A.Vogel Blog

home / advies bij / nachtrust

Goede nachtrust en lekker slapen

Tips om lekker te slapen

33
Wat is een goede slaap?

Wat is een goede slaap?

Een goede nacht slaap bestaat uit snel inslapen en zes tot acht uur ongestoord doorslapen. De slaap bestaat uit verschillende fases. Er zijn fases waarin we licht slapen, diep slapen of juist veel dromen.
Tijdens de slaap komen lichaam en geest tot rust zodat ze zich weer opladen voor de volgende dag. In de slaap ontspannen de spieren zich en vertragen de hartslag en de ademhaling.

’s Nachts liggen niet alle processen in het lichaam stil. Zo worden tijdens de slaap (weefsel)beschadigingen gerepareerd. En ook de hersenen zijn druk; hier worden alle prikkels van de dag verwerkt.
In de pijnappelklier wordt een lichaamseigen slaapverwekker gemaakt: melatonine. Als het ’s avonds donker wordt, wordt de melatonine in de hersenen afgegeven. Dit geeft een slaperig gevoel. Overdag wordt de melatonine afgebroken onder invloed van licht en voelen we ons wakker.

Bekijk de nieuw A.Vogel video over Nachtrust

Bekijk de nieuwe A.Vogel video over Nachtrust

Dossier Natuurlijke Slaap

Dossier Natuurlijke Slaap

In dit dossier leert u alles over de natuurlijke slaap. Is snoozen goed? Hoeveel uur heb je slaap nodig? Wat kan je aan je gewoontes doen om goed te slapen? Ook melatonine komt aan bod. Lees gerust verder en heeft u vragen, neem dan even contact op! Dossier Natuurlijke Slaap.

Gezondheidsproducten voor een goede nachtrust

A.Vogel-producten voor een goede nachtrust

Dormeasan Nachtrust Hot Drink

Nieuw! A.Vogel Dormeasan Nachtrust Hot Drink is een rustgevende, slaapopwekkende warme drank met vlierbessensmaak. Het drinken van deze natuurlijke, warme drank helpt om ’s avonds tot rust te komen, lekker te slapen en fris en uitgerust wakker te worden*. *Passiebloem, citroenmelisse, valeriaan Meer info

Voedingssupplement - kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.


Dormeasan Nachtrust Extra Sterk tabletten

A.Vogel Dormeasan Nachtrust Extra Sterk is een extra krachtige slaapformule die het lichaam tot rust brengt en een natuurlijke, gezonde nachtrust bevordert*. *Passiebloem, citroenmelisse, valeriaan. Meer info

Voedingssupplement - kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Download het slaapdagboek!

Download het slaapdagboek!

Het bijhouden van een slaapdagboek helpt om slaappatronen te herkennen.

Slaapbehoefte

Slaapbehoefte: hoeveel slaap heb je nodig?

De slaapbehoefte verschilt van mens tot mens. Een volwassene heeft normaal aan zes tot acht uur slaap voldoende. Maar er zijn ook korte slapers; mensen die weinig uren slapen. Kortslapers slapen letterlijk efficiënter; zij maken evenveel fases van diepe slaap door als langslapers.
Dit zijn de gemiddelde slaapbehoeftes per levensfase:

 • Baby’s - Pasgeboren baby’s hebben tot achttien uur slaap per dag nodig; dit neemt af tot veertien tot vijftien uur als ze een jaar zijn.
 • Kinderen – Jonge kinderen hebben veel slaap nodig omdat tijdens hun slaap een groeihormoon wordt geproduceerd. Een kleuter van vier slaapt ongeveer elf uur, een kind van tien minder dan tien uur.
 • Pubers – Naarmate de puberteit vordert, worden pubers echte nachtvlinders. Dat heeft een lichamelijke oorzaak. Het brein van een puber scheidt melatonine op een steeds later moment af. Pubers worden daardoor later moe, terwijl zij eigenlijk meer dan acht uur zouden moeten slapen. Ouders van een puber kunnen de slaap bij hun kind bevorderen door hem of haar ruim een uur voor het slapengaan, geen dingen meer te laten doen die het brein sterk activeren. En laat ze uitslapen; dat is voor een puber geen luiheid maar ‘normaal’.
 • Volwassenen – Per nacht is zes tot acht uur slaap voldoende.
 • Ouderen – De slaap wordt ’s nachts korter, maar overdag ingehaald met een dutje. Aan de totale slaapduur verandert weinig. De slaap wordt wel lichter.
De slaapcyclus

Wat is de slaapcyclus?

De slaap bestaat uit verschillende fases, dit wordt de slaapcyclus genoemd. Er zijn fases waarin we licht slapen maar er zijn ook fases waarin we juist heel diep slapen. De slaap is dan zo diep dat we nauwelijks zijn wakker te krijgen. Tijdens de diepe slaap herstelt het lichaam het meest. De hersenen en het lichaam rusten uit en bouwen reserves op voor de volgende dag.
Er is ook een fase waarin we veel dromen: de REM-slaap. De dromen bestaan uit intense, ingewikkelde beelden en verhalen. Tijdens de droomfase zijn de hersenen zeer actief en schieten de ogen heen en weer (Rapid Eye Movement). Het lichaam is echter helemaal ontspannen en slap.
De cyclus van lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap herhaalt zich. Wie acht uur slaapt, doorloopt gemiddeld vijf slaapcycli.

De slaapcycli worden minder lang naarmate de nacht vordert. De diepe slaap kan bij de eerste cyclus wel een halfuur duren, maar is bij de tweede cyclus hooguit een kwartier. De REM-stadia worden wel steeds langer. In de laatste slaapcyclus (die in totaal negentig minuten duurt), zit meer dan zestig minuten REM-slaap. Omdat we tijdens de REM-slaap veel dromen, dromen we gemiddeld aan het einde van de nachtrust meer.

Tips voor een goede nachtrust

Tips voor een goede nachtrust

Lekker slapen hebben we voor een deel in eigen hand. Dit zijn de belangrijkste tips:

 • Het lichaam moet moe zijn om te slapen. Zorg dus overdag voor voldoende beweging, sport en activiteiten. Het liefst in de buitenlucht;
 • Ga op vaste tijden naar bed en luister naar de biologische klok. Ga niet over grenzen heen en vermijd (als dat kan) ’s nachts werken;
 • Rituelen voor het slapengaan zijn goed. Voor de een is dat een warme douche, voor de ander lezen. Ontwikkel een ontspannend ritueel op een vast moment op de avond;
 • Ontspan; doe yoga-, ademhalings- of ontspanningsoefeningen. Vermijd om die reden ook ’s avonds spanningen (ruzie, spannende film of intensieve discussies).
 • Kijk kritisch naar de slaapkamer; Rommel, stof en een hoge temperatuur zijn niet goed om te slapen. Houd de slaapkamer op normale temperatuur en zorg de hele nacht voor ventilatie. Kies voor een goed matras;
 • Gebruik de lichaamseigen stof melatonine; dim ’s avonds het licht in de huiskamer en houd de slaapkamer goed donker;
 • Een massage werkt ontspannend, gebruik bijvoorbeeld lavendel- of rozemarijnolie.

Wat zegt uw slaaphouding over uw karakter?

Slaapt u in de foetushouding, met één been opgetrokken of compleet uitgesmeerd over het hele matras? De houding waarin u slaapt verraadt heel wat over uw karakter…Kijk hier!

Voedingsadvies voor een goede nachtrust

Voedingsadvies voor een goede nachtrust

Een glas warme melk is een klassieker om lekker te slapen en dat is feitelijk helemaal niet zo gek. In verschillende voedingsproducten (zoals melk) zitten stoffen die de slaap bevorderen.

Banaan, maïs, rijst, gember, tomaten, gerst en haver bijvoorbeeld, bevatten melatonine. Ze zijn om die reden in zekere mate slaapverwekkend. Melk, kwark, kip en amandelen zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan. De pijnappelklier zet het tryptofaan om in serotonine en vervolgens in melatonine.
Vermijd voeding met cafeïne (zoals koffie, cola en thee); de cafeïne houdt wakker en alert. Drink ’s avonds liever kruidenthee met hop, citroenmelisse en valeriaan. Als vervanging van koffie kunt u ook A.Vogel Bambu drinken.
’s Nachts staat de spijsvertering op een laag pitje. Neem daarom niet laat op de avond nog zware of eiwitrijke maaltijden.
Een slaapmutsje, zoals een wijntje of een borrel, zorgt ervoor dat we eerder inslapen, maar ook dat we minder diep slapen en daardoor niet goed uitrusten. Gebruik alcohol daarom met mate.

Lees meer:

Laatste wijziging op deze pagina: 05-09-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.

Slaapdagboek

Het bijhouden van een slaapdagboek helpt om slaappatronen te herkennen.