A.Vogel Blog

home / advies bij / nierstenen

Nierstenen

Pijn in de rug of lendenen, die verergert wanneer er meer wordt gedronken, komt voor bij nierstenen

0
meer informatie icoon

Symptomen en klachten van nierstenen

Pijn in de rug of lendenen, die verergert wanneer er meer wordt gedronken, komt voor bij nierstenen. Stenen met soms heel scherpe randjes. Wanneer een niersteen in de urineleider klem komt te zitten, ontstaat er een niersteenkoliek. En dat kan heel erg pijn doen. Soms gaat het samen met misselijkheid en overgeven. Ook kan er bloed in de urine zitten en is er sprake van koorts.

Wat zijn nierstenen en hoe ontstaan ze?

Wat zijn nierstenen en hoe ontstaan ze?

In de urine zitten veel stoffen, zoals afbraakproducten, overtollige zouten, toxische stoffen en andere afvalproducten die moeten worden afgevoerd. Wanneer bepaalde zouten in te hoge concentraties voorkomen, kan dit leiden tot de vorming van kristallen. Meestal verdwijnen deze ongemerkt met de urine, maar soms kunnen ze spontaan slecht oplosbare zouten vormen en neerslaan in de nier. Toch is het onvermijdelijk dat iedereen zo nu en dan kristallen maakt. Nierstenen worden gevormd wanneer deze kristallen op de één of andere manier achter kunnen blijven in de nier. Vaak bestaan nierstenen uit calcium (‘kalk’) en oxaalzuur. Gelukkig bevat de urine ook stoffen zoals citraat, eiwitten en suikers dit het kristallisatieproces remmen.

Voorkomen en behandelen van nierstenen

Voorkomen en behandelen van nierstenen

U bewijst uw nieren een goede dienst door veel te drinken. Normaal is het advies om dagelijks tenminste anderhalve liter te drinken, maar wie aanleg heeft voor nierstenen zou tussen de twee en drie liter. Bij voorkeur mineraalarm bronwater.

Ook kruidenthee van guldenroede, rozenbottels, berkenblad, jeneverbes of peterselie is aan te raden. Al deze kruiden werken vochtafdrijvend.

Tip: let er op dat uw urine altijd licht van kleur blijft. Dit is een eenvoudige manier om te controleren of u genoeg drinkt. Nierstenen zijn vanzelfsprekend niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts.

Voedingsadvies bij nierstenen

Voedingsadvies bij nierstenen

Als u aanleg hebt voor nierstenen, beperk dan het gebruik van de volgende voedingsmiddelen:

  • Oxaalzuurrijke producten. Voorbeelden hiervan zijn: spinazie, rabarber, postelein, knolselderij, zuring, pastinaak, cacao en chocolade.
  • Dierlijk eiwit. Deze eiwitten vinden we in vlees, vleeswaren, vis, kip, ei, melkproducten en kaas. Door veel dierlijk eiwit wordt de urine zuurder waardoor sneller nierstenen kunnen ontstaan. Ook het gehalte aan ureum en urinezuur in het bloed kan te hoog worden, zoals hiervoor is uitgelegd.
  • Zout. Gebruik weinig of geen extra keukenzout. Bedenk dat kant-en-klaar producten vaak veel extra zout bevatten.
  • Scherpe specerijen. Er lijkt verband te bestaan tussen het voortdurend eten van scherp gekruid voedsel en de vorming van nierstenen. 
  • Snipper geregeld wat verse peterselie in de soep of op de boterham. Peterselie activeert de nieren. Ook selderij is een vanouds bekend middel uit de volksgeneeskunde tegen niergruis en nierstenen. Het werkt vochtafdrijvend. Mensen uit Indonesië zijn bekend met Indische nierenthee of Javathee, gezet van de bladeren van Koemis koetjing (bij ons wel bekend als kattesnor).
  • Vroeger kregen mensen met nierstenen een streng calciumbeperkt dieet voorgeschreven. Die inzichten zijn veranderd. Wie normaal en gevarieerd eet, zal niet snel te veel kalk (calcium) binnenkrijgen.
Nierstenen verwijderen?

Nierstenen verwijderen?

Er zijn diverse redenen om tot verwijdering van een niersteen over te gaan, bijvoorbeeld heftige pijnaanvallen (kolieken), stuwing van de nier, infecties of een verminderde functie van de nier. Nierstenen zijn niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts.

Laatste wijziging op deze pagina: 31-08-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.

Vragen? Chat nu live met ons Informatiecentrum!