A.Vogel Blog
 
galstenen klachten behandelen vergruizen
Wat zijn galstenen?

Wat zijn galstenen?

Galstenen bestaan in de Westerse landen voor het grootste deel uit cholesterol. Als er teveel cholesterol in de galvloeistof aanwezig is, kunnen zich kristallen vormen. Kleine kristallen veroorzaken weinig last, maar ze kunnen aangroeien tot flinke 'stenen' met enkele centimeters in doorsnede.
Meestal ligt een galsteen rustig in de galblaas. Pas als zo’n steen in de galgang schiet of de uitgang van de galblaas afsluit, wordt een galsteen pijnlijk.
De pijn door een galsteen kan in sommige gevallen zeer hevig zijn, leiden tot braken, geel zien of flauwvallen. Raadpleeg in die gevallen altijd een arts.

Oorzaak galstenen

Wat is de oorzaak van galstenen?

Waardoor galstenen nu precies ontstaan, is nog steeds niet helemaal bekend. Maar wel is duidelijk dat een aantal factoren de kans op het krijgen van galstenen vergroten:

 • Voeding, bijvoorbeeld het eten van veel vlees;
 • Een trage stoelgang;
 • Overgewicht;
 • Slikken van de pil (gedurende de eerste tien jaar);
 • Zwangerschap;
 • Te weinig lichaamsbeweging.
Symptomen en klachten galstenen

Wat zijn de symptomen en klachten van galstenen?

Soms zijn de klachten en verschijnselen die kunnen wijzen op een galsteen niet zo duidelijk, bijvoorbeeld:

 • Een knagende zeurende pijn onder het borstbeen of onder de rechter ribbenboog;
 • Het slecht verdragen van vette spijzen;
 • Een opgeblazen gevoel na de maaltijd;
 • Herhaalde oprispingen;
 • Misselijkheid en braken;
 • Geelzucht: wanneer een klem zittende steen de afvloed van gal verspert, komt er geen gal meer in de darm. Daardoor wordt uw ontlasting licht van kleur (beige, stopverfkleur). Omdat de gal nergens heen kan, ontstaat er uiteindelijk ook stuwing in de lever. Daardoor kan de galkleurstof in het bloed terecht komen. U huid en uw oogwit kunnen dan geel worden.

Galstenen kunnen erg pijnlijk zijn:

 • Galkoliek: Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan. De pijn is heel heftig;
 • Koliekpijn: Een opvallend kenmerk is dat u niet stil kan zitten met een galsteenaanval. U ligt te rollen, te draaien of loopt maar heen en weer van de pijn. De pijn kan er een paar minuten zijn en dan weer weggaan. De pijn kan vaak terugkomen. Soms blijft de pijn veel langer achter elkaar aanwezig. U kunt misselijk zijn van de pijn of zelfs braken2.
Ontstoken galblaas of alvleesklier

Een ontsteking aan de galblaas of alvleesklier?

 • Ontsteking galgang of galblaas (cholangitis of cholecystitis): Een klem zittende steen kan er voor zorgen dat uw galwegen en de galblaas gaan ontsteken. U kunt dan ziek worden en koorts krijgen.
 • Ontsteking alvleesklier (pancreatitis): Omdat de galgang die naar de darm voert voor een deel door de alvleesklier loopt, kan soms ook de alvleesklier gaan ontsteken. U kunt dan voortdurende pijn diep in uw bovenbuik en in uw rug krijgen, met koorts en ernstig ziek zijn2.
Galstenen voorkomen en behandelen

Hoe kan je galstenen voorkomen en behandelen?

Tips bij een galsteen:

 • Streef naar een goed lichaamsgewicht. Maar als u wilt afvallen, doe het dan niet te rigoureus. Te snel afvallen bevordert namelijk ook de vorming van galstenen.
 • Drink dagelijks minimaal anderhalve vocht, bij voorkeur mineraalarm niet bruisend bronwater.
 • Zorg voor geregelde lichaamsbeweging, bijvoorbeeld dagelijks een half uur wandelen of fietsen.

Als u klachten blijft houden of de pijnaanvallen telkens terug blijven komen, kan verder onderzoek zinvol zijn en een galblaasoperatie overwogen worden. De galblaas wordt dan van onder de lever verwijderd. Een behandeling via ERCP (soort kijkopereatie) komt ook veel voor. In Nederland wordt het vergruizen van galstenen niet meer uitgevoerd, omdat vergruizen minder effectief is dan bovengenoemde behandelingen.

Hetty schreef een blog over de lever: wees lief voor je lever in 5 stappen!

Hetty schreef een blog over de lever: wees lief voor je lever in 5 stappen!

Je lever is misschien wel het meest wonderlijke orgaan in je lichaam. Je kunt de lever vergelijken met een chemische fabriek die dagelijks overuren draait. Onnoemlijk veel processen worden door de lever geregeld: het reinigen van het bloed, afbraak van afvalstoffen die vrijkomen bij de spijsvertering of binnenkomen via de omgeving, het omzetten van hormonen, vitamines en voedingsstoffen, het deels regelen van de bloedsuikerspiegel en ga zo maar door. Je lever is het enige orgaan wat vanzelf weer aangroeit als je een deel verwijdert. Alleen een hagedis doet dat na. Tijd dus om dit bijzondere orgaan in het zonnetje te zetten. Lees het blog van Hetty "wees lief voor je lever in 5 stappen!".

Voedingsadvies bij galstenen

Voedingsadvies bij galstenen

Alfred Vogel schreef al tientallen jaren geleden: vermijd witmeel producten en witte suiker. Opmerkelijk in dit verband is een van de conclusies van de zogeheten Zutphenstudie, waarin de voedingsgewoonten van mannen van middelbare leeftijd gedurende vele jaren zijn gevolgd. De onderzoekers stelden daarin vast dat weinig geraffineerde suikers de kans op galstenen verkleinen.

Overige voedingsadviezen:

 • Zorg voor een goede darmwerking door het eten van vezelrijke producten: volkorenbrood, groenten en fruit. Liefst biologisch geteeld.
 • Let op vet: vermijd verzadigde vetten die het cholesterolgehalte kunnen verhogen.
 • Geef de voorkeur aan onverzadigde vetten uit zaden en plantaardige oliën, zoals zonnebloem- en tarwekiemolie en olijfolie.
 • Ook vis een of twee per week vis is goed. Salades met molsla en rammenas (één theelepel per dag) zorgen voor een goede galafvoer.
Naar de dokter met galstenen?

Moet je naar de dokter met galstenen?

Galstenen zijn niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

 

Laatste wijziging op deze pagina: 17-10-2016
Bron: Biohorma 2011. Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Bron 2: Thuisarts

Volg A.Vogel op Facebook