A.Vogel Blog

Dossier Spieren en gewrichten Spierpijn

Spierpijn

Wat te doen tegen pijnlijke spieren? En dus hoe spierpijn te verhelpen?

12

Wat is spierpijn?

Flink gesport, een langere wandeling gemaakt dan men gewend is, na jaren weer eens geschaatst. Het kan allemaal spierpijn teweegbrengen. Maar pijnlijke spieren kunnen ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld het overspannen van spieren of een ongewone beweging. Spierpijn komt ook voor bij griep.
Sporters hoor je vaak over pijnlijke spieren en ‘verzuurde spieren’ praten. Zij leveren dan ook vaak een prestatie waar relatief veel zuurstof voor nodig is. Met name de spieren hebben die zuurstof nodig om de in een cel aanwezige voedingsstoffen te kunnen verbranden zodat er energie vrij komt om te kunnen bewegen. Als er niet voldoende uitwisseling van voedings- en afvalstoffen plaatsvindt, ontstaat ophoping van vocht en melkzuur, een stof die bij de verbranding ontstaat. Dit melkzuur prikkelt de zenuwen; deze prikkel wordt als spierpijn ervaren. Spierpijn komt het meest voor in de bovenarm, benen, rug en nek.

Hoe kun je spierpijn voorkomen?

Hoe kun je spierpijn voorkomen?

Spierpijn kan vaak voorkomen worden door de spieren goed voor te bereiden op de arbeid die ze moeten verrichten. Vanuit de sportwereld is het begrip ‘warming-up’ bekend. Door middel van oefeningen en rekken en strekken worden de spieren voorbereid op de komende inspanningen.

Spierpijn behandelen, wat te doen tegen spierpijn?

Wat te doen tegen spierpijn?

Behandeling van spierpijn bestaat uit het verbeteren van de doorbloeding ter plaatse waardoor de zuurstofvoorziening wordt bevorderd, bijvoorbeeld door massage of een warme douche. Vermijd bij spierpijn koude en vochtige ruimtes. Raadpleeg de dokter als het betreffende gebied opgezet en rood is of als de pijn langer dan een week aanhoudt. 

Spierpijn verhelpen

Atrosan Spier- en Gewrichtsgel

Atrosan Spier- en Gewrichtsgel helpt snel bij spierpijn, stijve spieren en gewrichten en pijn door kneuzingen. Het bevat een sterke concentratie Arnica. Meer info

Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Arnica Montana. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Arnica montana bij spierpijn

Spierpijn verhelpen; Arnica montana bij spierpijn

De Nederlandse naam voor het plantje Arnica montana is valkruid. Al in de middeleeuwen werd de plant gebruikt voor het behandelen van wonden, spierpijn en bloeduitstortingen. Inmiddels blijkt dat de stoffen in de plant de bloedsomloop en de doorbloeding ondersteunen. Dit verklaart waarom pijnlijke spieren en blauwe plekken baat hebben bij Arnica montana. Anica montana helpt ook bij het verminderen van zwelling.

Atrosan Spier- en Gewrichtsgel

Atrosan Spier- en Gewrichtsgel helpt snel bij spierpijn, stijve spieren en gewrichten en pijn door kneuzingen. Het bevat een sterke concentratie Arnica. Meer info

Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Arnica Montana. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Magnesium bij spierpijn

Helpt magnesium bij spierpijn?

Magnesium helpt bij het verminderen van spierpijn. Voedingsmiddelen met veel magnesium zijn peulvruchten, zaden, noten, groene groenten (vooral bladgroenten), grapefruit en abrikozen. Voor een goede werking moet de magnesium wel in balans zijn met calcium (in zuivel), fosfor (in vlees, vis en ei) en kalium (in aardappelen, groente en fruit).

Spierpijn en reumatische pijn?

Spierpijn en reumatische pijn?

Traplopen, stofzuigen of schrijven… bij iedere beweging gebruiken we onze gewrichten. Zonder gewrichten is er geen beweging mogelijk. Maar met pijnlijke gewrichten, is iedere beweging onprettig. Houd je van een actief leven, maar belemmeren pijnlijke spieren en stijve gewrichten? Atrosan Spier- en gewrichtsgel* helpt snel bij spierpijn, stijve spieren en gewrichten en bij pijn door kneuzingen. Heb je chronisch te maken met pijnlijke gewrichten en reumatische pijn zoals artrose, artritis, fibromyalgie en jicht? Atrosan tabletten** is een natuurlijke oplossing ter verlichting van deze pijn. Dat maakt het bewegen weer wat aangenamer!

Verschillende blessures die spierpijn veroorzaken

Welke blessures kunnen spierpijn veroorzaken?

Spierscheuring

Een spierscheuring wordt vaak een zweepslag genoemd omdat de pijn voelt alsof er een zeer harde slag wordt gegeven. De spier kan ingescheurd zijn, maar soms ook volledig doorgescheurd. Vooral bij explosieve sporten ontstaan deze blessures. Bij een spierscheuring is er aanvankelijk acute stekende pijn, die later overgaat in een krampachtige pijn.

Peesruptuur

Een spier zit vast aan het bot met een pees. In de overgang van spier- naar peesweefsel kan een scheuring ontstaan. Ook aan het andere uiteinde van de pees, bij het botweefsel, kan een scheurtje ontstaan.

Verrekking

Bij een verrekking is de spier of pees tijdelijk te veel belast of heeft de spier te veel kracht uitgeoefend, waardoor deze is uitgerekt.

Kneuzing

Een kneuzing ontstaat na een val of botsing, Het onderhuidse weefsel raakt hierdoor wat beschadigd en soms de spieren of het kapsel van de gewrichten ook.

Hetty's boodschappenlijst bij spierpijn

Hetty's boodschappenlijst bij spierpijn

Hetty: "Iedereen heeft wel eens te maken met spierpijn, of het nou is na een zware work-out in de sportschool, of na een flinke wandeling of een paar uur stevig in de tuin werken. Waar je je tijdens de sportieve bezigheid nog een superheld of soepele hinde voelt, is het na 2 dagen wel anders en kan je amper de trap op. Ik moet altijd lachen als ik van de spierpijn niet op of om kan; kijk eens hoe ik fit ik ben, heel gezond dat sporten;-)"

Lees mijn blog!

Laatste wijziging op deze pagina: 20-10-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
 

Volg A.Vogel op Facebook