Drie wijze lessen die je van de natuur kunt leren

Lifestyle | Alfred Vogel

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Les 1: maak je niet druk want de dingen komen en gaan

De meeste mensen zijn naarstig op zoek naar geluk en als we dat geluk eenmaal gevonden hebben willen we dat met beide handen vastklampen. Liever voelen we ons de hele tijd stralend, bruisend en on top of the world, dan dat heerlijke gevoel weer te moeten laten gaan. Maar je de hele tijd goed voelen is een illusie, net als de vier seizoenen gaan je emoties ook door allerlei fasen heen. Na een tijd van je goed voelen (zomer) zullen er ook altijd weer momenten zijn waarop je je wat minder voelt (winter).

Vergelijk het met surfen, je kunt simpelweg niet altijd op de top van de golf zijn, hij stort zich onvermijdelijk naar beneden en dan is het weer wachten op de volgende golf. Als je je bewust bent van dit komen en gaan van emoties is het makkelijker je er niet zo aan vast te klampen. Alles komt en gaat. Als je je rot voelt, dan weet je dat dat voorbij gaat en als je je goed voelt weet je dat dat ook voorbij gaat, waardoor je er meer van kan genieten.

Les 2: je hoeft niet overal boven op te zitten

Er is een Nederlands spreekwoord wat zegt: Het gras groeit niet sneller door eraan te trekken. En dat is ook precies zoals het in de natuur gaat, de dingen ontvouwen zich op hun eigen tijd en gaan vaak vanzelf. Wij mensen daarentegen hebben de neiging alles te willen controleren en overal bovenop te zitten. Want als we dat niet doen, gebeurt er simpelweg niets denken we. Zo’n houding kan je als je niet op past een burn-out op leveren, om vervolgens te ontdekken dat de wereld zonder jou ook door draait.

Vaak lossen de dingen zich ook wel op zonder dat je er meteen boven op zit. De Chinezen hebben hier een heel mooi principe voor: Wu Wei, wat letterlijk betekent: niet handelen tegen de aard der dingen in. Het betekent dat je met de stroom meegaat en soms juist handelt door niet te handelen en de dingen te laten gebeuren op hun eigen manier, zonder jouw inmenging. Hoe meer ontspannen je bent en je neiging om alles te controleren loslaat, hoe makkelijker de dingen vaak gaan.

Les 3: wat je zaait zal je oogsten

Als je een zaadje in de grond stopt is de kans groot dat er een plantje uitkomt. Helemaal als je het goed verzorgt door het voldoende water en zonlicht te geven en het onkruid weg te wieden. Zo werkt het ook in je eigen leven. Je plannen en dromen kun je als zaadjes zien, ze hebben de potentie om uit te komen maar dan moet je ze wel eerst in de grond planten.

Als je bijvoorbeeld droomt van een wereldreis of een andere carrière, maar vervolgens geen stappen onderneemt en je zaadje daarmee niet in de grond stopt zal je droom niet uitkomen. Wees dan ook een goede tuinman voor je wensen en verlangens, laat ze niet liggen, maar stop ze in de grond en verzorg ze met liefde en geduld door er elke dag aandacht aan te geven.

Bedenk je ook dat het voor een zaadje niet makkelijk is om te ontkiemen, het kost een hoop kracht om zich met zijn tere blaadjes door de grond omhoog te worstelen, totdat hij de zon op zijn bolletje heeft. Zo is het met het  laten uitkomen van je dromen ook, dat kost vaak tijd en moeite maar als je doorzet zullen ze uiteindelijk tot bloei komen.

Lees ook:

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 20-05-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >