background

Hormonen tijdens de bevalling

Hormonen die de weeën op gang brengen

  • Prostaglandinen - aan het eind van de zwangerschap, produceert het lichaam meer prostaglandinen. Dit hormoon zorgt voor voorweeën en het verweken van de baarmoedermond.
  • Oxytocine - als er genoeg prostaglandinen in het lichaam zijn, gaat de baarmoeder samentrekken. Hierdoor maakt het lichaam oxytocine aan. Dat zorgt voor regelmatige weeën. Het proces versterkt zichzelf; hoe meer weeën, hoe meer oxytocine er wordt aangemaakt, hoe krachtiger de volgende weeën worden, enzovoort. Stress of angst verminderen de aanmaak van oxytocine. Hierdoor worden de weeën minder krachtig en verloopt de ontsluiting trager.

Hormonen die de pijn bestrijden

  • Endorfine - hoewel weeën extreem pijnlijk zijn, kunnen vrouwen het redelijk goed verdragen. Het lukt hen zo goed omdat het lichaam door de pijnbeleving ook endorfine aanmaakt. Endorfine komt het best vrij als de pijn wordt toegelaten. Vrouwen die zich hevig verzetten tegen de pijn blijken minder profijt te hebben van de endorfine.
  • Adrenaline - de aanmaak van endorfine wordt verstoord als er adrenaline vrijkomt. De adrenalinespiegel stijgt als een vrouw schrikt of angstig is. Ook door onrust, schaamte, onvoldoende privacy en kou is er meer adrenaline.

Als het adrenalinegehalte stijgt, neemt ook het oxytocine-gehalte af. Het gevolg is dat de bevalling langer duurt. De weeën kunnen zelfs even helemaal verdwijnen. Ook om die reden is warmte, rust en kalmte zo belangrijk tijdens een bevalling.

Laatste wijziging op deze pagina: 05-02-2019
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Test je gezondheid

Doe een van de online zelftesten en ontvang direct advies

Naar de testen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >