A.Vogel Blog

home / advies bij / Ontstoken oog

Ontstoken oog

Wat te doen aan een ontsteking aan het oog?

5

Wat is een ontstoken oog? Oogontsteking

Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bekleed met een dun laagje weefsel, het bindvlies. Bij een oogontsteking is meestal dit bindvlies ontstoken.

symptomen van een blaasontsteking

Symptomen van een oogonteking

De binnenkant van de oogleden wordt rood en ook het oogwit wordt rood. Er kan slijm of pus aan de binnenkant van de oogleden zitten, waardoor de oogleden aan elkaar vastplakken. Vooral 's morgens bij het wakker worden, zijn de ogen moeilijk te openen. Een oogontsteking geeft een branderig gevoel in één of beide ogen. De ogen kunnen tranen en jeuken.

Meer ontstekingen bij het oog

Meer ontstekingen bij het oog

  • Ooglidontsteking – Een ooglidontsteking kan ontstaan bij een wimperhaarzakje. Soms leidt zo'n ontsteking tot een zwelling met etterige afscheiding. Zorg voor een goede hygiëne en gebruik geen make-up. Draag buiten een zonnebril om lichtirritatie te voorkomen. Bij kinderen: oppassen voor tocht en slaaptekort.
  • Traanzakontsteking - Een traanzakontsteking wordt veroorzaakt door een afsluiting van de traanafvoerbuis. Het oog zelf raakt soms ook ontstoken en vaak is er sprake van koorts. Bij een baby is het oogje vanaf de geboorte al opvallend nat. Na een paar dagen zit er wat etter in de binnenste ooghoek. Als een arts het doorprikt (sonderen) is het meestal opgelost.
Oorzaak oogontsteking

Oorzaak ontstoken oog

Een oogontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus of bacterie. Overgevoeligheid kan een rol spelen, zoals hooikoorts. Het kan ook zijn dat ogen overgevoelig zijn voor bepaalde make-up. Onhygiënisch omgaan met contactlenzen, of de lenzen te lang inhouden, vergroot de kans op oogontsteking.

Hoe lang duurt een oogonsteking?

Hoe lang duurt een oogonsteking?

Een oogontsteking kan veel pijn veroorzaken, maar is niet gevaarlijk. Meestal is het binnen een week vanzelf genezen. Als de ontsteking het gevolg is van overgevoeligheid of een allergie, kan de ontsteking blijven bestaan zolang er contact is met de stof waarvoor je overgevoelig bent.

Zelf doen bij een oogontsteking

Zelf doen bij een oogontsteking

Als de oogleden aan elkaar vastgeplakt zitten, probeer ze los te weken en schoon te maken met een watje of gaasje dat nat is gemaakt met water. Strijk altijd van de buitenste naar de binnenste ooghoek.
Draag geen contactlenzen als het oog ontstoken is. Doe de lenzen pas in als de ontsteking helemaal over is. Gebruik ook geen make-up; dit kan de genezing vertragen.
Zet een zonnebril op in de felle zon. Lassers moeten altijd een lasbril dragen.

Zorg voor een betere weerstand.

Oogdruppels bij droge, branderige en vermoeide ogen

Oogdruppels bij droge, branderige en vermoeide ogen

Oogdruppels

A.Vogel Oogdruppels: snelle en aanhoudende verlichting en verfrissing van droge, branderige en vermoeide ogen. Meer info

Medisch Hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Wanneer naar een arts?

Wanneer naar een arts?

Raadpleeg een arts als het oog erg pijnlijk is, als u ineens slecht ziet, als de ontsteking na drie dagen nog niet minder is geworden, als allergie mogelijk een rol speelt of als het hele oogwit rood is. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Laatste wijziging op deze pagina: 31-08-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.

Vragen? Chat nu live met ons Informatiecentrum!