Opgroeien met vallen, stoten en blauwverkleurde huid

Dat kun je niet voorkomen, wel verzachten

Thomas Bakker

Thomas Bakker
WhatsApp je vraag

Leren lopen met vallen en opstaan

Kinderen leren met vallen en opstaan. Het begint al bij het leren lopen. Voordat een kind kan lopen, valt het vaak. Maar geloof het of niet, het vallen heeft ook een functie. Een kind leert namelijk ook van het vallen. Het vallen leert het kind om zichzelf op te vangen. Hier heeft hij of zij later profijt van.

Daarom is het ook goed om een baby of dreumes zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan, bij het leren lopen. Laat hem maar zelf ontdekken hoe het moet. Je kunt kinderen natuurlijk wel een veilige omgeving bieden om te leren lopen. Dit zodat je kind niet op een scherpe tafelpunt terecht komt wanneer het valt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld speciale beschermende tafelhoekjes (een soort stootkussentjes) aanschaffen.
Uiteraard is vallen van hoogte wél gevaarlijk. Je begrijpt dat een kind beter niet van de commode of uit zijn ledikant kan vallen, bijvoorbeeld.

Klimrekken en boomhutten

Als een kind wat ouder wordt en naar school gaat dan zul je merken dat ze steeds vrijer worden met klimmen en klauteren. In de speeltuin of op het schoolplein komen ze klimrekken tegen, rekstokken en schommels. En het ene kind klimt makkelijker dan het andere. De een is misschien wat voorzichtiger, maar de ander neemt meer risico's. Wat kinderen bijna allemaal doen, is elkaar nadoen. Ze leren van elkaar. Ook hierbij kan er natuurlijk weleens een ongelukje gebeuren.

Kortom: dat een kind weleens valt of zich stoot, daar ontkomen we niet aan. Het enige wat je kunt doen is een veilige omgeving bieden. Het leren klimmen en klauteren, risico's inschatten en zichzelf opvangen hoort namelijk ook bij de lichamelijke ontwikkeling. Het is belangrijk voor een kind. Maar wat doen we dan op het moment dat een kind valt of zich stoot?

Na het vallen: koelen

Koelen kan helpen om de gevolgen van de val te verminderen. Het vernauwt de bloedvaten. Doe dit wel zo snel mogelijk na de val of stoot, want dan heeft het nog het meeste zin.
Koelen gaat het beste met een cold pack. Maar het kan ook prima met wat ijsblokjes in een plastic zakje wat je met een theedoek omwikkelt. Let op dat je de huid niet bevriest.

Op een natuurlijke manier verzachten?

De A.Vogel Vallen en Stoten Crème + Arnica helpt bij de uiterlijke verzorging van de blauwverkleurde huid als gevolg van vallen en stoten. Het bevordert de doorbloeding en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Je mag deze crème twee- tot driemaal daags op de huid aanbrengen. Smeer een dun laagje en masseer het lichtjes in.

De vallen en stoten crème mag alleen gebruikt worden op intacte huid, dus niet op wondjes.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

KAG-nr.: 11-0121-5961

Laatste wijziging op deze pagina: 12-05-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >