A.Vogel Blog

Dossier griep en verkoudheid Oorpijn en oorontsteking

Persoonlijke hulp van A.Vogel

home / advies bij / oorpijn en oorontsteking

Oorpijn en oorontsteking

Advies, tips en behandeling

19
Wat is de oorzaak van oorpijn?

Wat is de oorzaak van oorpijn?

Bij oorpijn is er vaak sprake van een ontsteking in of bij het oor. De uitwendige gehoorgang kan ontstoken zijn, maar ook het middenoor. De eerste ontsteking komt voor bij volwassenen, terwijl de tweede -middenoorontsteking- vaak bij kinderen voorkomt.

Er kunnen verschillende oorzaken van oorpijn zijn, bijvoorbeeld veel peuteren of krabben in het oor, oorsmeer verwijderen met een scherp voorwerp of wattenstaafje, een steenpuist of door het dragen van een gehoorapparaat. Als u vaak last hebt van uw oren na het zwemmen, kunt u de gehoorgang beschermen met een watje met Crème Bioforce of speciale oordopjes. Gebruik nooit wattenstaafjes om het oor schoon te maken.

Mijn kind heeft oorpijn. Wat moet ik doen?

Wat kan ik doen als mijn kind last heeft van oorpijn?

Bij kinderen met oorpijn is vaak het middenoor ontstoken. Een middenoorontsteking begint met een verkoudheid. Het verkoudheidsvirus kan via het gangetje tussen de neuskeelholte en het middenoor terechtkomen in het middenoor. De meeste klachten zijn meestal binnen twee tot drie dagen over.

Bij kinderen onder de twee jaar kunnen de oorpijnklachten ruim een week duren. Zorg voor voldoende vochtinname. Verder mogen kinderen een paracetamol tegen de pijn hebben.

Antibiotica is vrijwel nooit nodig. Als een kind oorpijn heeft, is dat natuurlijk erg zielig. Als de oorpijn van je kindje gepaard gaat met neusverkoudheid, lees dan meer over verkoudheid en oorpijn.

Is het een oorontsteking?

Is het een oorontsteking?

Als u last hebt van oorpijn en de pijn wordt erger als u aan het oorlelletje trekt dan hebt u misschien last van een ontsteking van de uitwendige gehoorgang: het gedeelte vóór het trommelvlies. Een ontsteking van de gehoorgang wordt meestal door een bacterie of een schimmel veroorzaakt.
Een ontsteking van het middenoor begint echter meestal met een verkoudheid.

Moet ik naar een dokter met oorpijn?

Moet ik naar een dokter met oorpijn?

Nee, meestal gaat oorpijn na enkele dagen vanzelf over. Maak wel een afspraak met de huisarts als:

 • De klachten langer dan drie dagen aanhouden;
 • Bij koorts;

Gaat u naar de huisarts, meet dan van te voren of u koorts heeft. Herhaal dit later op de dag, zodat u het verloop kunt zien. Een huisarts zal namelijk vragen of u koorts heeft en of dit stijgt.

Is oorontsteking een kinderziekte?

Komt oorpijn en oorontsteking vaker voor bij kinderen?

Oorontsteking komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Maar ook volwassenen kunnen oorpijn en oorontstekingen hebben.

Lees hier meer over oorpijn bij kinderen.

Kunnen volwassenen oorpijn krijgen?

Kunnen volwassenen oorpijn krijgen?

Ja. Bij volwassenen met oorpijn, is meestal de buitenste gehoorgang ontstoken. Dit wordt gehoorgangontsteking of zwemmersoor genoemd. De huid van de gehoorgang is dan ontstoken. Deze huid wordt beschermd door oorsmeer, maar door irritatie van de huid kan een ontsteking ontstaan. De huid kan worden geïrriteerd door warmte en vocht, oorpeuteren, het oor schoonmaken, cosmetische producten en het dragen van oordopjes.

Wat zijn de symptomen van een oorontsteking?

Wat zijn de symptomen van een oorontsteking?

Oorontsteking heeft verschillende symptomen. De meest voorkomende kenmerken zijn:

 • Pijn aan het oor;
 • Tijdelijk gehoorverlies;
 • Koorts;
 • Oorsuizen;
 • Misselijkheid;
 • Jeuk aan het oor;
 • Vol gevoel in het oor;
 • Loopoor;
 • Diarree.
Kan kiespijn leiden tot oorpijn?

Kan kiespijn leiden tot oorpijn?

Ja. Kiespijn kan leiden tot oorpijn en vice versa. De oorzaak van oorpijn hoeft dus niet altijd in het oor te liggen. Een aandoening als kiespijn geeft een prikkeling van de zenuw, waardoor er pijn doortrekt naar je oor.

 Kan keelpijn samengaan met oorpijn?

Kan keelpijn samengaan met oorpijn?

Het is mogelijk dat u naast oorpijn ook last hebt van keelpijn. Als er een infectie is in het middenoor, dan kan de vloeistof naar de keel stromen. De keel raakt dan geïnfecteerd en dat geeft klachten zoals keelpijn.

 Ik heb vaak oorpijn na het zwemmen, kan dat?

Ik heb vaak oorpijn na het zwemmen, hoe kan dat?

Als het oor volloopt met water, kan er direct na het zwemmen oorpijn ontstaan. Hoewel het water even kan blijven hangen in het oor (pijnlijk!), komt het niet voorbij het trommelvlies.
Bij pijn na een paar uur of een dag, is er mogelijk wel sprake van een oorontsteking. Deze kans wordt groter als er is gezwommen in stilstaand water zonder chloor. In dit water zitten vaak meer bacteriën en virussen die ontstekingen kunnen veroorzaken als ze achterblijven in het oor. De ziekteverwekkers gaan zich vermeerderen en de ontsteking die hierbij ontstaat zorgt voor een druk op de structuren in het oor.

Wat kan ik doen bij oorpijn tijdens een vliegreis?

Wat kan ik doen bij oorpijn tijdens een vliegreis?

Bij het snel opstijgen en dalen van een vliegtuig kan er oorpijn ontstaan. Dit ontstaat door een snel drukverschil in het middenoor en de ons omringende luchtdruk. Hierdoor komt er spanning op het trommelvlies te staan. Maak ‘kunstmatige’ bewegingen zoals slikken, geeuwen, bewegen van de onderkaak. Dit zorgt ervoor dat je oren ‘ploppen’. Het kauwen op kauwgum kan hierbij helpen. Soms kunnen speciale oordopjes, pijnstillers of neusspray helpen. Heeft u langdurig en vaak last van oorpijn tijdens het vliegen, maak dan een afspraak met uw huisarts.

meer informatie icoon

Wat te doen bij oorpijn?

In de gehoorgang zitten kliertjes die oorsmeer afscheiden. Dit oorsmeer droogt in en verlaat het oor in kleine hoeveelheden. Normaal houdt de gehoorgang zichzelf schoon.

 • Gebruik liever geen wattenstaafjes. Wel kunt u een washandje met water gebruiken om oorsmeer uit het oor te verwijderen;
 • Zorg ervoor dat u bij het douchen u hoofd vooroverbuigt. U krijgt dan geen water en zeep in het oor. Droog na het douchen de oorschelp goed af;
 • Om de druk te verlichten kunt een stoombad nemen. Hierdoor kan het slijmvlies slinken. Tegen de pijn kunt u eventueel pijnstillers nemen;
 • Oorpijn gaat vaak gepaard met verkoudheid. In dat geval adviseert A.Vogel:

Echinaforce tabletten

Een goede tip bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid? Echinaforce tabletten. Deze tabletten krijgen maar liefst een 9,1 als waardering van bijna 600 gebruikers.
Echinaforce tabletten bevat bewezen effectieve ingrediënten die het immuunsysteem versterken. Hierdoor neemt de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toe. En wordt u minder snel ziek en herstelt u sneller in geval van ziekte! Meer info

Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Is het verstandig om oorpijn te behandelen?

Is het verstandig om oorpijn te behandelen?

Verwaarloos een ontsteking nooit. De kans is dan groter dat het moet worden behandeld met antibiotica.
Tegen een oorontsteking zijn meerdere behandelingen mogelijk. Soms is het nodig om de gehoorgang eerst uit te spuiten.

Hoe lang duurt een oorontsteking?

Hoe lang duurt een oorontsteking?

Meestal is een uitwendige oorontsteking binnen drie weken genezen. Raadpleeg een arts als de pijn aanhoudt of erg heftig is of met koorts gepaard gaat.

Laatste wijziging op deze pagina: 14-10-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook