3 recepten: een gezond dagmenu tijdens de overgang

Voeding | Lifestyle | Afvallen | Lekker in je vel! | Overgang

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Ontbijt: Frisse havermoutpap met sinaasappel en chocolade

hemels-havermoutje

Ingrediënten (1 persoon)

  • 35 gram havermout
  • 130 ml amandelmelk
  • 1 handsinaasappel
  • 2 gedroogde abrikozen
  • 20 gram pure chocola
  • 5 walnoten
  1. Meng de avond voor het ontbijt de havermout met de amandelmelk, dek af en zet in de koelkast (heb je de havermout geen nacht laten weken? Bereid de havermout dan volgens de aanwijzing op de verpakking).
  2. Schil voor het ontbijt de sinaasappel en snijd deze met de abrikozen in kleine blokjes.
  3. Hak de chocola en walnoten grof.
  4. Roer alle ingrediënten door de havermoutpap.

Liever warme havermout? Verwarm de havermoutpap dan voor het ontbijt in een pannetje.

Lunch: Pompoensoep met gepofte knoflook

pompoensoep-met-gepofte-knoflook

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 pompoen
  • 2 knoflookbollen
  • 8 cherrytomaatjes
  • 1 witte ui
  • 2 liter groente- en kruidenbouillon
  • verse bladpeterselie
  • stukje ciabattabrood of zuurdesembrood
  • 80 gram geitenkaas
  • verse tijm
  • olijfolie
  • zout en peper

Let op: dit recept is voor 4 personen. Bewaar zo nodig overgebleven porties in de vriezer.

  1. Verwarm de oven voor op 220ºC.
  2. Halveer de knoflookbollen, besmeer ze met olijfolie, leg ze samen met de cherrytomaatjes op een stukje bakpapier en laat ze 10 tot 15 minuten ‘poffen’ in een oven op 220ºC.
  3. Maak de pompoen schoon door hem even goed met water te boenen. Snijd de pompoen daarna in parten, verwijder de pitten en slierten. Vervolgens snijd je het vruchtvlees in blokjes. Houd een klein handje pompoen achter ter garnering.
  4. Snipper de ui fijn en fruit deze in een grote (soep)pan aan. Voeg de pompoen toe en bak deze op middelmatig vuur enkele minuten lekker mee.
  5. Als de pompoen beetgaar is, afblussen met de bouillon en verhitten tot net onder het kookpunt. Met de staafmixer pureer je de soep glad.
  6. Besmeer plakjes ciabattabrood met de geitenkaas, besprenkel met blaadjes verse tijm en bak ze kort af in de oven.
  7. Druk de knoflookteentjes uit de gepofte knoflookbollen.
  8. Garneer de soep met stukjes knoflook, gepofte cherrytomaatjes, fijngesneden peterselie en pompoen.

Broccolistamppot van zoete aardappelen met zalm

broccolistampot-met-zoete-aardappel

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 750 gram broccoli
  • 2 eetlepels fijngesneden verse dille
  • 500 gram wilde zalm
  • zwarte peper
  • Herbamare Original kruidenzout
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Was de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1x1cm, meng 6 eetlepels olijfolie door de blokjes aardappel en rooster ze in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.
  3. Snijd de broccoli ondertussen in roosjes.
  4. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng het aan de kook, schep de broccoli er in en kook de roosjes in ongeveer 8 minuten gaar.
  5. Smeer de zalm in met 2 eetlepels olijfolie.
  6. Verhit een grillpan op het fornuis en grill de zalm 1 minuut aan beide kanten, zorg dat de zalm van binnen niet helemaal gaar wordt.
  7. Giet de broccoli af (gooi het kookvocht nog niet weg), schep de zoete aardappel er door en prak het een klein beetje met een stamper. Houd de groenten grof, het moet geen puree worden.
  8. Breng de stamppot op smaak met Herbamare Original kruidenzout en veel zwarte peper en maak het eventueel wat smeuïger met het kookvocht van de broccoli.
  9. Verdeel de stamppot over 4 borden, leg de zalm er naast en strooi de dille er over. Eet smakelijk!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 07-02-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Samen door de overgang. Ontvang gratis e-mails met tips van Magda

tip

Samen door de overgang. Ontvang gratis tips.

Inschrijven >>