A.Vogel Blog

Dossier griep en verkoudheid Ontstoken keelamandelen

Persoonlijke hulp van A.Vogel

home / advies bij / Dossier griep en verkoudheid / Ontstoken keelamandelen

Ontstoken keelamandelen

0

Keel- of neusamandelen van kinderen zijn een dankbaar gespreksonderwerp tussen moeders bij het schoolplein. Als een kind vaak verkouden is, wordt er namelijk al snel over wel of niet ‘knippen’ gesproken. Maar het is goed te beseffen dat amandelen een duidelijke functie hebben en dat ze dus niet zomaar weggenomen moeten worden.

Wat zijn de keelamandelen?

Wat zijn de keelamandelen?

De keelamandelen (tonsillen) vormen een uitstekende verdediging tegen allerlei infecties zoals verkoudheid of griep. Het bestaat uit verdikt lymfklierweefsel dat onderdeel uit maakt van ons totale lymfeklierstelsel dat een uitgebreid systeem is om infecties te bestrijden.
De grootte van de amandelen is tijdens het leven van de mens niet constant. Ze groeien tot ze op vierjarige leeftijd hun maximale grootte bereiken; daarna worden ze geleidelijk kleiner, tot ze, ongeveer op het twaalfde levensjaar van het kind, hun definitieve grootte hebben bereikt. Bij sommige kinderen zijn ze echter opvallend groot. De oorzaak kan een ontsteking zijn waardoor de amandelen opzwellen. Moeten ze er dan direct uit?

Onstoken keelamandelen knippen?

Vergrote keelamandelen knippen?

Nee, vergrote amandelen zijn op zich geen indicatie voor het wegnemen ervan. De ernst van de klachten bepaalt of het nodig is de amandelen weg te nemen. Als ze constant ontstoken zijn, er hoge koorts is, er sprake is van algemene ziekteverschijnselen en een zwelling van de amandelen, dan kan een arts besluiten de amandelen te laten verwijderen. Datzelfde gaat op als er steeds abcessen optreden rondom de amandelen en deze voortdurend een haard vormen voor elders in het lichaam optredende ziekteprocessen.

Naar de huisarts met vergrote amandelen?

Naar de huisarts met vergrote amandelen?

Ja, vergrote amandelen zijn niet geschikt voor zelfmedicatie. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Laatste wijziging op deze pagina: 27-05-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook