De 10 tips bij keelpijn

Wat zijn goede tips bij keelpijn en wat kun je vooral beter niet doen?

Thomas Bakker

Thomas Bakker
WhatsApp je vraag

Dit zijn de do's: 5 tips bij keelpijn

Do 1. Verkoel de keel met ijs en verzacht met een warme drank

Een ijsje werkt verkoelend voor de keel. Kies wel voor waterijs in plaats van roomijs en let op de suikers. Melkproducten en suiker hebben de neiging om slijm vast te houden, waardoor de kans groot is dat je gaat hoesten of de keel moet schrapen. Iets wat je niet wil met keelpijn! Naast verkoelen kun je de pijn ook verzachten met warme dranken. Neem een mok warme kruidenthee bijvoorbeeld. Lekker met wat honing.

Do 2. Op tijd naar bed

Voldoende slaap is één van de belangrijkste manieren om fit te blijven en te herstellen. Ook bij keelpijn. Pak je rust en kruip eerder onder de wol. Want wist je dat slaaptekort een belangrijke oorzaak is van een verminderde weerstand? En dat je met voldoende slaap je immuunsysteem elke nacht weer een boost geeft? Pak daarom tenminste 8 tot 10 uur slaap per dag om je lichaam goed te laten herstellen en rusten.

Do 3. Zuig op een snoepje

Hoewel een snoepje nemen je niet sneller van je verkoudheid af zal helpen, verlicht het wel de keelpijn. Het mag een dropje of zuurtje zijn, dat maakt niet zo veel uit. Het zuigen op een snoepje kan helpen bij de keelpijn.

Do 4. Gorgel met zout water

Het is zeker niet lekker en wanneer je pijn in de keel hebt is het wellicht ook niet zo prettig: gorgelen met zout water. Maar het kan wel helpen. Vul een glas met lauw warm water en doe hier een theelepeltje zout in. Even goed roeren en gorgelen maar. Gorgelen met zout water reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn.

Do 5. A.Vogel Keelspray gebruiken

Verlicht de keel doelgericht op natuurlijke wijze met de A.Vogel Keelspray*
Als je keel erg pijnlijk is en zuigen op een snoepje of gorgelen met zout water erg vervelend is, zoek dan een andere manier om de pijn te verlichten. Een natuurlijke oplossing bij keelpijn is de A.Vogel Keelspray*. Deze spray verlicht de pijn doeltreffend, doordat de vloeistof direct op de plek komt waar het nodig is. De spray bevat extracten van Echinacea en Salvia.

* Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Salvia officinalis en Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Niet gebruiken bij kinderen en adolescenten jonger dan 18 jaar.

 

De don'ts bij keelpijn: 5x wat je beter niet kunt doen bij keelpijn

Don't 1. Praten, zingen of schreeuwen

Praten is belastend voor de keel. Mogelijk is je stem ook schor of doet praten pijn. Om de keel te sparen kun je het beste zo min mogelijk praten, wanneer je last van keelpijn hebt.

Don't 2. Fluisteren bij keelpijn, in plaats van praten

Het lijkt logisch: als praten zeer doet en je beter zo min mogelijk kunt praten, dan ga je fluisteren. Maar dat is niet handig. Bij fluisteren forceer je je stem juist nog meer. Er komt meer spierspanning te staan op stembanden en keel. Je kunt beter normaal praten op een ontspannen toon, als je praat. Maar zoals gezegd, zo min mogelijk praten is het beste.

Don't 3. Roken

Roken is erg slecht voor je stem en keel. Als je al een zere keel hebt, zit je niet op nog meer ongemak te wachten. Tabaksrook irriteert niet alleen de keel, maar kan zelfs zorgen voor een verdikking of ontsteking van de keel.

Don't 4. Veel koffie, alcohol en sterke zwarte thee drinken

Koffie en thee en ook alcohol kunnen het slijmvlies uitdrogen. Dat draagt niet bij aan het herstel van je keelpijn. Door het uitdrogen van het slijmvlies kan het beschermende laagje zijn werk minder goed doen. Gevolg? Je bent kwetsbaarder voor een ontsteking of bacterie.

Don't 5. Door de mond ademen

Door de mond ademen bij keelpijn is niet zo verstandig. Het zorgt ervoor dat het slijmvlies uitdroogt en dus nog meer kan irriteren. Wel lastig als je naast keelpijn ook een verstopte neus hebt. In dat geval kan het helpen om te stomen of een lekker warm bad te nemen. Zo is de lucht die je inademt vochtiger en werkt dit verzachtend voor zowel neus als keel.

 

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Koag/Kag-nr.:11-1120-4890

Laatste wijziging op deze pagina: 02-12-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >