Hypoglykemie is een te laag glucosehalte in het bloed. Het is geen ziekte, maar een symptoom dat aangeeft dat er iets mis is met de suikerstofwisseling. Soms is verkeerde voeding de oorzaak, maar ook een te sterke insulineproductie van de alvleesklier kan hypoglykemie veroorzaken. Voor hypoglykemie als ziektebeeld, met een voortdurend te laag bloedsuikergehalte, is vooral in de natuurgeneeskunde veel aandacht. De diagnose is echter lastig te stellen, omdat de vele symptomen die kunnen optreden ook bij andere aandoeningen voorkomen. Ze worden nogal eens toegeschreven aan nervositeit, overwerktheid of overspannenheid.
De hoeveelheid glucose in het bloed wordt voor een deel bepaald door wat men eet. Gewoonlijk stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed gedurende enkele uren na een maaltijd. Daarna daalt het glucosegehalte geleidelijk tot het normale peil; dit gebeurt onder invloed van de insuline die door de alvleesklier wordt afgescheiden. Wanneer de alvleesklier meer insuline afscheidt dan nodig is, neemt de hoeveelheid glucose in het bloed te sterk af. Het lichaam reageert met allerlei symptomen zoals rillerigheid of futloosheid.
Ook suikerpatiënten kunnen een aanval van hypoglykemie (een zogenaamde hypo) krijgen. Het is in dit geval niet zo dat de alvleesklier dan een teveel aan insuline produceert, maar er is een teveel aan insuline toegediend. Een klontje suiker helpt het evenwicht herstellen.
Dit suikerklontje helpt alleen bij suikerpatiënten en niet als de alvleesklier juist een teveel aan insuline produceert, omdat door extra suiker de alvleesklier nog meer insuline gaat produceren.
Raadpleeg een arts voor de juiste diagnose. Vermijd in ieder geval psychische spanningen en stresssituaties. Zorg er ook voor dat je dagelijks even wat frisse lucht inademt door bijvoorbeeld een wandeling te maken in de natuur. En stop met roken.
Belangrijk bij hypoglykemie is om een geregeld eetpatroon aan te houden: verspreid verschillende kleine maaltijden over de dag. Eet rustig en kauw zorgvuldig. Geef de voorkeur aan de zogeheten complexe koolhydraten, met veel vezels die de omzetting naar glucose vertragen, zoals volkorenproducten en zilvervliesrijst. Heb je een onbedwingbare neiging om iets zoets te eten, neem dan geen snoepje of koekje maar probeer eens één of twee ongesuikerde dadels. Of laat wat fruit in de mond ‘smelten’.
Hypoglykemie is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Aanvullend kun je contact opnemen met één van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.
Wordt je regelmatig wakker met een rommelende maag? Ben je overdag moe en is de snoepautomaat op je werk niet veilig? Kun je onmogelijk een paar uur niet eten zonder chagrijnig, trillerig of duizelig te worden? Grote kans dat je bloedsuikerspiegel te veel schommelt. Wist je dat een stabiele bloedsuikerspiegel je fit en energiek maakt en zorgt dat je makkelijk op gewicht blijft? In dit blog lees je hoe het stijgen en dalen van je bloedsuikerspiegel in zijn werk gaat, en bovenal de 11 beste tips om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, zodat jij energiek en met een gezond gewicht de zomer in gaat.
Lees het blog over een stabiele bloedsuikerspiegel.
Laatste wijziging op deze pagina: 28-05-2019
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.
Meer over de tuinenDoe een van de online zelftesten en ontvang direct advies
Naar de testen