A.Vogel Blog

Dossier waterpokken
de 24 meest gestelde vragen over waterpokken!

Persoonlijke hulp van A.Vogel!
 • Doe de waterpokkentest

  Jeuk? Bultjes? Uitslag? Help! Heeft mijn kind waterpokken?
  Check het hier!

 • Waterpokkenschuim

  Snelle verlichting en stilt de jeuk onmiddellijk bij waterpokken.
  Meer info.

 • Persoonlijke hulp

  Onze specialisten helpen u bij al uw vragen over de waterpokken. Klik hier voor contact.

home / advies bij / waterpokken

Waterpokken

Dossier waterpokken: de 24 meest gestelde vragen beantwoord!

24

Bij A.Vogel krijgen we veel vragen over waterpokken. Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte die gepaard gaat met veel jeuk en soms littekens. Wij hebben de meest gestelde vragen over waterpokken verzameld en beantwoord! Wil je dus weten wat de symptomen zijn, wanneer waterpokken besmettelijk zijn of wat de incubatietijd is? Lees dan verder. Hier vind je alle antwoorden.

Nieuw! Doe de waterpokkentest.

Wat zijn waterpokken?

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een acute infectieziekte die wordt veroorzaakt door het Varicella zostervirus (Herpes zoster). Andere benamingen voor waterpokken zijn windpokken en wijnpokken. Het herpes zoster virus is een van de acht herpesvirussen die bij volwassenen gordelroos veroorzaakt en bij kinderen de kinderziekte waterpokken. 93 procent van de Nederlanders heeft voor zijn of haar zesde jaar waterpokken gehad. En zo'n 80% van de kinderen heeft last van extreme waterpokken. Ze zijn dan helemaal bedekt met de blaasjes die zo kunnen jeuken. Soms zitten de waterpokken zelfs in de mond, bij de ogen of vagina. Geen pretje dus.

Wat zijn waterpokken? Symptomen

Wat zijn de symptomen van waterpokken?

Als je kind in een keer heel erg hangerig is, dan denk je natuurlijk nog niet direct aan waterpokken. Maar als er in een keer bultjes op de buik zitten, denk dan aan de waterpokken. Waterpokken zijn te vooral te herkennen aan de blaasjes die open kunnen springen en de enorme jeuk.
Symptomen en de meest bekende verschijnselen van de waterpokken zijn:

 • Fase 1: De eerste symptomen
  Waterpokken begint meestal met symptomen als hangerigheid, verkoudheid, verhoging of lichte koorts (tot 39 °C). Je kind voelt zich echt niet lekker. Binnen één à twee dagen ontstaan er rode vlekjes ter grootte van speldenknoppen, die overgaan in bultjes. De huiduitslag begint meestal op de buik. Al in dit eerste stadium ben je al besmettelijk; namelijk 2 dagen vóór de blaasjes verschijnen.
 • Fase 2: Blaasjes met vocht. Jeuk!
  Deze kleine bultjes worden kleine, met vocht gevulde blaasjes. Het vervelende is dat deze blaasjes enorm kunnen jeuken. Binnen no time zitten ze overal. Kleine kinderen hebben natuurlijk de neiging om de blaasjes open te krabben. Soms barsten ze ook vanzelf open. Open blaasjes zijn zeer gevoelig voor infecties, waardoor littekens kunnen ontstaan. In dit stadium zijn de waterpokken besmettelijk: als de blaasjes open zijn.
 • Fase 3: Blaasjes drogen in
  Na een paar dagen zullen de blaasjes indrogen. Je krijgt dan korstjes. Deze korstjes vallen na 9 tot 13 dagen vanzelf af zonder littekens achter te laten. Zijn er nog blaasjes open, dan ben je nog steeds besmettelijk.

Het bijzondere is de meeste kinderen drie à vier keer deze fases van de waterpokken doorlopen. Je kan dus tegelijkertijd vlekjes, bultjes, blaasjes en korstjes hebben. Waterpokken zijn besmettelijk 2 dagen vóór de blaasjes verschijnen tot deze ingedroogd zijn.

Behandeling waterpokken

Wat is de behandeling van waterpokken?

De behandeling van waterpokken zit 'm vooral in het dragelijk maken van de ongemakken van de bultjes, blaasjes en de jeuk. Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een waterijsje of koud drankje de pijn tijdelijk verzachten. Verder kan je de symptomen van waterpokken behandelen met Kidsclin.

KidsClin waterpokkenschuim

KidsClin waterpokkenschuim: snelle verlichting en stilt de jeuk onmiddellijk bij waterpokken. Meer info

Medisch Hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Hoe zien waterpokken eruit?

Hoe zien waterpokken eruit?

Wil je weten hoe waterpokken eruit zien? Hieronder zijn 3 foto's te zien van de 3 stadia van waterpokken. Waterpokken zijn besmettelijk 2 dagen vóór de blaasjes verschijnen tot deze ingedroogd zijn. Dus eigenlijk heb je een paar dagen, de eerste 2 dagen voordat de blaasjes opkomen, waarin je niet weet dat je kind de waterpokken heeft, maar dat hij wel andere mensen kan aansteken.

Stadium 1: vlekjes en uitslag

Stadium 2: blaasjes die opengaan

Stadium 3: blaasjes drogen in en er komen korstjes op

Hoe ontstaan waterpokken?

Hoe ontstaan waterpokken?

Waterpokken ontstaan dooor het Varicella zostervirus. Dit virus is een erg besmettelijk virus. Het wordt voornamelijk overgedragen via minuscule druppeltjes die zich snel en eenvoudig in de lucht verspreiden bij het praten, niezen of hoesten. Daarom is de ziekte ook zo gemakkelijk overdraagbaar onder kinderen.

Na de besmetting duurt het 14 tot 21 dagen voordat de eerste huiduitslag optreedt. Waterpokken is besmettelijk van twee dagen voor het verschijnen van de eerste uitslag totdat alle blaasjes korstjes hebben gekregen (ongeveer een week later).

Wat moet je doen als waterpokken ontstoken zijn?

Wat moet je doen als waterpokken ontstoken zijn?

Wanneer je kindje veel jeuk heeft en krabt, kunnen de waterpokken gaan ontsteken (bacteriële infectie). Ontstoken waterpokken zijn geen pretje en zijn rood en vurig en er kunnen littekens achterblijven. Zonde! Behandel de jeuk daarom met KidsClin. Het lichte, verkoelende schuim stilt de jeuk direct. Bovendien helpt de natuurlijke bacterieblokker in KidsClin voorkomen dat de blaasjes gaan ontsteken en littekens achterlaten.

KidsClin waterpokkenschuim

KidsClin waterpokkenschuim: snelle verlichting en stilt de jeuk onmiddellijk bij waterpokken. Meer info

Medisch Hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Hoe wordt de diagnose waterpokken gesteld?

Hoe wordt de diagnose waterpokken gesteld?

Wil je zeker weten of de blaasjes en de jeuk wel echt de waterpokken zijn? Een arts zal de diagnose waterpokken vanwege de duidelijke symptomen en verschijnselen eenvoudig kunnen stellen. Als er geen complicaties zijn, dan is het echt niet nodig naar de huisarts te gaan. Waterpokken zijn op zich makkelijk te herkennen, zie de foto's hierboven.
Maar is het belangrijk om het wel zeker te weten, in verband met zwangerschap bijvoorbeeld, dan kan de diagnose bevestigd worden door een kweek te maken van het virus. Of door het aantonen van antistoffen in het bloed. Dit gebeurt in de praktijk bijna nooit.

Wanneer zijn waterpokken besmettelijk?

Wanneer zijn waterpokken besmettelijk?

Het is goed om te weten wanneer waterpokken besmettelijk zijn. Het Varicella zostervirus, waardoor waterpokken wordt veroorzaakt, is een erg besmettelijk virus. Het wordt voornamelijk overgedragen via minuscule druppeltjes die zich snel en eenvoudig in de lucht verspreiden bij het praten, niezen of hoesten. Natuurlijk wordt het virus ook via direct contact met de blaasjes overgedragen. Omdat kinderen op school met elkaar spelen, kunnen ze elkaar ook makkelijk besmetten. Maar wanneer is je kind nou precies besmettelijk? Goed om te weten, immers, dan kan je er ook rekening mee houden in het contact met andere kinderen of zwangere vrouwen. Waterpokken zijn besmettelijk 2 dagen vóór de blaasjes verschijnen tot deze ingedroogd zijn. Dus eigenlijk heb je een paar dagen, de eerste 2 dagen voordat de blaasjes opkomen, waarin je niet weet dat je kind de waterpokken heeft, maar dat hij wel andere mensen kan aansteken.

Hoe verloopt deze kinderziekte?

Hoe verloopt deze kinderziekte: de waterpokken?

Het verloop van waterpokken is meestal hetzelfde: waterpokken begint meestal met hangerigheid, verhoging of lichte koorts (tot 39 °C). Je kind voelt zich echt niet lekker. Binnen één à twee dagen ontstaan er rode vlekjes, meestal op de romp.
Daarna worden de kleine bultjes met vocht gevulde blaasjes, die meestal jeuken. Binnen de kortste keren zitten ze overal. Kleine kinderen hebben natuurlijk de neiging om de blaasjes open te krabben. Soms barsten ze ook vanzelf open. Open blaasjes zijn zeer gevoelig voor infecties, waardoor littekens kunnen ontstaan. Niet krabben dus!

Wat kan je doen aan de jeuk bij waterpokken?

Wat kan je doen aan de jeuk bij waterpokken?

Waterpokken is over het algemeen een onschuldige kinderziekte die gewoon uitgeziekt moet worden. Met name de open blaasjes zijn zeer gevoelig voor bacteriële infecties. Zeker als ze regelmatig worden opengekrabd vanwege de jeuk. Dit kan blijvende littekens achterlaten. Het is dus belangrijk dat het kind de blaasjes niet openkrabt als de blaasjes jeuken. Dat kan door:

 • De jeuk te bestrijden met de jeukstillende en verkoelende KidsClin CoolMousse, waardoor de neiging tot krabben vermindert en het risico op bacteriële infecties afneemt;
 • De nagels van het kind schoon en kort te houden;
 • Het kind (anti-krab)wantjes aan te doen.

Download hier praktische tips en weetjes over waterpokken (pdf)!

Hoe lang duurt waterpokken?

Hoe lang duurt de waterpokken?

De duur van waterpokken is doorgaans 1 tot 2 weken. Het kind kan wat hangerig zijn, maar is meestal niet erg ziek. Als het zich goed voelt, kan het gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf. Kinderen hebben elkaar immers vaak al besmet voordat de ziekte zichtbaar is. Hebben kinderen de waterpokken eenmaal gehad (vaak al voor het zesde levensjaar) dan zijn ze meestal voor hun leven immuun. Het komt vrijwel nooit voor dat iemand voor de tweede maal waterpokken krijgt. Het virus kan wel in het lichaam achterblijven en jaren later plaatselijk huiduitslag veroorzaken.

 Wat is de incubatietijd van waterpokken?

Wat is de incubatietijd van waterpokken?

De incubatietijd van waterpokken is tussen de 10 en 21 dagen. In de praktijk komt het erop neer dat tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen van de waterpokken tussen de 13 en 18 dagen ligt. Dat betekent dat na de besmetting het het 13 tot 18 dagen duurt voordat de eerste huiduitslag optreedt. Waterpokken is besmettelijk van twee dagen vóór het verschijnen van de eerste blaasjes totdat alle blaasjes korstjes hebben gekregen en zijn ingedroogd (ongeveer een week later).

  Helpt havermout bij waterpokken?

Helpt havermout bij waterpokken?

Veel ouders gebruiken havermout om de jeuk van waterpokken te verlichten. Een bad met havermout bijvoorbeeld! Een kind mag met de waterpokken namelijk gewoon in bad of onder de douche. Doe een washandje vol met havermout en doe daar een elastiekje om om het dicht te maken. Laat het washandje goed met badwater vollopen en knijp het washandje met havermout dan uit. Er komt dan een wittige substantie vrij die lekker zacht is voor de huid. Na het badderen kan je je kind lekker insmeren met KidsClin mousse.

Wat moet je doen als je zwanger bent en waterpokken krijgt?

Wat moet je doen als je zwanger bent en waterpokken krijgt?

Ben je zwanger en heb je waterpokken? Neem contact op met je huisarts als:

 • Je vroeger geen waterpokken hebt gehad en;
 • niet gevaccineerd bent.

Lees hier alles over waterpokken tijdens de zwangerschap>>

Waterpokken kunnen een verhoogd risico vormen voor ouderen, zwangeren en kinderen die jonger zijn dan 6 maanden. In al deze gevallen is het verstandig uw huisarts te raadplegen.
Het is ook raadzaam om contact met de huisarts op te nemen wanneer het kind zieker lijkt dan te verwachten is, het hoge koorts krijgt, de huiduitslag zich naar de ogen uitbreidt of de huid rond de plekken opzet en pijnlijk of zeer rood wordt. En twijfelt u of u daadwerkelijk te maken heeft met waterpokken? Vraag uw huisarts dan om advies.

Hoe kan je waterpokken voorkomen?

Hoe kan je waterpokken voorkomen?

Waterpokken kan je eigenlijk niet voorkomen. Het herpes zoster virus is zo enorm besmettelijk, dat elk kind er wel aan zal geloven.

Mag je zwemmen met waterpokken?

Mag je zwemmen met waterpokken?

Nee, laat je kind liever niet zwemmen met waterpokken. Anders dan op school, is het zwembad een plek waar je kind veel minder vaak komt. Ook komt je kind in het zwembad met heel andere kinderen in aanraking. Het zwembad kan zo echt een nieuwe besmettingshaard zijn. En daar zit het zwembad en de andere ouders weer niet op te wachten. Uiteraard kan je de waterpokken toch nooit helemaal voorkomen, dus het is meer een kwestie van "liever niet zwemmen met waterpokken", dan "je mag niet zwemmen met waterpokken". Overigens kan het chloorwater wel de jeuk verergeren en de korstjes doen verweken.

Mag je naar school met de waterpokken?

Mag je naar school met de waterpokken?

Bij de meeste scholen is het geen probleem dat je kind met waterpokken naar school komt. Besmetting heeft daar waarschijnlijk al plaatsgevonden vóór het ontstaan van de blaasjes. Sommige scholen hebben er wel eigen afspraken over en zullen kinderen met waterpokken weren. De meeste kinderen zijn niet lekker en hangerig van de waterpokken, dus kijk het in ieder geval even goed aan of je kind het wel trekt of niet. Meld het wel even op school dat je kind besmet is met het waterpokkenvirus, dan kunnen andere ouders ingelicht worden dat het heerst.

Mag een kind naar een kinderdagverblijf of de crèche met de waterpokken?

Mag een peuter naar het kinderdagverblijf of de crèche met de waterpokken?

Ook voor een kinderdagverblijf of een crèche geldt hetzelfde als voor het wel of niet school gaan: als je peuter of dreumes niet ziek is van de waterpokken, dan kan het gerust weggebracht worden. Wil je meer weten over waterpokken bij baby's? Lees hier alles over waterpokken bij babies.

 Welke complicaties kunnen optreden bij waterpokken?

Welke complicaties kunnen optreden bij waterpokken?

In principe zal een normaal verloop met waterpokken echt heel vervelend zijn voor je dreumes. Vooral als de waterpokken gaan ontsteken. Heeft je kindje een zeer slecht immuunsysteem, dan kunnen er complicaties optreden, zoals een longontsteking. Gelukkig zijn deze complicaties van de waterpokken vrij zeldzaam. Ben je zwanger of heb je een baby? Lees hier alles over waterpokken bij babies en tijdens de zwangerschap.

NB. Waterpokken kunnen een verhoogd risico vormen voor ouderen, zwangeren en kinderen die jonger zijn dan 6 maanden. In al deze gevallen is het verstandig uw huisarts te raadplegen.
Het is ook raadzaam om contact met de huisarts op te nemen wanneer het kind zieker lijkt dan te verwachten is, het hoge koorts krijgt, de huiduitslag zich naar de ogen uitbreidt of de huid rond de plekken opzet en pijnlijk of zeer rood wordt. En twijfelt u of u daadwerkelijk te maken heeft met waterpokken? Vraag uw huisarts dan om advies.

meer informatie icoon

Is er sprake van een waterpokkenseizoen?

Ja, gek genoeg is er sprake van een soort waterpokken-seizoen. Als kinderen de waterpokken krijgen, is dat in meestal in het vroege voorjaar. In maart, april en mei komen de meeste besmettingen met het waterpokkenvirus voor: vier à vijf keer meer dan in andere maanden van het jaar.

Wat moet je doen als je waterpokken hebt en koorts?

Wat moet je doen als je waterpokken hebt en koorts?

Eigenlijk begint waterpokken meestal met lichte koorts (verhoging tot 39°C). Je hoeft met lichte koorts in principe geen actie te ondernemen. Het lijkt op griep, maar na een paar dagen komen naast de koorts ook de vlekjes opzetten. Je kind wordt hangerig van de koorts en voelt zich echt niet lekker. Het is altijd verstandig om koorts serieus te nemen. Duurt de koorts langer dan vier dagen aan of is deze hoger is dan 39°C, neem dan contact op met de huisarts.

Je mag je kind eventueel een kinderparacetamol geven.

Is er een vaccin tegen waterpokken?

Is er een vaccin tegen waterpokken?

Wie ooit waterpokken heeft gehad is beschermd tegen het herpes virus. Weet je niet zeker of je ooit de waterpokken hebt gehad, kan je dit laten controleren. Er is een vaccin tegen de waterpokken dat eigenlijk alleen wordt gegeven aan zwangere vrouwen die nooit de waterpokken hebben gehad en die vanwege hun werk een verhoogd risico op waterpokken lopen.
Zwangere vrouwen die geen waterpokken hebben gehad, wordt geadviseerd contact met kinderen en volwassenen die waterpokken of gordelroos hebben, te vermijden.

Moet je met waterpokken naar de huisarts?

Moet je met waterpokken naar de huisarts?

Over het algemeen hoef je je huisarts niet te bellen als je dreumes of peuter waterpokken heeft.
Bel wel als:

 • Je kind jonger is dan drie maanden; Wil je meer weten over waterpokken bij baby's? Lees hier alles over waterpokken bij baby's;
 • Je twijfelt of als je het niet vertrouwt;
 • Je merkt dat je kind steeds zieker wordt;
 • Fe koorts na drie dagen niet weggaat,
 • Je kind niet of te weinig drinkt,
 • Je kind steeds braakt,
 • Je kind suf wordt,
 • Je kind benauwd wordt of heel snel gaat ademen,
 • Je kind blijft huilen of gaat kreunen,
 • De huidskleur grauw wordt.
 • Je zwanger bent en vroeger geen waterpokken heeft gehad en niet gevaccineerd bent.
Waterpokken-meldpunt: meld je waterpokken!

Waterpokken-meldpunt: meld je waterpokken!

Laatste wijziging op deze pagina: 20-10-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook