Wil je weten of je griep hebt? Doe dan deze online grieptest. Direct resultaat. Direct advies.
Klik hier en vul de grieptest in!Winterhanden, wintertenen of wintervoeten treden op tijdens koude en vochtige periodes, dus vooral in het najaar en de winter. De winterkou maakt dat de bloedvaten vernauwen en extremiteiten minder goed doorbloed worden. De aandoening komt dan ook vooral voor aan de vingers en tenen, maar ook voeten, benen, neus, ogen, kin en andere plekken kunnen door de aandoening getroffen worden.
Door de mindere doorbloeding wordt het lichaamsdeel koud. Het extra bloed dat wordt aangevoerd om het lichaamsdeel te verwarmen stroomt niet gemakkelijk door de vernauwde bloedvaten en kan zich ophopen. Hierdoor kunnen de bloedvaten en het omliggende weefsel beschadigd raken, met de rode zwellingen en bijbehorende klachten als gevolg. Vrouwen zijn gevoeliger dan mannen voor deze aandoening. Niet alleen kou en vochtigheid kunnen winterhanden en -voeten veroorzaken. Ook sommige geneesmiddelen als bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) kunnen een oorzaak zijn.
De belangrijkste symptomen van winterhanden en -voeten zijn (blauw)rode zwellingen. Deze kunnen erg jeuken en ook zeer pijnlijk kunnen zijn, vooral bij opwarming. Normaal zijn de klachten onschuldig en verdwijnen ze na een aantal weken. Maar soms krijgt men last van blaren, die wanneer ze barsten kunnen overgaan in zweren (indien men deze niet behandelt). Wie éénmaal last van winterhanden- of voeten heeft gehad, wordt er vaak elk jaar weer mee geconfronteerd, behalve wanneer men steeds de nodige voorzorgen neemt.
Wilt u weten hoe u winterhanden en -voeten kunt behandelen, lees dan de onderstaande behandeltips goed door:
Gebruik gevarieerde voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, zoals verse groente en fruit en volkorenproducten. Vermijd verzadigde vetten, die vooral in dierlijke vetten voorkomen. Gebruik in plaats daarvan producten met veel onverzadigde vetten zoals oliën van zonnebloem, saffloer, tarwekiemen of olijven. Ook vis bevat meervoudig onverzadigde vetten. Wees spaarzaam met zout, breng gerechten liever op smaak met kruiden en specerijen. Drink kruidenthee met onder andere berkenblad, peterselie, rozemarijn en guldenroede.
Laatste wijziging op deze pagina: 20-10-2017
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Wil je weten of je griep hebt? Doe dan deze online grieptest. Direct resultaat. Direct advies.
Klik hier en vul de grieptest in!Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?