15 tips voor een relaxter leven

Lifestyle | Lekker in je vel!

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

1. Begin de dag wat relaxter

Het is 06.45 uur. De wekker gaat en meteen zit je rechtop in je bed. Als vanzelf komen er misschien gevoelens van stress bij je op: snel, opschieten, opschieten, opschieten. Maar wat nou als je het eens op een andere manier probeert? Door je wekker wat eerder te zetten en de dag te starten met tien minuten ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld? Dat helpt je vast en zeker om je gejaagde gevoel opruimen.

2. Probeer op te ruimen

Probeer zoveel mogelijk op te ruimen. En zie dat niet als een klus die in een dag geklaard moet zijn, maar ruim langzaam je huis, je slaapkamer, de keuken, de garage en de zolderkamer op. Kijk eens of je je kunt ontdoen van alles wat je toch nooit meer gebruikt. Geen troep om je heen, maar rust. En je zult zien: een opgeruimde leefomgeving is een opgeruimd hoofd.

3. Consuminderen

Vaak voelen we almaar de druk om nieuwe dingen te kopen. Maar waarom eigenlijk? Omdat ze ons gelukkig lijken te maken. En het klopt, vaak geeft iets nieuws ons tijdelijk een gevoel van extra geluk. Maar uiteindelijk maakt bezit ons alleen maar hebberiger en onrustiger. Dus probeer eens te consuminderen. Het gevoel dat je minder hoeft te bezitten geeft rust in je hoofd en in je portemonnee.

4. Probeer te kiezen

Contacten onderhouden omdat het zo 'hoort'? Tijd stoppen in mensen of activiteiten waar je eigenlijk geen zin in hebt? Waarom zou je het eigenlijk doen? Maak in plaats daarvan keuzes en doe vooral waar je blij van wordt. Schoon je agenda op en wellicht ook je contactenlijst. Minder moeten, geeft een heel bevrijdend gevoel.

5. Stop de innerlijke criticus

Het is ontzettend zonde, maar in de praktijk blijkt dat we vaak meer de nadruk leggen op onze minder goede kanten, dan op onze goede kanten. Probeer eens te stoppen met het hebben van kritiek op jezelf. Je bent goed zoals je bent. Kritiek hebben op jezelf, daar wordt je alleen maar ongelukkig van. Het maakt je onnodig wankel en geeft je niks anders dan een onrustig gevoel.

6. Blijf in het hier en nu

Piekeren over het verleden? Zorgen maken om iets wat er in de toekomst misschien zou kunnen gebeuren? Je schiet er echt niks mee op. Gisteren is geweest en wat er morgen gebeurt, weet niemand. Probeer met alles wat je doet in het hier en nu te blijven. Want daar heb je invloed op. En dat geeft rust. Echt waar.

7. Uit je gevoelens

We hebben als mens best wel eens de neiging om onze gevoelens bij ons te houden. Terwijl het juist zo heerlijk is om ze er uit te gooien. Begin er maar eens mee. Wedden dat het je een opgelucht gevoel geeft?

8. Geef anderen aandacht

Het kost je misschien wat tijd, het kost je misschien wat moeite, maar dat weegt niet op tegen het fijne gevoel dat het kan geven om 'de ander' ook wat aandacht te geven. Probeer het eens. Je voelt je er positiever door en wie zich positief voelt, kan veel meer aan.

9. Maak je eigen keuzes

Laat je niet leiden door wat anderen van je verwachten. Vorm je eigen leven. Niks is prettiger en rustiger voor lichaam en geest, dan precies te leven volgens de richtlijnen die voor jou goed voelen. Misschien is die knop niet binnen een dag om, maar start de ontdekkingsreis in ieder geval vandaag nog.

10. Je hóeft geen carrière te maken

In de woestenij van materialisme zou je bijna denken dat je tegenwoordig wel carrière móet maken. Want: dan tel je toch mee? Probeer dat gevoel direct los te laten. Doe vooral wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Dik betaald worden voor iets wat je verschrikkelijk vindt? Daar is nog nooit iemand gelukkig van geworden.

11. Omdenken

Het leven kan druk zijn, dat klopt. Maar wat zou er gebeuren als je eens zegt dat je 'lekker bezig bent' in plaats van 'druk'? Het is natuurlijk maar een nuance, maar zeggen dat je lekker bezig bent voelt gelijk een stukje lichter.

12. Ga eropuit

Frisse lucht frist op. Letterlijk (het kan je soms flink afkoelen), maar ook figuurlijk. Buiten zijn in een wereld vol zuurstof, geeft je een gevoel van vrijheid. En dat is nou precies het gevoel dat je nodig hebt voor een relaxt leven.

13. Vul niet in, maar vraag

We kunnen er als mens uren, misschien wel dagen, mee bezig zijn om in te vullen wat de ander bedoelt, wat de ander wenst, wat de ander nodig heeft. Maar echt: stop met invullen. Het kan je alleen maar onrustige gevoelens geven. Beter is om in alle openheid te vragen hoe het zit. Dat scheelt je uren denkwerk en heel wat ruimte in je hoofd.

14. Wees niet zo streng

Misschien wel de belangrijkste: wees niet zo streng voor jezelf. Vooral vrouwen zijn nogal eens geneigd om de lat in alles heel hoog te leggen. Dat gaat niet. Kies twee dingen die belangrijk voor je zijn en leg daar de lat wat hoger voor. En alle andere dingen? Niet alles hoeft perfect, limbodansen is ook leuk ;-)

15. Maak gebruik van de natuur

Soms gebeurt er gewoon veel om je heen. Die drukte is niet altijd met een paar tips weg te nemen. En soms duurt overschakelen naar een nieuwe mindset gewoon een tijdje. Je kunt dan A.Vogel Passiflora Rustgevend Extra Sterk als ondersteuning gebruiken. Dat bevat passiebloem, citroenmelisse en valeriaan en helpt lichaam en geest tot rust te brengen in spannende tijden of periodes van stress*.

* Claims in afwachting van Europese goedkeuring.

Anderen bekeken ook

30st

€ 10,99

8,8 (319)

In winkelwagen

Passiflora Rustgevend1* Sterk**

bevat passiebloem, citroenmelisse en valeriaan. Deze planten helpen snel bij innerlijke onrust en …
Meer info >

Voedingssupplement - kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. 1Passiebloem. *Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating. **Passiflora Rustgevend Sterk is gebaseerd op 3324 mg Passiflora-extract ten opzichte van 2400 mg in de basisformule.

Laatste wijziging op deze pagina: 02-10-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >