November health challenge: 3 tips om deze maand de gezondheid te boosten

Lekker in je vel!

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

1. Smartphone? Let op je houding

Wist je dat het even slecht voor je nek is om 5 minuten een bierkrat te tillen of om 5 minuten te turen op het scherm van je smartphone? We staan of zitten namelijk standaard in een starende houding, met de nek gebogen in een hoek van 45 graden. Gemiddeld kijken we 3 uur per dag op onze smartphone of tablet. En dat vinden onze nek en schouders niet zo fijn. In deze positie weegt ons hoofd namelijk maar liefst 22 tot 27 kilogram. In vergelijking: bij een normale rechte houding weegt ons hoofd 5 kilogram. Door deze foutieve houding ontstaat er een belasting van de rug die te vergelijken is met het tillen van een bierkrat. Door deze houding kunnen er nek- en schouderklachten ontstaan die zelfs op den duur kunnen leiden tot het ontstaan van artrose in de ruggenwervels. De oplossing? Wees bewust van je houding. Merk je dat je je hoofd laat hangen, breng dan de tablet of smartphone op ooghoogte. Zo blijft het hoofd rechtop staan. gebruik een standaard voor je tablet en beperk het aantal minuten dat je achtereen op het schermpje staart.

2. Geef vaker een compliment

Kritiek geven gaat makkelijk. Zeuren doen we ook graag. Maar een compliment geven? Wij Nederlanders zijn daar niet zo goed in. Zonde, want het is zo fijn om een compliment te geven én te ontvangen! Het geeft je een goed gevoel, je krijgt er energie van en maakt andere mensen blij. Probeer het deze maand zelf eens. Complimenten geven is een kwestie van gewoonte. Geef elke dag bewust iemand een compliment en zie wat het effect is. Een compliment heeft daarbij geen grote uitleg nodig. Deze complimenten aan een bekende of een vreemde zijn al genoeg:

  • Hé wat een gave schoenen! (tegen een collega)
  • Wat een lief hondje heeft u (tegen de vrouw bij de bushalte)
  • Ik kom hier altijd graag, zoveel leuke spullen! (in je favoriete winkel)
  • Weet je wel hoe trots ik op je ben? (tegen je zoon)

Let er wel op dat je het compliment ook echt meent. Vergeet ook niet dat een glimlach naar een vreemde, een vriendelijke ‘hallo’ op straat of de deur openhouden voor iemand ook voelt als een soort compliment.

3. Ontbijt elke dag, liefst eiwitrijk

Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd en niet voor niets. Met de juiste voedingsstoffen in de morgen kom je de dag energiek door. En dan hebben we het niet over een boterham met chocopasta of een bak cornflakes. Kies het liefst voor een eiwitrijk ontbijt in combinatie met wat groente of fruit. Door eiwitrijk te ontbijten blijf je langer verzadigd en geeft het je energie om de dag goed te beginnen. Enkele suggesties voor goede ontbijtjes:

  • Omelet met asperges, spinazie of andere groente
  • Bananenpannenkoekjes (1 banaan, 1 ei, twee scheppen havermout, snufje kaneel en een beetje zout; bak op matig vuur)
  • Gerookte zalm met stukjes appel, bieslook en wat crème fraîche;
  • Griekse yoghurt met blauwe bessen/frambozen en een handje ongezouten noten;
  • Gekookt ei met stukjes komkommer;
  • Smoothie van banaan, een halve avocado, wat bosfruit, amandelmelk en een schep proteïnepoeder (liefst van wei of rijst).

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 19-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >