A.Vogel Blog

Dossier griep en verkoudheid Bronchitis

Persoonlijke hulp van A.Vogel
 • Doe de grieptest

  Voelt u zich ellendig? Koorts? Rillerig? Verkouden? Wilt u weten of u griep heeft, doe dan de grieptest...

 • Wat is weerstand?

  Het immuunsysteem behoort tot de belangrijkste pijlers van onze gezondheid. Lees hier alles over de weerstand...

 • Persoonlijke hulp

  Onze specialisten helpen u bij al uw vragen over bronchitis. Klik hier voor contact en meer informatie.

Acute en chronische bronchitis

Symptomen en advies

26

Wat is bronchitis en COPD?

Bij een bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtwegen ontstoken door een virus of een bacterie. Er zijn twee vormen: acute en chronische bronchitis. Het is een veelvoorkomende aandoening: elk jaar krijgen 550 duizend mensen acute bronchitis.

COPD (staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’) is de verzamelnaam voor (chronische) bronchitis en longemfyseem. COPD is een ongeneeslijke longziekte2. Er is sprake van een blijvende vernauwing van de kleine luchtwegen, met als gevolg kortademigheid en hoesten. De patiënt is eigenlijk voortdurend benauwd. Dit is tegenstelling tot astma waarbij er ook ‘goede’ perioden zonder veel klachten zijn.

Waar zitten je bronchiën?

Waar zitten je bronchiën?

Bij het ademen gaat de lucht via de luchtpijp naar longen. In die longen zitten kleine vertakkingen; dat zijn de bronchiën. Aan het ‘eind’ van de vertakkingen zitten de longblaasjes. De blaasjes zorgen dat de zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in het lichaam. De bronchiën zijn van binnen bekleed met slijmvlies. Als de bronchiën ontstoken zijn, gaat het slijmvlies meer slijm produceren.

Oorzaak bronchitis (COPD)

Wat is de oorzaak van bronchitis?

Bronchitis kan meerdere oorzaken hebben. Bij een bronchitis zijn de bronchiën, de vertakkingen van de luchtwegen, ontstoken. De belangrijkste oorzaken zijn:

 • Acute bronchitis als nasleep van een virusinfectie, zoals een verwaarloosde griep of zware verkoudheid. Deze ontsteking gaat na een tijdje weer over;
 • Ook een bacteriële infectie, bijvoorbeeld een amandelontsteking leidt soms tot acute bronchitis;
 • Maar veel gevallen van bronchitis zijn te herleiden tot het inademen van schadelijke dampen, afkomstig van fabrieksschoorstenen, uitlaten van auto's;
 • De belangrijkste oorzaak van COPD is roken.
Bronchitis (COPD) symptomen

Wat zijn de symptomen van bronchitis?

Zowel acute als chronische bronchitis, zijn te herkennen aan meerdere symptomen.

 • Een hardnekkige hoest waarbij (geel of groen) slijm wordt geproduceerd;
 • Reutelend ademen (die ontstaat als de luchtstroom langs het slijm beweegt);
 • Pijn achter het borstbeen;
 • Soms benauwdheid;
 • Meestal koorts.

Bij chronische bronchitis kan het naast deze symptomen ook leiden tot vermindering van de spierkracht en gewichtsverandering.

Chronische bronchitis

Wanneer spreken we van chronische bronchitis?

Een langdurende bronchitis kan chronisch worden. De bronchiën zijn dan blijvend ontstoken en geïrriteerd. De longfunctie gaat geleidelijk steeds verder achteruit en in het ergste geval gaat zelfs een deel van de longblaasjes kapot (longemfyseem).

Vaak is roken de oorzaak van chronische bronchitis. De slijmvliezen produceren meer slijm dan normaal en dat zorgt voor een benauwd gevoel en veel hoesten.

Symptomen chronische bronchitis

Wat zijn de symptomen van chronische bronchitis ?

 • Hoestbuien, vooral 's morgens en bij temperatuurwisselingen en inspanning;
 • Ophoesten van weinig, maar taai slijm;
 • Benauwdheid.
Wat is het verschil tussen acute en chronische bronchitis?

Wat is het verschil tussen acute en chronische bronchitis?

Tussen acute en chronische bronchitis zitten een paar verschillen. Allereerst gaat acute bronchitis binnen twee weken vanzelf over. Bij chronische bronchitis is de ontsteking blijvend. Soms merkt u dat het beter gaat, maar het hoesten komt altijd weer terug. Een tweede verschil zit in de oorzaak. Bij acute bronchitis ontstaat de ontsteking van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Chronische bronchitis kan worden veroorzaakt door een virus of bacterie, maar ontstaat meestal door roken.

Kan een ‘normale’ bronchitis chronisch worden?

Kan een ‘normale’ bronchitis chronisch worden?

Ja. Een langdurige bronchitis kan chronisch worden. De longfunctie gaat langzaam steeds verder achteruit en in het ergste geval gaat zelfs een deel van de longblaasjes kapot. Dit noemen we longemfyseem.

Is bronchitis besmettelijk?

Is bronchitis besmettelijk?

Ja en nee. Het hangt af van de oorzaak van de bronchitis of deze besmettelijk is. Als de bronchitis is veroorzaakt door luchtvervuiling, ingeademde rook of een allergie is deze niet besmettelijk; de bronchiën zijn niet ontstoken door een bacterie of virus.
Bij bronchitis die is ontstaan door een virale of een bacteriële infectie, is er wel kans op besmetting van anderen. Vooral door te hoesten worden bacteriën overgedragen op anderen.
Een persoon met een goede weerstand zal hiervan geen last ervaren en niet worden besmet. Mensen met een verminderde weerstand kunnen echter wel besmet worden.

Wat kunt u zelf doen aan acute bronchitis?

Wat kunt u zelf doen aan acute bronchitis?

Sundriya: Acute bronchitis geneest meestal vanzelf na ongeveer twee weken. Echter kunt u nog wel last hebben van hoest, pijn bij het hoesten of vermoeidheid. De tips om te herstellen, draaien om een principe: zorg dat uw weerstand weer maximaal wordt. Dat kan met de volgende maatregelen:

 • Zorg dat u voldoende water drinkt; minimaal 2 liter water per dag;
 • Slaap genoeg. Ga eens een paar dagen achter elkaar écht vroeg naar bed;
 • Rook niet;
 • Eet voeding met veel vitamines en mineralen;
 • Voorkom irritatie van uw longen; stel deze niet bloot aan rook of schoonmaakmiddelen;
 • Stomen kan het slijm in de longen losser maken en de klachten verlichten.
Voorkomen en behandelen Bronchitis (COPD)

Hoe gaat de behandeling van bronchitis?

(Chronische) Bronchitis of COPD is een ernstige aandoening die om medisch toezicht vraagt. Raadpleeg een arts, zeker als u pijn op de borst heeft, als het ademen of hoesten erg pijnlijk is of als u bloed of roestkleurig slijm opgeeft. In overleg met de arts kunt u desgewenst voor een natuurlijke behandeling kiezen. Het vele slijm is vaak een groot probleem. Van een fysiotherapeut kunt u een ademtechniek leren waarmee u overtollig slijm kunt kwijtraken. Deze techniek heet Forced Expiration Technique (F.E.T.). In een aantal gevallen is tapotage nodig: door het bekloppen van de borstkas kan het slijm makkelijker opgehoest worden.
Een arts kan inschatten of het nodig is om rustig uit te zieken, of een antibioticakuur te geven bij bronchitis. Bij benauwdheid kan uw arts luchtwegverwijders voorschrijven.

De belangrijkste tips bij bronchitis zijn:

 • Stoppen met roken is een eerste vereiste;
 • Een vochtige woonomgeving kan de kwaal verergeren;
 • Ook afkoeling en vocht zijn een aanslag op de weerstand;
 • Kies vooral voor warme kleding;
 • Ga regelmatig naar buiten, frisse lucht is belangrijk;
 • Kom liever niet in streken met veel luchtvervuiling;
 • Vermijd ook een vochtige woon-werkomgeving;
 • Let op uw lichaamshouding, vooral als u zittend werk doet. Ineengedoken kunt u niet goed ademen, de longen zitten in de verdrukking. Zit rechtop, met rechte schouders;
 • In overleg met uw arts kunt u geregeld een sauna nemen. Ook een stoombad kan verlichting geven.
Hebben kinderen vaker bronchitis?

Hebben kinderen vaker bronchitis?

Kinderen die jonger zijn dan drie jaar hebben meer kans op bronchitis, net als ouderen (65+). Kleine kinderen worden weleens opgenomen in het ziekenhuis, bij een kind ouder dan een jaar gebeurt dit zelden. Als uw kind veel last heeft van benauwdheid door de bronchitis, laat het dan in bed rechtop zitten, ondersteund door kussens. Heeft uw kind last van erge benauwdheid of word de huid rond de lippen blauw? Waarschuw dan meteen een arts. Die kan ook vaststellen of het daadwerkelijk om bronchitis gaat of om astma. Dit is voor een leek moeilijk uit elkaar te houden.

Wat moet u doen bij bronchitis in combinatie met koorts?

Wat moet u doen bij bronchitis in combinatie met koorts?

Bronchitis kan gepaard gaan met koorts. De weerstand is verlaagd door  de ontstoken bronchiën, waardoor u meer vatbaar bent voor virussen, bacteriën en infecties. Koorts is op zich – behalve vervelend – niet gevaarlijk. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt. Heeft u last van hardnekkige koorts gepaard met hoesten, dan moet de arts geraadpleegd worden. Het kan zijn dat er sprake is van een longontsteking.

Wat is astmatische bronchitis?

Wat is astmatische bronchitis?

Een ernstige vorm van astma kan overgaan in een astmatische bronchitis. Door de astma vernauwen de luchtwegen zich, door de bronchitis wordt de slijmproductie verhoogd. Daarom zorgt een combinatie  voor nog meer benauwdheid.

Wat is het verschil tussen astma en chronische bronchitis?

Wat is het verschil tussen astma en chronische bronchitis?

Zowel bij astma als bij bronchitis zijn de bronchiën ontstoken. Er zijn echter meerdere verschillen.

 • Bij astma staan benauwdheidsklachten centraal, bij chronische bronchitis hoesten en slijm;
 • Astma komt vooral voor bij jongeren en jong volwassenen, chronische bronchitis ontstaat meestal rond het veertigste levensjaar;
 • Bij chronische bronchitispatiënten hebben de luchtwegen beschadigingen opgelopen, waardoor de longfunctie blijvend lager is dan normaal;
 • Bij astma kan de longfunctie ook wel eens verlaagd zijn, maar deze wordt meestal weer spontaan normaal of na inhalatie van luchtwegverwijders.
Voedingsadvies bij Bronchitis (COPD)

Voedingsadvies bij bronchitis (COPD)

 • Kies voor lichte volwaardige voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, bij voorkeur biologisch geteeld;
 • Vermijd zware, eiwitrijke voeding, met veel vlees en vleeswaren;
 • Neem vooral voeding die rijk is aan pro-vitamine A, zoals fruit, groene bladgroenten, wortelen en andere oranje groenten;
 • Ook vitamine C is belangrijk (citrusvruchten, kiwi’s, groenten en aardappelen);
 • salades met mierikswortel, waterkers, en/of Oost-Indische kers; 
 • kruidenthee met guldenroede, jeneverbes, berkenblad, peterselie, brandnetels, rozenbottels, salie en tijm;
 • Pas op met (zoete) melkproducten, omdat ze de slijmproductie bevorderen; 
 • Zure zuivelproducten kunnen wel, zoals karnemelk, yoghurt en kwark;
 • Drink niet te koude dranken en eet niet laat op de avond nog een zware maaltijd.
Naar de huisarts?

Naar de huisarts met bronchitis?

Wanneer is het nodig om naar de huisarts te gaan met bronchitis? Mensen met COPD kunnen ernstig ziek worden door een virusinfectie van de luchtwegen, zoals griep. Door infecties kan de conditie van de luchtwegen verslechteren2.

(Chronische) bronchitis of COPD zijn niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Laatste wijziging op deze pagina: 05-09-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Bron 2: NHG

Volg A.Vogel op Facebook