3x gezonde recepten voor kerst!

Voeding

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Voorgerecht: pompoensoep met gepofte knoflook

kerst-gerecht-pompoensoep-met-gepofte-knoflook Deze soep is bijzonder en vol van smaak door de pompoen en rijk aan bètacaroteen. Maar het lekkerste van dit alles? De soep uitlepelen met een ciabattabroodje met geitenkaas... Aan tafel!

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 pompoen
  • 2 knoflookbollen
  • 8 cherrytomaatjes
  • 1 witte ui
  • 2 liter groenten- en kruidenbouillon
  • verse bladpeterselie
  • stukje ciabattabrood
  • 80 gram geitenkaas
  • verse tijm
  • olijfolie, zout en peper

Bereiding

Halveer de knoflookbollen, besmeer ze met olijfolie, leg ze samen met de cherrytomaatjes op een stukje bakpapier en laat ze 10 tot 15 minuten ‘poffen’ in een oven op 220ºC. Maak de pompoen schoon door hem even goed met water te boenen. Snijd de pompoen daarna in parten, verwijder de pitten en slierten. Vervolgens snijd je het vruchtvlees in blokjes. Houd een klein handje pompoen achter ter garnering. Snipper de ui fijn en fruit deze in een grote (soep)pan aan. Voeg de pompoen toe en bak deze op middelmatig vuur enkele minuten lekker mee. Als de pompoen beetgaar is, afblussen met de bouillon en verhitten tot net onder het kookpunt. Met de staafmixer pureer je de soep glad. Besmeer plakjes ciabatta brood met de geitenkaas, besprenkel met blaadjes verse tijm en bak ze kort af in de oven. Druk de knoflookteentjes uit de gepofte knoflookbollen. Garneer de soep met stukjes knoflook, gepofte cherrytomaatjes, fijngesneden peterselie en pompoen.

Hoofdgerecht: zalmschotel uit de oven

kerst-gerecht-zalmschotel-uit-de-oven Zalm is de hoofdrolspeler in dit gerecht. Zijn tegenspeler de groene asperge. Een heel gezonde groente. Want: zeer rijk aan vitamine A, C en de mineralen ijzer, zwavel en magnesium. Bon appétit!

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 zalmfilets met vel, schubben en graten verwijderd (ongeveer 150 gram elk)
  • 8 tijgergarnalen
  • 1 bosjes groene asperges
  • 1 citroen
  • 1 verse Spaanse peper
  • 1 bosje verse basilicum
  • 4 tenen knoflook
  • 3-4 tomaten
  • 1 blikje ansjovis in olie (30 gram)
  • 4 plakken pancetta (Italiaans spek)
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven op 220ºC. Leg de garnalen en zalm (met het vel naar boven) in een braadslee. Snijd de onderste delen van de asperges af. Strooi er peper en zout over. Snijd de citroen in kwarten en leg die bij de vis. Hak de peper in stukjes en strooi die samen met de basilicum over de vis. Sprenkel de olie over de zalm. Pers de knoflook erover en giet er nog wat olie over. Hak de tomaten grof en leg die erbij. Draperen met plakjes pancetta. Laat de vis in tien minuten onder de gril gaar worden.

Nagerecht: bananenpannenkoekjes met warm bosfruit

kerst-gerecht-bananenpannenkoekjes-warm-bosfruit Verrukkelijk zijn ze, deze bannenpannenkoekjes. Lekker zoet, luchtig en verzadigend zonder suiker, gluten en lactose te gebruiken!

Ingrediënten

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 80 gram havermout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • Scheutje amandelmelk
  • Doosje bosfruit (250 gram diepvries)

Bereiding

Vermaal de havermout tot meel in een keukenmachine. Voeg vervolgens de banaan toe en maak het tot moes. Klop de twee eieren los en voeg ze samen met de kaneel, het bakpoeder, de amandelmelk en het zout toe aan het beslag. Let op: het beslag hoeft niet zo dun te zijn als normaal pannenkoekbeslag. Het mag een stuk dikker zijn. Verhit vervolgens olijfolie of kokosolie in een koekenpan en verdeel het beslag in drie kleine pannenkoekjes. Doe ondertussen het bosfruit in een steelpannetje en maak dit langzaam warm (niet koken). Werp een blik op de pannenkoekjes: komen er luchtgaatjes in de bovenkant van het beslag? Draai ze dan om en wacht even totdat ze gaar zijn. Stapel de pannenkoekjes op een bord en bak de volgende lichting. Giet tot slot de warme bosbessensaus over de bananenpannenkoekjes. Wil je de saus wat zoeter, voeg dan honing toe.

Blogster Hetty

Als natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik schrijf voor A.Vogel en ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 19-09-2017

Heeft u een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over de uw gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of uw bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Gratis boek Vullen of Voeden bij bestelling > €20

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >