Ontbijt: Frisse havermoutpap met sinaasappel en chocolade
Ingrediënten (1 persoon)
- 35 gram havermout
- 130 ml amandelmelk
- 1 handsinaasappel
- 2 gedroogde abrikozen
- 20 gram pure chocola
- 5 walnoten
- Meng de avond voor het ontbijt de havermout met de amandelmelk, dek af en zet in de koelkast (heb je de havermout geen nacht laten weken? Bereid de havermout dan volgens de aanwijzing op de verpakking).
- Schil voor het ontbijt de sinaasappel en snijd deze met de abrikozen in kleine blokjes.
- Hak de chocola en walnoten grof.
- Roer alle ingrediënten door de havermoutpap.
Liever warme havermout? Verwarm de havermoutpap dan voor het ontbijt in een pannetje.
Lunch: Pompoensoep met gepofte knoflook
Ingrediënten (4 personen)
- 1 pompoen
- 2 knoflookbollen
- 8 cherrytomaatjes
- 1 witte ui
- 2 liter groente- en kruidenbouillon
- verse bladpeterselie
- stukje ciabattabrood of zuurdesembrood
- 80 gram geitenkaas
- verse tijm
- olijfolie
- zout en peper
Let op: dit recept is voor 4 personen. Bewaar zo nodig overgebleven porties in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 220ºC.
- Halveer de knoflookbollen, besmeer ze met olijfolie, leg ze samen met de cherrytomaatjes op een stukje bakpapier en laat ze 10 tot 15 minuten ‘poffen’ in een oven op 220ºC.
- Maak de pompoen schoon door hem even goed met water te boenen. Snijd de pompoen daarna in parten, verwijder de pitten en slierten. Vervolgens snijd je het vruchtvlees in blokjes. Houd een klein handje pompoen achter ter garnering.
- Snipper de ui fijn en fruit deze in een grote (soep)pan aan. Voeg de pompoen toe en bak deze op middelmatig vuur enkele minuten lekker mee.
- Als de pompoen beetgaar is, afblussen met de bouillon en verhitten tot net onder het kookpunt. Met de staafmixer pureer je de soep glad.
- Besmeer plakjes ciabattabrood met de geitenkaas, besprenkel met blaadjes verse tijm en bak ze kort af in de oven.
- Druk de knoflookteentjes uit de gepofte knoflookbollen.
- Garneer de soep met stukjes knoflook, gepofte cherrytomaatjes, fijngesneden peterselie en pompoen.
Broccolistamppot van zoete aardappelen met zalm
Ingrediënten (4 personen)
- 1 kg zoete aardappelen
- 8 eetlepels olijfolie
- 750 gram broccoli
- 2 eetlepels fijngesneden verse dille
- 500 gram wilde zalm
- zwarte peper
- Herbamare Original kruidenzout
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Was de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1x1cm, meng 6 eetlepels olijfolie door de blokjes aardappel en rooster ze in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.
- Snijd de broccoli ondertussen in roosjes.
- Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng het aan de kook, schep de broccoli er in en kook de roosjes in ongeveer 8 minuten gaar.
- Smeer de zalm in met 2 eetlepels olijfolie.
- Verhit een grillpan op het fornuis en grill de zalm 1 minuut aan beide kanten, zorg dat de zalm van binnen niet helemaal gaar wordt.
- Giet de broccoli af (gooi het kookvocht nog niet weg), schep de zoete aardappel er door en prak het een klein beetje met een stamper. Houd de groenten grof, het moet geen puree worden.
- Breng de stamppot op smaak met Herbamare Original kruidenzout en veel zwarte peper en maak het eventueel wat smeuïger met het kookvocht van de broccoli.
- Verdeel de stamppot over 4 borden, leg de zalm er naast en strooi de dille er over. Eet smakelijk!