5 gezonde zomerse gewoontes voor de herfst!

Lekker in je vel!

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

1. Zoek de buitenlucht op

Zwemmen, wandelen, barbecueën met vrienden, dat fietstochtje op de zondag en die lange avonden in de achtertuin: in de zomer leven we buiten. En in de winter? Niet. Zonde, want ook in de winter is het gezond én lekker om de buitenlucht op te zoeken. Buiten pik je zonlicht op, haal je letterlijk een frisse neus en beweeg je meer. Uit onderzoek blijkt dat buiten bewegen je stemming verbetert, meer energie geeft en stressbestendiger maakt. Dus zoek vooral de buitenlucht op! Fiets naar het werk, wandel na het avondeten een half uurtje, sport buiten. Heb je een zonnige tuin? Een kopje thee in het herfstzonnetje is ook heerlijk! Hijs je in de jas, zoek een windvrij plekje op en laat je verwarmen door de zon.

2. Een karaf water met een schijfje citroen

Alsof het bij de zomer hoort: tinkelende ijsklontjes in een karaf met water, geserveerd met een paar schijfjes citroen. Heerlijk! Gelukkig denken de meesten van ons er in de zomer wel aan om voldoende water te drinken. Maar in de andere maanden…  Twee liter water zou eigenlijk de standaard moeten zijn voor elke dag. Water reguleert de lichaamstemperatuur en zorgt dat de vochthuishouding op peil blijft. Krijg je niet voldoende water binnen, dan lopen alle lichaamsprocessen stroef. Dus haal die karaf met water er maar weer bij. Pers je er een citroen boven uit, dan help je ook nog eens de spijsvertering en het ontgiftingsproces van het lichaam een handje. En… je houdt het zomerse gevoel nog even bij je. Ook al is het maar voor een drinkmomentje.

3. Even geen tv, internet en smartphone

Tijdens de zomermaanden is het beeldschermgebruik een stuk lager. We gaan liever zwemmen, fietsen, een boek lezen in de hangmat of een drankje drinken op het terras. In de winter kruipen we weer massaal voor de televisie, terwijl we tegelijkertijd aan het Facebooken zijn op de tablet en aan het Whatsappen op de smartphone. Niet heel erg mindfull…

Deze manier van mediaconsumptie slokt veel tijd op én ontspant niet. Daarbij heeft te veel beeldschermgebruik grote consequenties voor onze gezondheid. Naast vermoeidheid, wazig zien en oogproblemen, vlakken we ook geestelijk af. Digitale dementie wordt het al genoemd: als we door het gebruik van digitale media moeilijker kunnen concentreren, versuffen, emotioneel afvlakken en onze aandacht nergens meer bij kunnen houden.

Tip: beperk het gebruik van beeldschermen en gebruik er één per keer. Plan regelmatig beeldschermvrij dagen of dagdelen in. Ga voor jezelf eens na: wat zou ik doen zonder deze apparaten; waar heb ik écht behoefte aan op dit moment? Je zou waarschijnlijk eerder iets nuttigs gaan doen of iets waar je echt van ontspant of energie van krijgt.

 

4. Lekker de natuur in

 Ga de natuur in! Die is ook in de herfst en winter hartstikke mooi. Kwestie van warm aankleden en laarzen aandoen. Steeds meer onderzoeken wijzen op de positieve effecten van de natuur op de mens. Van kinderen tot ouderen; de natuur blijft op allerlei manieren bijdragen aan onze gezondheid. Het vermindert stress, kan aanzetten tot sociaal contact, stimuleert tot bewegen, bevordert zingeving en de ontwikkeling van kinderen. Daarvoor hoef je niet diep de Veluwe in te gaan. Werken in je eigen tuin, een wandeling door het stadsbos, fietsen door het platteland of een bezoekje aan onze A.Vogel tuinen: de natuur is overal om ons heen.

5. Een zonnig humeur

Het is een wonder wat een beetje zonneschijn met een mens kan doen. Op mooie zomerse dagen zijn mensen vrolijker, vrijer en positiever. We willen erop uit! Zodra de eerste regendruppels vallen, begint het chagrijnen echter alweer. We trekken ons terug. In onze huizen, onder onze paraplu’s of duiken weg in onze smartphones. Waarom? Hoe kunnen we dit humeur meenemen naar de herfst en ook nog huppelend de winter door komen?
Vitamine D is een belangrijke factor. Je lichaam maakt deze stof aan o.a. door zonlicht. Daarbij zijn we in de zomer actiever, hiervan krijgen we weer meer energie. En als we meer energie hebben, gaan we er vaker op uit om leuke dingen te doen. Houd deze dingen er daarom in tijdens de donkerste maanden van het jaar. Blijf actief, zoek de buitenlucht op en slik - zo nodig - extra vitamine D. Wees positief; ook op een regenachtige dag kun je vrolijk zijn. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Zoek actieve afleiders als je humeur daalt. Kijk dus geen tv en scrol niet als een zombie door je Facebooktijdlijn. Luister naar vrolijke muziek, doe een gezelschapsspel, blader door oude fotoboeken en haal leuke herinneringen op, ga shoppen met een vriendin of maak alvast leuke plannen voor uitjes of de vakantie van komend jaar.Girl are jumping in the park

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >