A.Vogel Blog

Dossier griep en verkoudheid
Longontsteking

Longontsteking (pneumonie)

Symptomen en advies bij een longontsteking

21

Wat is een longontsteking?

Bij een longontsteking (pneumonie) raken de longblaasjes ontstoken. Zij vullen zich met witte bloedlichaampjes en vocht. Hierdoor kan er minder zuurstof door de wand van de longblaasjes het bloed in. De oorzaak van een longontsteking is vaak een bacteriële infectie. Het kan ook een ernstige complicatie zijn bij een virusinfectie, zoals griep of een verkoudheid. Soms veroorzaken schimmels de ontsteking. Meestal is een deel van één long ontstoken. Als een longontsteking in beide longen zit, is dat levensbedreigend.

Symptomen longontsteking: hoe een longontsteking te herkennen?

Wat zijn symptomen van een longontsteking?

Als u na griep of verkoudheid maar blijft hoesten, kan dat duiden op een longontsteking. Ook kan het zijn dat u opnieuw ziek wordt terwijl u net hersteld was van een griep. Als dat gepaard gaat met de volgende symptomen, dan kan er sprake zijn van een longontsteking:

  • Veel slijm ophoesten;
  • Koorts;
  • zich erg ziek voelen;
  • Kortademig zijn;
  • Soms pijn bij de ademhaling;
  • En vermoeidheid.
Behandeling longontsteking

Hoe wordt longontsteking behandeld?

Wanneer de een longontsteking verwaarloosd wordt en niet tijdig behandeld wordt, kunnen de longblaasjes zodanig verzwakken, dat de longinhoud verkleind wordt.

Vaak is een longontsteking een complicatie van andere ziekten en duidt op een zeer verlaagde weerstand. Geen enkele vorm van longontsteking is geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg dus bij het vermoeden van een longontsteking uw arts. Een arts zal antibiotica voorschrijven.
Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Lees meer tips over:

 Bekijk de prachtige beelden uit de A.Vogel Tuinen over de natuurlijke ondersteuning bij griep, verkoudheid en verminderde weerstand

Nieuw! Bekijk de A.Vogel video over griep, verkoudheid en weerstand

Wat te doen bij longontsteking?

Wat te doen bij longontsteking?

  • Neem contact op met de huisarts als u denkt dat u longontsteking heeft;
  • Stop met roken;
  • Zorg dat u voldoende drinkt, zeker als u koorts heeft;
  • U hoeft niet per se in bed te blijven, doe wel rustig aan.
Voedingsadvies bij een longontsteking

Voedingsadvies bij een longontsteking

Kies voor lichte volwaardige voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, bij voorkeur biologisch geteeld. Vermijd zware, eiwitrijke voeding, met veel vlees en vleeswaren. Pas op met (zoete) melkproducten, omdat ze de slijmproductie bevorderen. Zure zuivelproducten kunnen wel, zoals karnemelk, yoghurt en kwark. Drink geen te koude dranken en eet niet laat op de avond nog een zware maaltijd.

Meer kans op een longontsteking?

Meer kans op een longontsteking?

Kinderen, ouderen en mensen die ernstig of chronisch ziek zijn (bijvoorbeeld diabetes) of een verzwakt immuunsysteem hebben, lopen meer kans op longontsteking. Ook rokers of mensen die ondervoed zijn, hebben een grotere kans op longontsteking.

Vaccineren bij een longonsteking?

Kun je vaccineren tegen longontsteking?

Kinderen worden sinds 2006 standaard ingeënt tegen de pneumokokkenbacterie.

Laatste wijziging op deze pagina: 05-09-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Bron 2: foto: Medisch Contact
Bron 3: gezondvgz.nl

Volg A.Vogel op Facebook