16 bijzondere ideeën voor komend jaar

Voor meer energie, plezier en self-care

Lifestyle | Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Chronisch ziek zijn is verre van leuk. Het kan je leven beheersen en plannen in duigen laten vallen. Maar alleen maar negatief blijven en kijken naar dat wat niet meer kan helpt niet mee. Het is dus tijd voor een positieve lijst met leuke, inspirerende en ontspannende ideeën. Misschien is niet alles mogelijk in jouw situatie, maar we hopen toch minimaal de helft wel. Je leert vanzelf dat je meer kunt dan je denkt. Daar gaan we.

4x ideeën voor meer energie

1. Op yogaretraite gaan in het buitenland

Ontspanning is voor iedereen belangrijk; als je reuma hebt is het extra fijn tegen vermoeidheid en pijn. Ontspannen kan door in je woonplaats een les yoga te volgen of 's avonds in je slaapkamer te mediteren. Maar je kunt er ook iets heel speciaals van maken door op yogaretraite te gaan. Blijf je liever binnen de grenzen van Nederland? Ook dan kun je je een weekend of week lang onderdompelen in allerlei yogavormen tijdens een yogaretraite.

2. Alles uit  je handen laten vallen en op het terras gaan zitten

Schijnt de zon? Laat alles uit je handen vallen, zet een kruis in je agenda en ga naar buiten. Lekker even ontspannen op het terras. Genieten van een hapje, drankje en de zon. En verder ... niets.

3. Een workshop yoga nidra volgen

Meer energie begint bij een goede nachtrust. Yoga nidra kan helpen om klachten te verminderen en brengt je in een diepe ontspanning. Piekergedachten worden naar de achtergrond geduwd, waardoor je makkelijker in slaap komt.

4. Naar een kuuroord gaan

Voor mensen met reuma zijn er allerlei speciale reizen. Een kuurreis is niet alleen ontspannend, het is ook een actieve reis die kan zorgen voor verlichting van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Wil je volledig ontspannen, dan zijn er verschillende organisaties die reizen organiseren met hulp.

5x denken aan jezelf

1. Het gewoon proberen

Vraag jij jezelf bij iets af of je het wel kunt? Of het iets voor jou is? Probeer het gewoon eens. Geef het een kans.

2. Nee zeggen zonder je schuldig te voelen

Door bewust 'ja' en 'nee' te zeggen maak je nieuwe spelregels voor je leven. En goed nieuws: 'nee' zeggen kun je leren. Te beginnen door het gewoon te doen. En besef dat het niet alleen fijn is voor jezelf, maar ook duidelijk voor anderen.

3. Je grootste angst overwinnen

Iedereen heeft wel een angst. Dat kan een spinnenfobie zijn, maar ook angst om 'nee' te zeggen of angst dat mensen zien dat je reuma hebt. Dit jaar overwin je die van jou.

4. De tijd nemen... echt de tijd nemen

Wanneer was het voor het laatst dat je echt de tijd voor iets nam? Vergeet niet te leven zonder haast en te genieten van wat je doet. Als je echt de tijd neemt voel je je niet alleen fijner, je ziet ook veel meer. Tijdens een boswandeling zie je sporen van reeën, tijdens het boodschappen doen zie je nieuwe producten.

5. 24 uur alleen doorbrengen

Een dagje alleen er op uit. Zodat je zelf kunt bepalen waar je zin in hebt. Plof je neer in een lunchtent, ga je winkelen, bezoek je een museum of blijf je in het hotel en bestel je roomservice. Jij bepaalt het. Word je moe of krijg je pijn, dan hoef je met niemand rekening te houden behalve met jezelf. En heb je nog energie over, dan kun je nog een stukje verder wandelen. Bevalt het alleen zijn je, dan kun je de 24 uur natuurlijk ook verlengen door in je eentje op vakantie te gaan.

3x direct plezier

1. Slapen op een bijzondere plek

Slapen is niet altijd een makkie voor mensen met reuma. Wat het een stuk fijner maakt, is als de plek mooi is. Dan is het een stuk minder erg om wakker te liggen. In Nederland zijn allerlei unieke overnachtingsplekken. Zo kun je slapen tussen de druivenstokken, in een gevangenis, tussen de koeien of in een boomhut.

2. Alle TVTAS-eilanden bezoeken

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog - stuk voor stuk eilanden die het bezoeken waard zijn. Hier waai je heerlijk uit en kom je tot rust. Ideaal: je kunt de eilanden perfect verkennen op een tandem of met de bus en de eilanden zijn perfect qua grootte.

3. De mooiste pillendoos ooit maken

De pillendozen die te koop zijn, stralen niet heel veel glamour uit. Ga dus zelf aan de slag om de mooiste pillendoos te maken. Dat kan bijvoorbeeld door een bestaand pillendoosje te versieren met verf, stift en/of glitters. Je kunt ook een heel nieuw pillendoosje ontwerpen of een mooi doosje op de kop tikken en die ombouwen tot eentje waar je je pillen in kwijt kunt.

4x samen met of voor anderen

1. Reuzenkaasfondue met vrienden

Niets zo fijn als een gezellige avond met vrienden. Regel de grootste pan die je kunt vinden en laat je vrienden hun favoriete kaas meenemen. Dippen maar!

2. Brieven versturen naar mensen die je leven positief hebben beïnvloed

Van je beste vriendin tot je reumatoloog, partner of oud-collega. Wie heeft jou gesteund in moeilijke tijden? Wie had het perfecte motto? En met wie heb je het leukste moment ooit beleefd? Schrijf deze mensen een brief en bedank ze.

3. Iets (kleins) doen voor een ander

Mensen met reuma hebben soms het idee dat ze veel hulp aan anderen vragen, maar niets terug kunnen doen. Die gedachte is nergens voor nodig. Doe kleine dingen met grootse liefde. Zet een omgevallen fiets rechtop. Stuur iemand die griep heeft een kaartje. Zet de vuilnisbak van je buurvrouw aan de straat. Gooi een rondslingerende plastic zak in de prullenbak.

4. Vrijwilligerswerk doen

Dat kan voor lotgenoten; die kun je steunen en bijstaan. Maar je kunt ook vrijwilliger worden voor vluchtelingen, in de natuur of op een school.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 02-01-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >