A.Vogel Blog

home / advies bij / borstontsteking

Borstontsteking

Over borstonderzoek, symptomen, oorzaak en behandeling borststeking

1

Wat is borstontsteking?

Elke borst bevat ongeveer 15 tot 20 groepen melkklieren die in vetweefsel zijn ingebed. Van elke groep klieren loopt een melkkanaaltje naar de tepel. Net als in andere delen van het lichaam kunnen zich hier natuurlijk afwijkingen en ziekten voordoen. Een borstontsteking (mastitis) is een ontsteking van een melkklier in de borst en kan het gevolg zijn van een kneuzing. Ook kan het ontstaan tijdens het geven van borstvoeding

Borstontsteking en borstvoeding

Borstontsteking komt vaak voor tijdens het geven van borstvoeding. Het treedt vaak op na een bevalling, wanneer de baby borstvoeding krijgt of wanneer die borstvoeding juist wordt afgebouwd. Vaak is het gevolg van een verstopte melkgang. Bijvoorbeeld als er veel stuwing is. Als de baby spruw heeft kan hij dit tijdens de voeding op de moeder overdragen.

Symptomen borstontsteking

Als u last hebt van een rode, pijnlijke zwelling, koortsig bent en misschien ook nog pijnlijke verdikkingen voelt in de oksels, dan hebt u mogelijk een borstontsteking (mastitis). Waarschuwingsignalen zijn onder meer:

 • pijn
 • knobbeltjes
 • veranderingen in tepels en vocht- of bloedverlies uit de tepels.

Geregeld zelfonderzoek van de borsten is zeer aan te bevelen om afwijkingen vroegtijdig te ontdekken. Veel vrouwen merken dat er in de periode rond en tijdens de menstruatie zwellingen of knobbeltjes in één of beide borsten voordoen. Sommige vrouwen hebben er elke maand last van, andere af en toe. Vaak verminderen de klachten na de menstruatie weer of verdwijnen helemaal.

Oorzaken borstontsteking

Bacteriën kunnen een borstontsteking veroorzaken doordat ze via de tepel of de melkkliertjes het borstweefsel infecteren. Een verstopte melkgang kan eveneens deze ontsteking veroorzaken (bij veel stuwing), evenals het dragen van een te kleine bh.

Voorkomen en behandelen van borstontsteking bij borstvoeding

 • Een zorgvuldige hygiëne van borsten en tepels is noodzakelijk en kan het ontstaan van borstontsteking voorkomen. Reinig na iedere voeding de tepel met steriel water (gebruik geen zeep).
 • Ook als er echt sprake is van een ontsteking is het belangrijk de borsten en de tepel goed schoon te houden.
 • U kunt rustig doorgaan met het geven van borstvoeding. Door het voortzetten van de borstvoeding zal de ontsteking doorgaans sneller genezen. U hoeft daarbij niet bang te zijn dat de gezondheid van de baby in gevaar komt. Geef de baby eerst de ontstoken borst en laat deze goed leegdrinken; zo nodig met de hand nakolven wanneer de baby niet optimaal heeft gezogen.

Ook warme kompressen op de borst kunnen helpen (op de verstopte plek).

Voedingsadvies bij borstonsteking

 • Gebruik goede, gevarieerde voeding, met volop volkorenproducten, verse groenten en fruit. Bij voorkeur biologisch geteeld.
 • De ervaring heeft geleerd dat vrouwen die wit meel en suiker hebben laten staan, minder klachten hebben.
 • Vermijd verzadigde vetten, kies voor plantaardige oliën die veel onverzadigde vetten bevatten, zoals olijfolie, zonnebloemolie, tarwekiemolie en teunisbloemenolie.
 • Ook kiezelzuur dat van nature voorkomt in gierst en rogge is aan te bevelen.
 • Drink voldoende, tenminste anderhalve liter water per dag. Ook vochtafdrijvende thee met guldenroede, rozenbottel of berberis is zeer aan te bevelen.

Borstonderzoek

Onderzoek ten minste eenmaal per maand uw borsten, bijvoorbeeld na de menstruatie. Veel tijd kost dat niet. Zelfonderzoek kan het beste op de volgende manier gebeuren:

 • U gaat voor de spiegel staan. Armen ontstannen langs het lichaam laten hangen. Bekijk beide borsten en inspecteer of u verschillen ziet: kuiltjes, plooien of andere onregelmatigheden. Doe de armen omhoog en inspecteer nogmaals.
 • Ga op bed liggen, met een kussentje of opgevouwen handdoek onder uw rechterschouder. Strek de rechterarm langs het hoofd. Maak nu met de vlakke linkerhand ronddraaiende bewegingen over uw rechterborst. Begin aan de binnenkant, van de rand van de rechterborst, door met de vlakke linkerhand ronddraaiende bewegingen te maken van de tepel naar de rand van de borst. Druk daarbij zachtjes, maar wel met de volle hand.
 • Voel ten slotte onder de oksel naar zwellingen of verdikkingen.
 • Nu herhaalt u de procedure voor de linkerborst, waarbij u met de vlakke rechterhand werkt en het kussentje onder uw linkerschouder legt.
 • Vergelijk ook de linker- en rechterborst met elkaar.

Geen enkele vorm van borstontsteking is geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.