4 triggers (en 2 tips!) bij hooikoorts van A.Vogel tuinman Joost

Waarom is 2018 zo'n heftig hooikoortsjaar?

Hooikoorts

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Hooikoortstriggers

1. Temperatuur

Hoe lang een hooikoortsseizoen duurt en hoe heftig het gaat worden wordt mede bepaald door de temperatuur. Is de winter zacht geweest en lijkt de voorjaarszon begin januari al te schijnen? Dan kunnen de els en de hazelaar al vroeg ontwaken en steken de eerste hooikoortsverschijnselen bij veel mensen in januari al de kop op. Door het verlate winterweer in maart dit jaar liet de berk - die zorgt voor een sterk allergeen pollen - nog even op zich wachten, om daarna explosief tot bloei te komen. Normaal verloopt de bloei geleidelijker. Vervolgens bleef het kwik stijgen en werd het stabiel zomerweer, waardoor de pollenconcentratie nog eens extra steeg.

2. Zon en regen

Bomen, grassen en planten produceren vooral veel stuifmeel op zonnige, droge en warme dagen. Op mooie zomerdagen ervaar je dus de meeste klachten. Daarentegen is regen juist een welkome afwisseling voor hooikoortspatiënten. Regen spoelt het stuifmeel uit de lucht, waardoor de concentratie ervan na een lekkere regenbui een stuk lager is. Dit is in 2018 nauwelijks het geval, omdat de bloeiperiode van de grassen samenvalt met het aanhoudende droge weer. 

3. Wind

Door de wind wordt stuifmeel opgepakt en kilometers lang meegevoerd. Waar de wind vandaan komt, speelt dus een belangrijke rol in de concentratie pollen. Komt de wind vanuit het binnenland, dan heeft hij al veel pollen kunnen verzamelen. Je zult daarom merken dat hooikoortsverschijnselen erger zijn als de wind vanuit het Oosten en Zuidoosten komt. Komt de wind uit het Westen en Noorden? Dan bevat de wind minder pollen, omdat hij vanaf zee waait. Hierdoor heeft hij minder stuifmeel kunnen verzamelen.
Ook de verticale bewegingen van de lucht zijn van belang. Is er een sterke opwaartse stroming, dan blaast de wind de stuifmeelkorrels tot een paar kilometer hoog de lucht in. Op de grond is de concentratie pollen dan een stuk lager. Als de wind gaat liggen – vaak aan het einde van de middag- zakt het stuifmeel uit de hogere luchtlagen weer naar beneden. Vandaar dat mensen met hooikoorts aan het einde van de dag meer verschijnselen vernemen.

4. Regionale verschillen

Vaak zal je merken dat je op vakantie minder last hebt van hooikoorts. Helemaal als de vakantiebestemming een ver, warm en droog land is. Of als je ergens in de bergen of aan de kust zit. In deze gebieden zijn de pollenconcentraties het laagst. Helaas zijn de concentraties in het klimaat waarin wij leven, een gematigd, vochtig klimaat, het hoogst.
Wil je meer weten over hooikoorts? Lees dan verder op onze hooikoortspagina.

 

Tip 1: gratis hooikoortsapp

Wil je weten of je extra maatregelen moet nemen of gerust naar buiten kunt? De gratis app voor iPhone en Android van A.Vogel geeft je dagelijks de laatste informatie over pollen in de lucht tijdens het hooikoortsseizoen op uw locatie! Download hem hier!

hooikoorts-tips-van-tuinman-joost-232

Tip 2: maandelijks pollenbericht per e-mail

Iedere maand een e-mail ontvangen met de meest tips bij hooikoorts? Schrijf je hier in voor onze maandelijkse pollenupdate.

Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels

Op zoek naar natuurlijke verlichting bij hooikoorts? Pollinosan hooikoorts oogdruppels geven snel  verkoeling en verlichting van rode, branderige en jeukende ogen.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 20-05-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Maandelijks tips van Joost in het hooikoorts-seizoen?

tip

Ontvang elke maand nieuws over hooikoorts

Aanmelden >>