Jeuk en huidirritatie door de eikenprocessierups?

4 belangrijke tips!

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Oppassen bij eikenbomen

De eikenprocessierups is een bladetende rups die zich voedt met eikenbladeren. Geen wonder dus dat hij vooral te vinden is in de buurt van eikenbomen. Hij eet het liefst bladeren van de zomereik, maar ook voor andere soorten eikenbladeren deinst hij niet terug. Heel kenmerkend is dat eikenprocessierupsen groepsgewijs – in processie – rondom de stam van de eik naar boven lopen. Op weg naar voeding uiteraard.

Haartjes met weerhaakjes

Het is eigenlijk een rups met een...tja...hoog aaibaarheidsgehalte. Als je naar 'm kijkt zie je namelijk dat hij vol zit met lange, sierlijke, witte haartjes. Het verraderlijke is echter dat tussen die haartjes microscopisch kleine brandhaartjes zitten. Ze zijn maar 0,2 of 0,3 mm lang, maar kunnen een boel ellende veroorzaken. Het zijn pijlvormige haartjes, met weerhaakjes dus, die de rupsen kunnen afschieten wanneer ze zich bedreigd voelen.

Jeuk en huidirritatie

En dat is waar het voor ons als mens oppassen geblazen is. Want kom je met zo'n eikenprocessierups in aanraking, dan haken die haartjes dus in jouw huid vast en ben je de pineut. Jeuk en huidirritatie is wat je dan kunt verwachten (de een is hier gevoeliger voor dan de ander overigens). Maar nog veel verraderlijker is dat de brandhaartjes zich ook door de lucht kunnen verplaatsen. En dat maakt dat wandelaars, fietsers, kampeerders en buitenspelende kinderen vaak slachtoffer van de brandhaartjes van de eikenprocessierups zijn.

4 tips bij jeuk en huidirritatie door de eikenprocessierups

Heeft de beroemde rups je te pakken gehad? Dan hebben we 4 belangrijke tips voor je.

  1. Probeer de brandhaartjes – als je ze kunt zien – te verwijderen met plakband of kleefband. Wikkel een flink stuk plakband of kleefband met de plakzijde naar de buitenkant om je hand en dep op de betreffende plek op je huid.
  2. Was of spoel je huid met lauw water. En doe dit goed. Niet even deppen met een lauw washandje, maar écht de straal uit douche of kraan er goed op.
  3. Tussendoor even wat je vooral NIET moet doen: ga niet wrijven of krabben. Dit zal de jeuk en irritatie eerder verergeren.
  4. Er zijn natuurlijke mogelijkheden. Heb je behoefte aan persoonlijk advies rondom jeuk en huidirritatie, veroorzaakt door de eikenprocessierups? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum, per mail via info@avogel.nl of via het contactformulier op www.avogel.nl/advies.

Laatste wijziging op deze pagina: 03-03-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >