Het belang van een vochtige neus

Liever een natte of droge neus?

Soms heb je een bijna onbedwingbare neiging om in je neus te peuteren. Je neus is droog en voelt schraal aan. Herkenbaar? Het kan dan goed zijn dat je neusslijmvlies wat is uitgedroogd.

Wat doet neusslijmvlies?

Onze neus maakt de lucht die we inademen schoon. Hiervoor wordt het vochtig en warm gemaakt. Dit wordt gedaan door de trilhaartjes en het slijmvlies aan de binnenzijde van de neus. De klieren van het slijmvlies maken slijm aan. Dit slijm filtert de lucht die we inademen. Wist je dat onze neus zo'n halve liter aan slijm per dag produceert? En dat dit heel functioneel is? Want dat slijm filtert meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen. Gezond slijmvlies vormt zo een beschermende laag tegen bacteriën en virussen.

Hoeveel lucht wordt er schoongemaakt?

De trilhaartjes kunnen tot wel 10.000 liter ademlucht per dag schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk stofdeeltjes, bacteriën en virussen binnendringen. Daarom is het van belang om zo vaak mogelijk door een 'vochtige' neus te ademen.

Hoe ontstaat droog neusslijmvlies?

Droge lucht kan je neusslijmvlies uitdrogen. Droge lucht in huis kan ontstaan doordat de verwarming hard aanstaat of juist doordat de airco aan het koelen is. Overigens kunnen een droge buitenlucht, hormonale veranderingen en medicijngebruik ook leiden tot droog neusslijmvlies. Tijdens het hooikoortsseizoen krijgen mensen met hooikoorts soms ook te maken met een droge neus door hun allergie.

Bij droog neusslijmvlies werkt het filter van de neus minder goed, maar het zorgt soms ook voor een vervelend, droog gevoel in de neus. Droog neusslijmvlies kan een pijnlijk, trekkerig gevoel in de neus veroorzaken.

Is peuteren in je neus slim?

Het is verleidelijk om in je neus te peuteren als er droge korstjes in je neus zitten. Dit is niet smakelijk om te zien, maar het is ook niet echt verstandig. Het kan er namelijk voor zorgen dat er bacteriën via je vingers in je neus komen. Omdat je neusslijmvlies al te droog is, kan het zich moeilijker verweren tegen ziekteverwekkers.

Wat kun je wel doen?

In huis kun je werken aan een goede luchtvochtigheid. De optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 60%. Je kunt dit meten met een hygrometer. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, kun je waterdamp aan de lucht toevoegen door een luchtbevochtiger. Verder kun je ervoor zorgen dat je neusslijmvlies goed vochtig blijft door een neusspray te gebruiken die de neus bevochtigt.

Laatste wijziging op deze pagina: 16-06-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >