A.Vogel Blog

home / advies bij / roodvonk

Roodvonk

Roodvonk is een kinderziekte die bij zowel kinderen als volwassenen kan voorkomen

0

Roodvonk is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie met een incubatieperiode van één tot zeven dagen.

Symptomen en verloop van Roodvonk

  • De ziekte begint meestal met hoge koorts van ongeveer veertig graden op de eerste dag, gevolgd door keelpijn, hoofdpijn en overgeven.
  • De uitslag lijkt op rood kippenvel en begint op de tweede dag met een rode uitslag in het gezicht, behalve rond de mond.
  • Tegen de derde dag heeft deze jeukende uitslag zich over het hele lichaam uitgebreid.
  • Hierna daalt de koorts en ziet de tong eruit als een grote rode aardbei. Tegen de zesde dag is de koorts verdwenen en beginnen tong en huid af te schilferen. Dit kan nog eens tien tot veertien dagen duren.

Roodvonk en zwangerschap

Een zwangere loopt een even groot risico om besmet te raken en ziek te worden als niet-zwangeren. Na de bevalling lopen kraamvrouwen echter ook het risico op kraamvrouwenkoorts. (bron: RIVM)

Uw arts kan de juiste diagnose te stellen en mogelijke complicaties zoals angina, een middenoorontsteking, bijholteontsteking of ontstoken halsklieren voorkomen. Dit doet zich echter zeer zelden voor.

Roodvonk is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Laatste wijziging op deze pagina: 15-07-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.