A.Vogel Blog

Natuurlijk door de overgang! Samen door de overgang

Persoonlijke hulp van A.Vogel

Opvliegers in de overgang

44

Opvliegers: "Is het hier nou zo heet of ligt het aan mij?" Het is een heel gewone vraag voor vrouwen in de overgang. Opvliegers horen daar ‘gewoon’ bij. Toch? Dat zeggen anderen tenminste. Die waarschijnlijk niet vijf keer per nacht zwetend wakker worden. En misschien gelooft u dat zelf ook wel. Maar nee, het hóeft niet. Want er zijn producten die de overgang aangenamer kunnen maken.

Vergroot uw kennis Doe de kennisquizDoe de kennisquiz
Nieuw! Bekijk de A.Vogel video over opvliegers in de overgang

Nieuw! Bekijk de A.Vogel video over de overgang

Natuurlijke hulp van A.Vogel bij opvliegers

A.Vogel-product bij opvliegers. Wat te doen bij opvliegers?

Famosan Salvia Extra Sterk

Opvliegers? Tip: Famosan Overgang Totaal wordt door vele vrouwen gebruikt en krijgt een prachtig waarderingscijfer. Famosan Salvia Extra Sterk is een extra krachtige formule bij opvliegers en nachtelijk transpireren. 100% natuurlijk. Meer info

Voedingssupplement - kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Opvliegers? Wat is een opvlieger?

Wat is een opvlieger?

Een opvlieger - ook wel hot flash of vapeur genoemd - is een plotseling opkomend gevoel van intense warmte die zich vanaf de borst uitbreidt over hals en hoofd en soms over het hele lichaam. Het is het meest kenmerkende symptoom van de overgang en gaat gepaard met een serie van lichamelijke reacties:

 • uw hart gaan als een razende tekeer waardoor het bloed sneller naar het hoofd stijgt
 • u krijgt het snikheet
 • de bloedvaten in de huid gaan wijd openstaan
 • uw hals en hoofd worden rood
 • het zweet breekt u uit
 • na afloop voelt u zich koud en klam

Opvliegers zijn onschuldig maar vervelend en kunnen uw leven beïnvloeden. Ze komen ook vaak ’s nachts voor (nachtzweten) en dat kan uw slaap beïnvloeden.

Waardoor ontstaan opvliegers?

Waardoor ontstaan opvliegers?

In de overgangsperiode daalt de productie van het geslachtshormoon oestrogeen. Door schommelingen in de hormoonspiegel is de hypofyse, het gebied in de hersenen dat onder andere de lichaamstemperatuur regelt, van slag. Uw lichaam denkt op onverwachte momenten dat u oververhit bent en zet meteen het afkoelmechanisme in werking. Zodra het lichaam ontdekt dat afkoelen niet nodig is, komt er een einde aan de opvlieger. Ongeveer driekwart van de vrouwen krijgt hierdoor opvliegers tijdens de overgang.

Hoe lang duren opvliegers?

Hoe lang duren opvliegers?

Hoe lang opvliegers duren, is voor elke vrouw anders. Een opvlieger duurt meestal maar een halve minuut, maar de symptomen kunnen ook een kwartier of zelfs een half uur aanhouden. Ook de frequentie varieert. Waar de ene vrouw slechts af en toe een opvlieger heeft, krijgt de ander er wel tien tot twintig per dag. Over het algemeen verdwijnen de opvliegers binnen twee jaar na de menopauze (de laatste menstruatie), maar ook hier zijn de verschillen groot. Sommige vrouwen hebben slechts enkele maanden opvliegers terwijl een klein deel tot wel tien jaar na de menopauze opvliegers blijft houden.

Wat kunt u zelf aan opvliegers doen?

Wat kunt u zelf aan opvliegers doen?

 • Draag bij opvliegers luchtige kleding, bij voorkeur van natuurlijke stoffen.
 • Draag kleding in laagjes, zodat u wat kunt uitdoen als u een opvlieger krijgt.
 • Leg schone kleding naast het bed, zodat u bij nachtelijk zweten snel kunt wisselen.
 • Stop opvliegers met een natte koude doek tegen de binnenkant van de ellebogen, polsen of achterkant van de nek. Het drinken van een glas ijskoud water kan ook helpen.
 • Beweeg voldoende. Vrouwen die regelmatig bewegen krijgen minder snel opvliegers. En als ze toch opvliegers krijgen, duren ze minder lang.
 • Let op wat u eet. Sommige vrouwen krijgen opvliegers van heet of sterk gekruid voedsel, alcohol of cafeïne. Kijk welke voedingsmiddelen en drankjes bij u opvliegers uitlokken en vermijd deze.
 • Vrouwen die niet lekker in hun vel zitten, klagen vaker over opvliegers. Probeer stress te voorkomen en help uw lichaam en geest te ontspannen. Bijvoorbeeld via sporten, yoga of meditatie.
Let op wat u eet bij opvliegers in de overgang

Let op wat u eet bij opvliegers in de overgang

Tijdens de overgang wordt uw stofwisseling langzamer. Eet dus ook wat minder om uw gewicht op peil te houden, ongeveer tweederde van wat u gewend bent. Eet gezond en gevarieerd. En zet wat vaker voedingsmiddelen op het menu die uw lichaam door de overgang en de opvliegers heen helpen, zoals:

Producten die rijk zijn aan fyto-oestrogenen:

 • ananas
 • appel
 • bloemkool
 • broccoli
 • wortelen
 • aardappelen
 • spruitjes
 • anijs
 • kruizemunt
 • zoethout
 • volkorenproducten
 • sojaproducten, ook deze zijn rijk aan fyto-oestrogenen. Soja vindt u in producten als: tofu (sojakaas), tempeh (gefermenteerde soja), sojamelk
 • Vermijd geraffineerde producten (van witmeel en witte suiker).
Opvliegers de baas met salie

Helpt salie bij opvliegers?

Salie (Latijnse benaming: Salvia officinalis) staat van oudsher bekend om zijn positieve invloed bij opvliegers en (nachtelijk) zweten. Een sterk geconcentreerd extract van deze plant is te vinden in A.Vogel Famosan Salvia.

 In de menopauze? Natuurlijke hulp van A.Vogel

A.Vogel-product bij overgangsverschijnselen

Famosan Overgang Totaal

Speciaal voor de vrouw in de overgang! Famosan Overgang Totaal wordt door vele vrouwen gebruikt en krijgt een prachtig waarderingscijfer. Het bevat een combinatie van plantenextracten en mineralen. Cimicifuga geeft een brede ondersteuning bij overgangsverschijnselen en helpt uw lichaam in balans te blijven. Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding en met Magnesium blijf u zich prettig en energiek voelen tijdens overgang. Tenslotte helpt duindoornbes bij een droge huid, ogen, vagina en mond. Meer info

Voedingssupplement - kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Helpt de vrouw in de overgang bij emotionele overgangsverschijnselen

A.Vogel-product bij emotionele overgangsverschijnselen

Famosan Overgang Balans

Beter in je vel met Famosan Overgang Balans!
Bevat Sint-janskruid en Citroenmelisse. Deze planten hebben een positieve invloed bij wisselende stemmingen en neerslachtige gevoelens en helpen te ontspannen. Ccitroenmelisse helpt voor het behoud van een goed geheugen en ondersteunt een goede nachtrust. *Cimicifuga racemosa (zilverkaars) helpt bij opvliegers, nachtelijk transpireren en een rusteloos gevoel. Meer info

Voedingssupplement. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Wat weet u ervan? Doe de OvergangsQuiz!

Wat weet u ervan? Doe de OvergangsQuiz!

De een denkt aan opvliegers, de ander aan uitblijvende menstruaties. Maar wat is de overgang eigenlijk precies? En wat weet u ervan?

Doe nu de Kennisquiz Overgang.
Leuk en leerzaam!

Laatste wijziging op deze pagina: 20-09-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
 

Volg A.Vogel op Facebook