A.Vogel Blog

home / advies bij / maagpijn

Maagpijn

Last van maagpijn na het eten? Symptomen en behandeling

8

Wat is maagpijn?

In de maag bevindt zich maagzuur, nodig voor het verteren van voedsel. Doordat de wand van de maag is bedekt met het maagslijmvlies, wordt de maagwand beschermd tegen het zuur. Door verschillende oorzaken kan het maagslijmvlies tijdelijk plaatselijk dunner worden, waardoor de beschermende werking afneemt. Hierdoor kan de maagwand plaatselijk geïrriteerd raken en maagpijn veroorzaken.

wat is de Oorzaak van maagpijn...?

Oorzaken van maagpijn

Maagpijn is heel persoonlijk. Wat bij de een verkeerd valt, kan een ander zonder problemen verdragen. Soms wordt maagpijn veroorzaakt door een maagzweer.
Als de pijn in de maag na het eten ontstaat, kan het een teken zijn van indigestie. Indigestie is een onaangenaam gevoel boven in de buik dat samenhangt met overeten. Meestal is er dan ook sprake van oprispingen, misselijkheid en een opgeblazen gevoel.
Pijn in de maag kan verder ontstaan door:

  • slecht kauwen
  • haastig eten
  • nervositeit en stress.
  • Ook roken is een belangrijke oorzaak: ingeslikte rook prikkelt het maagslijmvlies.
Symptomen van maagpijn

Symptomen van maagpijn

Maagpijn wordt gekenmerkt door een pijnlijk gevoel in de bovenbuik, vaak na het eten en 's nachts.

Zelf doen bij maagpijn

Zelf doen bij maagpijn

Als maagpijn ontstaat door te veel eten (overeten), probeer dit dan te vermijden door bewust te eten en rustig te kauwen. Het helpt ook als we kleine porties opscheppen of gespreid over de dag kleine porties eten. Eet liever geen maaltijd op voor de televisie; hierdoor eten we ongemerkt meer en kauwen we minder goed.

Wie veel maagpijn heeft en rookt, zal moeten overwegen te stoppen met roken. Dit zal het slijmvlies minder sterk prikkelen.

Voedingsadvies bij maagpijn

Voedingsadvies bij maagpijn

Soms werkt het eten van bananen verzachtend. Een ander beproefd huismiddeltje is rauw aardappelsap en koolsap.
Wees ook voorzichtig met scherpe specerijen en alcohol; deze zorgen er voor dat de kliertjes in de maagwand meer maagzuur gaan produceren, waardoor een zwakke plek in de slijmvlieslaag gemakkelijk geïrriteerd raakt.
Bij maagpijn kan de eiwitvertering een probleem zijn. Eet in dat geval niet te veel eiwitten en eet kiwi, ananas en mango. In deze vruchten zitten enzymen die de eiwitten splitsen.

Wanneer een arts raadplegen bij maagpijn?

Wanneer een arts raadplegen bij maagpijn?

Raadpleeg een arts als maagpijn aanhoudt. Doe dit zeker wanneer de klachten gepaard gaan met zwarte ontlasting of bloed spugen. Ook ernstig gewichtsverlies is een reden om naar de dokter te gaan.

Laatste wijziging op deze pagina: 02-09-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.