Vijf manieren om pijn door handartrose te verminderen

Van je polsen buigen tot masseren met ijs

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Handartrose is een pijnlijke aandoening, waar veel Nederlanders mee te maken krijgen. Omdat je je handen eigenlijk overal voor gebruikt, van het poetsen van je tanden tot het openen van een pot groenten, kan dit voor veel beperkingen zorgen in je dagelijks leven. Hoe meer je je handen op een verkeerde manier belast, hoe erger de pijn. Wat kun je zelf doen om de pijn te verminderen? Dit zijn vijf manieren.

1. Doe handoefeningen

Je doet er goed aan om elke dag een half uur oefeningen te doen om je pols- en handspieren sterker te maken. Zo worden ze soepeler en neemt de pijn af. Simpele oefeningen als het buigen en strekken van je pols, een vuist maken en je vingers strekken en spreiden, hebben al effect. Als je hier je nieuwe gewoonte van maakt, zul je merken dat je handen minder snel stijf worden. Let op: in het begin kan een oefening pijnlijk zijn. Je hand in warm water houden of in iets zachts knijpen, kan dan helpen. Vind je het moeilijk om oefeningen te doen? Een oefentherapeut kan hierbij helpen.

2. Zorg voor een goede balans tussen rust en bewegen

Als je te veel en te vaak je handen gebruikt op een dag, zal de pijn alleen maar toenemen. Sommige mensen hebben vaker pijn op een specifiek moment, zoals in de ochtend of avond. Gebruik deze momenten dan ook om rustig aan te doen. Zorg verder dat je verspreid over de dag voldoende rust hebt. Dat betekent de huishoudelijke taken verspreiden over de week en hobby's als tuinieren, haken en knutselen afwisselen met activiteiten waarbij je je handen niet gebruikt, zoals wandelen en tv kijken. Zorg dat je handen in rust ook echt ontspannen zijn en dat je er niet op steunt.

3. Denk handig en doe dingen anders

Boodschappen doen en vervolgens twee zware tassen sjouwen, is geen pretje voor je handen. Maak het jezelf makkelijk door bijvoorbeeld een rugzak of trolley te gebruiken. Er zijn talloze handige manieren om dingen anders te doen. Zo voorkom je dat je handen te veel kracht moeten gebruiken. Scherpe messen zijn een must in de keuken, zodat snijden bijna vanzelf gaat. En gaat de sleutel stroef in het slot? Zorg dan dat je het slot goed smeert. En wees niet bang om om hulp te vragen, daar heb je uiteindelijk alleen maar baat bij.

4. Masseer met ijs en warmte

Zijn je handen iets overbelast? Een ijsmassage kan wonderen doen. Pak een ijsblokje (of icepack) en maak cirkelvormige bewegingen over de pijnlijke plek. Doe dit niet langer dan vijf minuten per keer, want dan gaat je huid irriteren. Laat je handen vervolgens rusten in een badje met warm - niet te heet! - water. Veel mensen met handartrose vinden het gevoel van warm water prettig en een pijnstillende werking hebben.

5. Gebruik andere spieren

We zijn gewend om zoveel mogelijk onze vingers te gebruiken, maar dat hoeft niet. De uitdaging is om altijd de grootste en sterkste spieren te gebruiken. Doe bijvoorbeeld de deur dicht met je heup en houd een tas vast door hem tegen je borst te dragen. Je handen worden dan nauwelijks aan het werk gezet en dat scheelt pijn. Het is een goed idee om alle handelingen die je doet, zo dicht mogelijk bij en tegen je lichaam uit te voeren. Of het nu om koken gaat of het tillen van een kind.

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 28-07-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >