Samen door de Overgang

10 kilo zwaarder na de overgang

Tips tegen de extra kilo’s

Lifestyle | Overgang

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Gelukkig betekent dit niet dat je door de overgang 10 kilo aankomt. Het proces vanaf je 20e gaat geleidelijk. Toch kan de overgang wel net voor de laatste extra 1 tot 4 kilootjes zorgen. Hoe ouder we namelijk worden, hoe minder energie we nodig hebben om te kunnen blijven functioneren. Daarom kan jouw puberdochter eten als een bootwerker en niets aankomen, terwijl jij op elke extra calorie lijkt te moeten letten.

Tips bij de overgang en extra kilo’s

Tip 1: eet gezond en naar behoefte

Gemiddeld heeft een vrouw 2000 calorieën per dag nodig. Dit is een schatting, want waar de één veel sport en meer calorieën nodig heeft, kan de ander met minder af.  Na je 60e zou je zelfs aan 1500 calorieën ruim voldoende hebben. Wij zeggen:

  • voel waar je behoefte aan hebt;
  • eet gezond en gevarieerd;
  • minder de inname van snelle suikers en koolhydraten als pasta, brood, koekjes, chips, frisdranken en vruchtensappen;
  • eet meer (groene) groenten, eiwitten (kwark, yoghurt, eieren, peulvruchten) en producten met goede vetten, zoals avocado en noten. Deze producten houden de bloedsuikerspiegel meer stabiel. Als deze stabiel is, heb je minder snel trek en snaaidrang;
  • houd je aan de 80/20 regel. Dat betekent: 80% van de tijd eet je gezond en voor de overige 20% gun je jezelf een keer wat ongezonds. Tijdens een verjaardag bijvoorbeeld, of een bakje chips op de zaterdagavond. Let wel: denk aan de hoeveelheid! Houd het bij één bakje chips en niet de hele zak.

Een handige checklist voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon is de A.Vogel fitwijzer. Hierop zie je in één oogopslag waar een gezond voedingspatroon aan zou moeten voldoen.
Inspiratie opdoen voor lekkere en gezonden recepten? Dat doe je op onze receptenpagina. Hier ontdek je dat er veel gezonde variatie mogelijk is voor de avondmaaltijd, lunch en het ontbijt.

Tip 2: beweeg!

Het is belangrijker dan ooit om regelmatig te bewegen en sporten. Liefst elke dag een halfuurtje op zo’n manier dat de hartslag verhoogd. Denk aan stevig wandelen, fietsen of zwemmen. Sport je daarbij ook nog 2 keer in de week intensief (hardlopen, tennissen, fitnessen of aerobics) dan ben je helemaal op de goede weg. Als je lichaam minder verbruikt in rust, zal je het namelijk wat meer moeten aanjagen door in actie te komen. Bovendien is bewegen goed voor je doorbloeding, botten en spieren, conditie, zelfvertrouwen en gemoedstoestand. Waar wacht je nog op!

Tip 3: volg geen strikt dieet

Vrijwel alle voedingsdeskundigen zijn het er over eens: geleidelijk afvallen is het beste. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook om het jojo-effect te vermijden. Daarmee bedoelen we het verschijnsel dat iemand na te stoppen met rigoureus lijnen weer terugkomt op het oude gewicht. Het beste kun je je voedingspatroon daarom geleidelijk aanpassen en voldoende blijven eten. Maar… dan wel het juiste. Zie ook tip 1 en lees deze adviezen eens door van voedingsdeskundige Hetty: Voedingstips tijdens de overgang.

Meer lezen over de overgang

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 03-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>