November health challenge: 3 tips om deze maand de gezondheid te boosten

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

1. Smartphone? Let op je houding

Wist je dat het even slecht voor je nek is om 5 minuten een bierkrat te tillen of om 5 minuten te turen op het scherm van je smartphone? We staan of zitten namelijk standaard in een starende houding, met de nek gebogen in een hoek van 45 graden. Gemiddeld kijken we 3 uur per dag op onze smartphone of tablet. En dat vinden onze nek en schouders niet zo fijn. In deze positie weegt ons hoofd namelijk maar liefst 22 tot 27 kilogram. In vergelijking: bij een normale rechte houding weegt ons hoofd 5 kilogram. Door deze foutieve houding ontstaat er een belasting van de rug die te vergelijken is met het tillen van een bierkrat. Door deze houding kunnen er nek- en schouderklachten ontstaan die zelfs op den duur kunnen leiden tot het ontstaan van artrose in de ruggenwervels. De oplossing? Wees bewust van je houding. Merk je dat je je hoofd laat hangen, breng dan de tablet of smartphone op ooghoogte. Zo blijft het hoofd rechtop staan. gebruik een standaard voor je tablet en beperk het aantal minuten dat je achtereen op het schermpje staart.

2. Geef vaker een compliment

Kritiek geven gaat makkelijk. Zeuren doen we ook graag. Maar een compliment geven? Wij Nederlanders zijn daar niet zo goed in. Zonde, want het is zo fijn om een compliment te geven én te ontvangen! Het geeft je een goed gevoel, je krijgt er energie van en maakt andere mensen blij. Probeer het deze maand zelf eens. Complimenten geven is een kwestie van gewoonte. Geef elke dag bewust iemand een compliment en zie wat het effect is. Een compliment heeft daarbij geen grote uitleg nodig. Deze complimenten aan een bekende of een vreemde zijn al genoeg:

  • Hé wat een gave schoenen! (tegen een collega)
  • Wat een lief hondje heeft u (tegen de vrouw bij de bushalte)
  • Ik kom hier altijd graag, zoveel leuke spullen! (in je favoriete winkel)
  • Weet je wel hoe trots ik op je ben? (tegen je zoon)

Let er wel op dat je het compliment ook echt meent. Vergeet ook niet dat een glimlach naar een vreemde, een vriendelijke ‘hallo’ op straat of de deur openhouden voor iemand ook voelt als een soort compliment.

3. Ontbijt elke dag, liefst eiwitrijk

Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd en niet voor niets. Met de juiste voedingsstoffen in de morgen kom je de dag energiek door. En dan hebben we het niet over een boterham met chocopasta of een bak cornflakes. Kies het liefst voor een eiwitrijk ontbijt in combinatie met wat groente of fruit. Door eiwitrijk te ontbijten blijf je langer verzadigd en geeft het je energie om de dag goed te beginnen. Enkele suggesties voor goede ontbijtjes:

  • Omelet met asperges, spinazie of andere groente
  • Bananenpannenkoekjes (1 banaan, 1 ei, twee scheppen havermout, snufje kaneel en een beetje zout; bak op matig vuur)
  • Gerookte zalm met stukjes appel, bieslook en wat crème fraîche;
  • Griekse yoghurt met blauwe bessen/frambozen en een handje ongezouten noten;
  • Gekookt ei met stukjes komkommer;
  • Smoothie van banaan, een halve avocado, wat bosfruit, amandelmelk en een schep proteïnepoeder (liefst van wei of rijst).

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >