A.Vogel Blog

home / advies bij / overmatig transpireren

Overmatige transpiratie

8

Last van overmatig zweten?

Zweten is normaal en ook functioneel. Dagelijks produceert u bijna een literfles vol zweet! Door middel van transpireren wordt de lichaamstemperatuur op het juiste niveau gehouden. Bovendien zorgt het ervoor dat overbodige stoffen worden uitgescheiden, de huid wordt zelfs wel eens de 'derde' nier genoemd. Wat nou als u overmatig transpireert?

Overmatig transpireren

Zweet is van zichzelf reukloos. Waarom dan toch al die deodorants? De nare luchtjes zijn afkomstig van bacteriën, die de in het zweet opgeloste stoffen afbreken. Dat doen ze met name onder de oksels, waar zich grote zweetklieren bevinden en onder de voetzolen, waar kleine zweetklieren zitten.

Overmatig transpireren is vooral lastig en voor sommigen heel genânt. Soms doet het zich voor bij koorts, maar ook scherp gekruid eten kan zweten veroorzaken. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals stress, hoge temperaturen, alcoholgebruik of een veranderende hormoonhuishouding (zoals tijdens de overgang). Overgewicht is overigens ook een factor. Bij de minste inspanning levert dat al een meer dan een gemiddelde transpiratie  op.

Voorkomen van overmatige transpiratie

Zorg voor een goede lichaamshygiëne. Was het lichaam regelmatig. Gebruik daarvoor een milde zeep die de zuurgraad van het eigen lichaam zo veel mogelijk benadert. Draag elke dag schone kleren, het liefst van natuurlijk materiaal. Laat de kleding goed luchten en regelmatig wassen of reinigen. Gebruik een milde deodorant (geen alcoholhoudende middelen).

Zweetvoeten moeten regelmatig met koud water gewassen worden. Droog ze goed af en strooi talkpoeder tussen de tenen of wrijf ze in met een vette crème. Het is ook goed op blote voeten te lopen, zowel binnen als buiten. Draag goede schoenen van ventilerend materiaal en doe iedere dag een paar dunne wollen of katoenen schone sokken aan.

Voedingsadvies bij overmatig zweten

Verminder het eten van sterk gekruide gerechten. Wees matig met alcoholische dranken. Alcohol zorgt onder meer voor verwijding van de bloedvaatjes onder de huid. Er stroomt meer bloed naar de huid en dit geeft een warmtegevoel en meer transpiratie. Belangrijk is om het door zweten verloren vocht weer aan te vullen. Drink dus veel, tenminste anderhalve tot twee liter water per dag.

A.Vogel-product bij overmatige transpiratie

Famosan Salvia Extra Sterk

Opvliegers? Tip: Famosan Overgang Totaal wordt door vele vrouwen gebruikt en krijgt een prachtig waarderingscijfer. Famosan Salvia Extra Sterk is een extra krachtige formule bij opvliegers en nachtelijk transpireren. 100% natuurlijk. Meer info

Voedingssupplement - kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Nieuw! Doe de overgangstest

Wilt u weten of u in de overgang bent, doe dan de overgangstest...

Lees meer:

Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.

Vragen? Chat nu live met ons Informatiecentrum!