4 triggers (en 2 tips!) bij hooikoorts van A.Vogel tuinman Joost

Hooikoorts

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Tip 1 Gratis Hooikoortsapp

Wil je weten of je extra maatregelen moet nemen of gerust naar buiten kunt? De gratis app voor iPhone en Android van A.Vogel geeft je dagelijks de laatste informatie over pollen in de lucht tijdens het hooikoortsseizoen op uw locatie! Download hem hier!

hooikoorts-tips-van-tuinman-joost-232

Tip 2 Maandelijks pollenbericht per e-mail

Iedere maand een e-mail ontvangen met de meest tips bij hooikoorts? Schrijf je hier in voor onze maandelijkse pollenupdate.

Hooikoortstriggers

1. Temperatuur

Hoe lang een hooikoortsseizoen duurt en hoe heftig het gaat worden wordt mede bepaald door de temperatuur. Is de winter zacht geweest en lijkt de voorjaarszon begin januari al te schijnen? Dan kunnen de els en de hazelaar al vroeg ontwaken en steken de eerste hooikoortsverschijnselen bij veel mensen in januari al de kop op. Is het weer in andere maanden ook zonnig, droog en warm? Dan stijgt de pollenconcentratie nog eens extra.

2. Zon en regen

Bomen, grassen en planten produceren vooral veel stuifmeel op zonnige, droge en warme dagen. Op mooie zomerdagen ervaar je dus de meeste klachten. Daarentegen is regen juist een welkome afwisseling voor hooikoortspatiënten. Regen spoelt het stuifmeel uit de lucht, waardoor de concentratie ervan na een lekkere regenbui een stuk lager is. Geniet dus na een regenbui dubbelop van een lange wandeling of fietstocht.

3. Wind

Door de wind wordt stuifmeel opgepakt en kilometers lang meegevoerd. Waar de wind vandaan komt, speelt dus een belangrijke rol in de concentratie pollen. Komt de wind vanuit het binnenland, dan heeft hij al veel pollen kunnen verzamelen. Je zult daarom merken dat hooikoortsverschijnselen erger zijn als de wind vanuit het Oosten en Zuidoosten komt. Komt de wind uit het Westen en Noorden? Dan bevat de wind minder pollen, omdat hij vanaf zee waait. Hierdoor heeft hij minder stuifmeel kunnen verzamelen.
Ook de verticale bewegingen van de lucht zijn van belang. Is er een sterke opwaartse stroming, dan blaast de wind de stuifmeelkorrels tot een paar kilometer hoog de lucht in. Op de grond is de concentratie pollen dan een stuk lager. Als de wind gaat liggen – vaak aan het einde van de middag- zakt het stuifmeel uit de hogere luchtlagen weer naar beneden. Vandaar dat mensen met hooikoorts aan het einde van de dag meer verschijnselen vernemen.

4. Regionale verschillen

Vaak zal je merken dat je op vakantie minder last hebt van hooikoorts. Helemaal als de vakantiebestemming een ver, warm en droog land is. Of als je ergens in de bergen of aan de kust zit. In deze gebieden zijn de pollenconcentraties het laagst. Helaas zijn de concentraties in het klimaat waarin wij leven, een gematigd, vochtig klimaat, het hoogst.
Wil je meer weten over hooikoorts? Lees dan verder op onze hooikoortspagina.

Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels

Op zoek naar natuurlijke verlichting bij hooikoorts? Pollinosan hooikoorts oogdruppels geven snel  verkoeling en verlichting van rode, branderige en jeukende ogen.

Blogster Hetty

Als natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik schrijf voor A.Vogel en ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 14-05-2018

Heeft u een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over de uw gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of uw bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Gratis boek Vullen of Voeden bij bestelling > €20

Maandelijks tips van Joost in het hooikoorts-seizoen?

tip

Ontvang elke maand nieuws over hooikoorts

Aanmelden >>