Wat zijn waterwratjes precies? Hoe zien ze eruit en zijn ze besmettelijk? Wanneer verdwijnen ze weer? En is er iets te doen tegen waterwratjes? Dat en meer lees je in dit artikel.
Waterwratjes zijn kleine met vocht gevulde blaasjes op de huid. In het vocht in de waterwratjes zit een virus. Dit virus zorgt voor het ontstaan van de wratjes.
Waterwratjes ontstaan door een virusinfectie met het molluscum contagiosum virus. Dit virus kan van persoon op persoon worden overgedragen.
Kinderen kunnen waterwratjes krijgen:
Waterwratjes zijn kleine bolvormige blaasjes op de huid. Ze zitten met name op de romp, maar kunnen over het hele lichaam voorkomen.
Je ziet ze bijvoorbeeld ook vaak:
Vaak bevinden waterwratjes zich in groepjes op je huid. Ze kunnen eventueel samengaan met:
Waterwratjes verdwijnen meestal vanzelf binnen een jaar. In sommige gevallen blijven ze tot twee jaar aanwezig.
Waterwratjes zijn zoals gezegd kleine bolvormige wratjes op de huid. Het zijn kleine pukkeltjes gevuld met vocht. Meestal zijn ze minder dan een halve centimeter groot. In het midden van het wratje zit een deukje. Na krabben of stoten kan er een korstje op komen, waarna het wratje indroogt.
Op onderstaande foto kun je zien hoe waterwratjes eruit zien.
Nee, waterwratjes kun je niet uitdrukken. Het is het beste om zoveel mogelijk van de waterwratjes af te blijven, om te voorkomen dat ze kapot gaan. Als ze kapot gaan, besmet je de omliggende huid en zo veroorzaak je alleen maar meer waterwratjes.
Ja, waterwratjes zijn besmettelijk. In het vocht van de blaasjes zit het virus dat de wratjes veroorzaakt. Dit kan op andere delen van de huid of op andere kinderen worden overgedragen. Dat gebeurt wanneer een blaasje kapot gaat en er huid op huid contact is of contact met besmette voorwerpen, denk bijvoorbeeld aan handdoeken.
Wanneer je krabt aan de blaasjes, komt het vocht met daarin het virus vrij. Dit besmet de omliggende huid waardoor nieuwe waterwratjes kunnen ontstaan. Je kunt dit proberen te voorkomen door van de waterwratjes af te blijven. Pulk of krab er niet aan.
Waterwratjes komen vooral voor bij kinderen vanaf één jaar. En ze komen het meest voor tot een leeftijd van vier jaar. Dat komt omdat bij jonge kinderen het afweersysteem nog niet volledig is ontwikkeld.
Waterwratjes kunnen ook bij volwassenen voorkomen, maar dat is zeldzaam. Mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen soms waterwratjes krijgen. Bovendien kan het virus dat waterwratjes veroorzaakt ook door seksueel contact worden overgedragen.
Na besmetting met het virus dat waterwratjes veroorzaakt, kan het twee weken tot een half jaar duren voordat de eerste waterwratjes ontstaan. Vervolgens duurt het ongeveer een jaar voordat de wratjes weer spontaan verdwijnen. Wanneer de wratjes vanzelf weggaan laten ze meestal geen littekens achter.
Gewone wratten zijn anders dan waterwratjes. Het zijn geen blaasjes gevuld met vocht, maar uitgroeisels van de huid. Vaak hebben ze een ruw oppervlak. Gewone wratten worden ook door een ander virus veroorzaakt.
Waterwratjes zijn niet gevaarlijk. Het is een onschuldige huidaandoening. De wratjes kunnen de huid wat ontsieren, maar je wordt er niet ziek van.
Laatste wijziging op deze pagina: 27-06-2019
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. A.Vogel B.V. 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.
Meer over de tuinenDoe een van de online zelftesten en ontvang direct advies
Naar de testen