A.Vogel Blog

home / advies bij / gordelroos

Gordelroos (Herpes zoster)

De meest gestelde vragen beantwoord, zoals: is gordelroos besmettelijk, wat is de behandeling en wat zijn de symptomen?

29

1. Wat is gordelroos (Herpes zoster)?

Gordelroos is een vorm van huiduitslag, veroorzaakt door het herpes zoster virus. In feite is gordelroos een infectie van de zenuwen van de huid. Het herpes zoster virus is hetzelfde virus als het waterpokkenvirus. Er is in feite sprake van een 'reactivatie' van het waterpokkenvirus.
Het opvallende aan gordelroos is de verschijning in slechts één helft van uw lichaam. De vlekjes en met vocht gevulde blaasjes zitten bijvoorbeeld als een gordel om de linker helft van uw borstkas, vandaar de naam gordelroos.

2. Wat zijn de symtomen van gordelroos?

2. Wat zijn de symtomen van gordelroos?

Het is natuurlijk schrikken als je in één keer blaasjes op je lichaam krijgt die op waterpokken lijken. Maar of het nou gordelroos is? Een gordelroos-infectie met het herpes zoster-virus treedt meestal maar aan één kant van het lichaam op. Dat komt omdat er meestal maar één zenuw  aan één kant van het lichaam is ontstoken. De gangbare symptomen zijn vooral de pijn-klachten en de huiduitslag. Het komt zelden voor dat er meer zenuwen ontstoken zijn. In 80-90% van de gevallen komt gordelroos voor op de romp. Gordelroos kan echter ook in het gelaat voorkomen, wat gevaar kan opleveren voor het oog. Zie alinea 'gordelroos in het oog'.

Gordelroos wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Huiduitslag met blaasjes en beperkt zich tot één helft van het lichaam;
 • Het begint meestal met hevige pijn en roodheid. Deze roodheid kan drie tot zes weken duren;
 • De huiduitslag verschijnt meestal 2-3 dagen nadat de pijn begint;
 • Jeukende blaasjes;
 • De pijn kan soms maanden aanhouden. Lees verder over pijn bij gordelroos in de alinea over pijn;
 • De blaasjes kunnen gaan etteren en drogen daarna op tot korstjes;
 • Soms koorts;
 • In sommige gevallen wel huiduitslag en geen pijn;
 • In zeldzame gevallen geen huiduitslag en alleen pijn;
 • Meestal zit gordelroos op de romp (vandaar de naam), maar ook een gezichtszenuw kan worden getroffen;
 • Het lijkt op waterpokken, maar is alleen aanwezig op de band van de huid die door de getroffen zenuwen wordt gevoed;
 • Nieuwe blaasjes kunnen tot maximaal een week vanaf de eerste verschijnselen optreden.
Is gordelroos besmettelijk?

3. Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos is zeer besmettelijk. Gordelroos kan bij kinderen die nog niet eerder in aanraking zijn geweest met het herpes-virus waterpokken veroorzaken. Het virus wordt verspreid en overgedragen door het vocht in de blaasjes, maar ook via de lucht. Gordelroos is besmettelijk totdat alle blaasjes korstjes hebben en ingedroogd zijn.

Wat hebben waterpokken en gordelroos met elkaar te maken?

4. Wat hebben waterpokken en gordelroos met elkaar te maken?

Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokken-virus, Herpes zoster. De meeste volwassenen en oudere kinderen hebben al waterpokken gehad en zijn dus immuun om nogmaals de waterpokken te krijgen. Ze hebben immers al antistoffen tegen het virus opgebouwd. Aangezien bijna iedereen waterpokken krijgt op jeugdige leeftijd (99,5%), heeft eigenlijk iedereen ook kans om gordelroos te krijgen.
Hoe dat kan? Nadat de waterpokken zijn genezen, blijft het virus in ergens in het lichaam sluimerend aanwezig in zenuwknopen om pas weer actief te worden wanneer de weerstand afneemt. Dit kan als gevolg van stress en spanningen, een infectieziekte, een verwonding of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Let wel op bij zwangere vrouwen die nooit waterpokken hebben gehad en kleine baby's. Die kunnen waterpokken krijgen en zijn niet beschermd. Lees meer over waterpokken tijdens de zwangerschap en bij baby's.

Gordelroos behandeling; 6 tips

5. Wat te doen bij gordelroos? Gordelroos behandeling

Wil je weten wat je kan doen bij gordelroos? Lees dan mijn tips goed door. Er is geen medicijn om gordelroos mee te behandelen. Gordelroos gaat in principe vanzelf over.

Dit kan je doen bij gordelroos:

 • Zorg voor een goede weerstand bij de behandeling van gordelroos! Ieder mens beschikt over een eigen, natuurlijke weerstand tegen ziekteverwekkers. Onze weerstand zorgt er voor dat bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen worden bestreden en ons niet ziek maken. Een goede weerstand is daarom heel belangrijk;
 • Een pijnstiller helpt tegen de pijn;
 • Zorg voor een goede hygiëne om verspreiding van de infectie tegen te gaan;
 • Beperk het gebruik van dierlijke eiwitten (eieren, kaas, vlees), zout en scherpe specerijen;
 • Eet veel groenten, rauwe kool en vruchten, liefst biologisch geteeld, in combinatie met gierst- of gerstevlokken;
 • Het gebruik van volkorenproducten zoals tarwe, zilvervliesrijst, gerst en boekweit is aan te bevelen;
 • Zorg voor extra vitaminen, vooral vitamine C.

- Krista van der Horst, webredacteur bij A.Vogel.

Hoe lang duurt gordelroos?

6. Hoe lang duurt gordelroos?

Gordelroos duurt meestal een tot twee weken en gaat vanzelf over. Daarna blijft de huid nog een paar weken wat gevlekt. Helaas kan de pijn soms nog lang aanhouden. Lees verder over pijn bij gordelroos in de alinea over pijn.

Gordelroos en pijn verzachten

7. Hoe kan je de pijn verzachten bij gordelroos?

Pijn is een klacht die helaas bij gordelroos hoort. De pijn die bij gordelroos kan optreden wordt beschreven als brandend, snijdend en zeer scherp. Deze zenuwpijn kan helaas ook jaren aanhouden. In dat geval wordt er gesproken over het 'post-herpetische pijnsyndroom'. De pijn bij gordelroos treedt op omdat de gevoelszenuwen zijn beschadigd. Deze pijn zit vooral op de romp, de zij en rug, maar de pijn kan ook optreden op het been of de heupen. Soms komt gordelroos ook voor op een arm. En soms is pijnbestrijding bij gordelroos echt nodig met pijnstillers. Hiermee kan de pijn verzacht worden tot een acceptabel niveau.

Gordelroos in het oog en gezicht

8. Gordelroos in het oog en gezicht

Bij gordelroos in het gezicht is de 5e hersenzenuw ontstoken. Maar ook uw oogzenuw kan ontstoken raken. Het herpes zoster-virus doet dan de zenuw aan van de zogenaamde bovenste gevoelstak in het gezicht. Deze zenuw zorgt voor gevoel in het bovenste ooglid, het voorhoofd en het puntje van de neus. Deze vorm van gordelroos wordt ook wel herpes zoster opthalmicus genoemd.

Welke complicaties kunnen optreden bij gordelroos in het gezicht?

Ongeveer de helft van de mensen die gordelroos in het gelaat heeft, krijgt ook te maken met een oogontsteking. Dan is de gevoelszenuw van het oog geinfecteerd. Dat kan leiden tot een ontsteking van het hoornvlies of zelfs de binnenkant van het oog. De gevolgen van gordelroos aan het oog kunnen zeer vervelend zijn, zoals een verminderd gezichtsvermogen of een verhoogde oogdruk. Vermoedt u dat u gordelroos bij uw oog heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Er zal gestart worden met pijnbestrijding en antivirale middelen als u gordelroos in gezicht heeft.

Wat zijn de symptomen van gordelroos in het gezicht en oog?

 • Huiduitslag en blaasjes op het gezicht, met name het voorhoofd;
 • Blaasjes bij de ogen, ooghoeken;
 • Brandende pijn van de huid rondom de ogen en in het gezicht of het voorhoofd;
 • De pijn kan langdurig aanhouden;
 • Het lastige is dat gordelroos in het gezicht echt weken later nog kan leiden tot een infectie in het oog. De blaasjes rondom de ogen zijn dan al weg, maar de oogklachten beginnen dan pas.
kinderen

9. Wie heeft meer kans op gordelroos?

Het lijkt er sterk op dat het voorkomen van gordelroos toe neemt met de leeftijd: tweederde van de patiënten is ouder dan 50 jaar. Verder is er een aantal factoren die invloed hebben op het ontstaan van gordelroos, zoal stress, een verzwakt immuunsysteem en medicatiegebruik. Andere oorzaken van gordelroos kunnen bestraling zijn, zonlicht en trauma.

Gordelroos en stress. Stress als oorzaak?

10. Is stress een mogelijke oorzaak van gordelroos?

Veel mensen vragen zich af of stress als oorzaak gezien kan worden van gordelroos. Het antwoord is dat gordelroos soms na periodes van stress wordt veroorzaakt. Het Herpes zoster-virus kan getriggerd worden door bepaalde factoren. Stress, leeftijd en medicijngebruik zijn er een paar van. Blijkbaar is de specifieke afweer tegen het herpes zoster-virus in periodes met veel stress niet meer toereikend. Dan kan het virus, dat al jaren sluimert, weer actief worden. Het virus verplaatst zich dan naar de zenuwuiteinden bij de huid die gaat ontsteken. Bent u gevoelig voor stress en drukte en heeft u gordelroos, zorg dan voor veel rust en een goede behandeling. Slaap bijvoorbeeld meer dan normaal en eet extra gezond!

Naar de huisarts met gordelroos?

11. Wanneer naar de huisarts met gordelroos?

Gordelroos is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Als gordelroos in het gezicht voorkomt of als u bijvoorbeeld een zeer zwakke weerstand heeft, dan kan de huisarts virusremmers voorgeschrijven. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

Belangrijk:
Neem contact op bij jeuk of pijn aan een oog of de neuspunt.2

12. A.Vogel bij een droge huid

Crème Bioforce

Crème Bioforce is een natuurlijke, vette crème op basis van wolvet, met verschillende heilzame planten zoals valkruid, goudsbloem, toverhazelaar, salie en heelkruid. De crème werkt helend en verzachtend en houdt de huid soepel, zowel bij een ruwe, schrale als bij een droge en gevoelige, geïrriteerde huid. Meer info

Geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

13. Medicijnen bij gordelroos

13. Welke medicijnen helpen bij gordelroos?

Als gordelroos in het gezicht voorkomt of als u bijvoorbeeld een zeer zwakke weerstand heeft, dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Dat zijn virusremmers, zoals aciclovir, valaciclovir of famciclovir. Met het gebruik van deze medicijnen kunt u een paar dagen sneller herstellen. Ook kunnen de medicijnen pijn wat verzachten van de gordelroos. Deze virusremmers hebben wel bijwerkingen, zoals hoofdpijn en misselijkheid. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

Laatste wijziging op deze pagina: 06-09-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Bron 2: Thuisarts.nl

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.