10 redenen waarom je zo moe bent

Slaap

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

1. Je slaapt te weinig

Open deur? Niet als je denkt dat je al genoeg slaap pakt. Ben je nog moe wanneer de wekker afloopt, terwijl je al zo’n acht uur slaapt? Grote kans dat jij een langslaper bent en meer slaap nodig hebt. Hoeveel slaap we nodig hebben, is namelijk per persoon verschillend. De één staat na 6 uur slaap fris en fruitig op en de ander pas na 10 uur. 

2. Je eetpatroon is verkeerd

Je lichaam heeft de juiste voeding nodig om goed te functioneren. Eet je ongezond? Te veel of te weinig? Dan zal je dat na een tijd ongetwijfeld merken. Zo word je bijvoorbeeld futloos en moe als je te weinig energie binnenkrijgt via je voeding. Of je wordt juist futloos als er hoofdzakelijk ongezonde voeding op je menu staat waar je lichaam geen waardevolle voedingsstoffen uit kan halen.

3. Je drinkt te weinig water

Naast een gezond en evenwichtig voedingspatroon heeft je lichaam ook behoefte aan vocht. En dan hebben we het niet over frisdrank, koffie of alcohol. We bedoelen water. Gewoon water. Als je last hebt van vermoeidheid, kan dat een teken van uitdroging zijn. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt (minimaal anderhalve liter per dag). Wacht niet tot je dorst krijgt, maar drink heel de dag door.

4. Je ontspant te weinig gedurende de dag

Raas je de hele dag door tot het allerlaatste moment, is je agenda overvol en heb je alleen tijd voor jezelf als je naar bed gaat? Foute boel. Want als je eindelijk in bed ligt, kom je niet tot rust. Gevolg? De volgende dag word je niet uitgerust wakker en kun je nog minder aan dan de dag ervoor.

5. Je slaapomgeving is niet optimaal

Als je je weer afvraag: waarom ben ik zo moe? Bekijk je slaapomgeving dan ook eens met andere ogen. Met een slechte slaapomgeving bedoelen we niet enkel je slaapkamer. Het is van groot belang dat je in een stille en donkere ruimte slaapt. Het minste geluid of licht kan je slaap verstoren waardoor je ’s ochtends niet fris en uitgerust opstaat. Maar ook schoon, gewassen beddengoed draagt bij tot een betere nachtrust. Ook een goed bed zal je nachtrust geen kwaad doen. Vervang je matras ongeveer elke tien jaar.

6. Je beweegt overdag te weinig

Onderzoek wijst uit dat volwassenen die sporten zich fitter en minder moe voelen dan volwassenen die dat niet doen. Hoewel beweging energie kost, gééft het je ook energie. En dat zorgt ervoor dat je lichaam efficiënter werkt.

7. Je slaapt in het weekend lang uit

Werk je in ploegen of sta je door de week netjes vroeg op en slaap je in het weekend lang uit? Dan heeft jouw lichaam moeite om een slaapritme te vinden. En dat is juist waar je lichaam naar op zoek is: routine en regelmaat. Door in het weekend later te gaan slapen en later op te staan, geef je je lichaam niet de regelmaat waar het naar verlangt. Daardoor kom je op zondagavond maar moeilijk in slaap en begin je de maandagochtend meteen uitgeput aan de werkweek.

8. Je drinkt graag een slaapmutsje

Een slaapmutsje drinken is voor sommigen een vast avondritueel. Want daar slaap je beter van. Toch? Fout! Je valt sneller in slaap door het drinken van alcohol, maar je diepe slaap is er minder effectief door. Daardoor is je slaap minder kwalitatief en voel je je ’s ochtends niet uitgerust wanneer de wekker afloopt.

9. Je doet wel eens een dutje

Op zich is het niet heel erg om ’s avonds voor de tv in slaap te vallen, maar erg verstandig is het niet. We moeten namelijk ons bed met slaap associëren en niet de bank. Daarnaast is het vaak zo dat wanneer we ’s avonds al een half uurtje voor de tv hebben geslapen, we ‘door de eerste slaap heen’ zijn. Meestal komt dat de verdere nachtrust niet ten goede.

10. Je hebt iets onder de leden

Ben je al meer dan een half jaar erg futloos en vermoeid zonder aanwijsbare reden en belemmert het je in je dagelijks leven? Dan kan er misschien wat meer aan de hand zijn en is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 17-06-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang 2 weken gratis e-mails met slaaptips van slaapcoach Karin

tip

Ontvang gratis slaaptips van slaapcoach Karin

Aanmelden >>