A.Vogel Blog
 
Normale bloeddruk, bloeddruk meten, normale waarden

Wat is bloeddruk?

Bij iedere hartslag wordt bloed vanuit uw hart door uw lichaam gepompt. De bloeddruk is de druk die het bloed hierbij op de bloedvaten uitoefent. Deze bloeddruk verschilt van persoon tot persoon en zelfs van moment tot moment. Hoewel de bloeddruk dus altijd een momentopname is, is het wel een duidelijke graadmeter voor de conditie waarin u verkeert. Lees hier alles over de bloeddruk en heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Medische producten

Medisana Polsbloeddrukmeter

Deze bloeddrukmeter meet volautomatisch aan de pols. Het display geeft de onderdruk, bovendruk, hartslag, datum en tijd duidelijk weer. Meer info


Allisan knoflook-dragees

Allisan Knoflookdragees van A.Vogel zijn gebaseerd op het eeuwenoude gebruik van knoflook om vitaal te blijven. Goed voor hart en bloedvaten. Meer info

Voedingssupplement - kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Bloeddruk normale waarden

Wat zijn normale waarden voor de bloeddruk?

normale bloeddruk waarden normaal

De waarde van de bloeddruk wordt weergegeven in millimeters kwik, afgekort mmHg2. Er worden altijd twee waarden gemeten:

 • Bovendruk (systolische bloeddruk): de druk van het bloed op de vaten als het hart samentrekt om het bloed door de vaten heen te pompen.
 • Onderdruk (diastolische bloeddruk): de druk in de bloedvaten op het moment dat het hart zich ontspant (de rustdruk).

Een bloeddruk met een bovendruk rond de 120 en een onderdruk rond de 80 mmHg (weergegeven als 120/80 mmHg) wordt als optimaal beschouwd. Voor mensen vanaf 60 jaar mag de bovendruk wat hoger zijn.

Uw hart en uw bloeddruk

Wat is de invloed van het hart op de bloeddruk?

Uw hart is het kloppende middelpunt van de bloedsomloop. Het hart trekt zo’n 60 tot 80 keer per minuut samen om het bloed door de bloedvaten naar alle uithoeken van uw lichaam en weer terug te pompen. Op het moment dat het hart samentrekt, wordt er veel bloed door de aders geperst en neemt de druk op de vaatwanden toe. Vervolgens ontspant het hart zich en neemt de druk op de vaatwanden weer af. De bloeddruk wordt beïnvloed door de slagkracht van het hart, de totale hoeveelheid bloed in het lichaam en de elasticiteit van de bloedvaten.

meer informatie icoon

Zijn schommelingen in de bloeddruk normaal?

De bloeddruk van gezonde mensen schommelt. Zo is de bloeddruk in de ochtend en avond vaak wat lager dan ’s middags. De bloeddruk stijgt bijvoorbeeld door lichaamsbeweging en praten. Ook stemmingen hebben invloed op de bloeddruk. Door emoties als boosheid en angst stijgt de bloeddruk en dit gaat ook op bij stress-situaties. Laat uw bloeddruk regelmatig controleren.

Wanneer is er sprake van hoge bloeddruk?

Wanneer is er sprake van hoge en lage bloeddruk?

Lees hier wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genaamd en wanneer er sprake is van een lage bloeddruk.

Normale bloeddruk behouden

Hoe kun je een normale bloeddruk behouden?

Voor een normale, gezonde bloeddruk is een gezonde leefstijl belangrijk, dat wil zeggen:

 • Stoppen met roken;
 • Een gezond gewicht;
 • Gezonde voeding;
 • Regelmatig bewegen;
 • Zo ontspannen mogelijk leven.
Houd uw lichaam én bloeddruk in conditie

Hoe houd je je lichaam én bloeddruk in conditie?

Regelmatig bewegen houdt uw hart en bloedvaten in conditie en uw bloeddruk gezond. Elke dag minstens een half uur inspannen is het streven. Een verhoogde hartslag en een paar zweetdruppels horen daarbij. Wat daarvoor nodig is, varieert van persoon tot persoon. Iemand die vaak fietst, kan meer aan dan iemand die weinig beweegt. Buiten adem raken is niet nodig en u hoeft ook geen half uur aan één stuk te bewegen. Drie keer tien minuten of tweemaal een kwartier bewegen is ook goed. Bewegen omvat overigens niet alleen sporten. Het is ook boodschappen doen op de fiets, in de tuin werken en de trap nemen in plaats van de lift.

Ontspanning en een normale bloeddruk

Waarom is ontspanning belangrijk voor de bloeddruk?

Ook uw geestelijke gezondheid is van invloed op uw bloeddruk. Bij dagelijkse stress-situaties kan de bloeddruk verhogen. Probeer daarom regelmatig te ontspannen, bijvoorbeeld door momenten te plannen dat u niets hoeft. Of zoek afleiding in een hobby of sport. Ook voldoende slapen is belangrijk.

Voedingsadvies bij een normale bloeddruk

Voedingsadvies bij een normale bloeddruk

 • Kies voor lichte volwaardige voeding vol vitaminen en mineralen;
 • Eet veel volkorenproducten, verse groenten en ten minste twee stuks fruit, bij voorkeur biologisch geteeld;
 • Aanraders zijn gerechten met boekweit- en zilvervliesrijst, (wal)noten en gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen en rozijnen;
 • Ook kruidenthee met onder andere berkenblad, rozemarijn, heermoes, peterselie, varkensgras en guldenroede zijn goed voor het behoud van een gezonde bloeddruk;
 • Wees matig met drop en zoethoutthee, die verhogen de bloeddruk juist;
 • Wees matig met zout, te veel zout kan de bloeddruk verhogen. Beperkt zoutinname door bijvoorbeeld geen zout aan de warme maaltijd toe te voegen, broodbeleg met minder zout te gebruiken of producten met minder zout te kopen. U kunt ook kruiden en specerijen gebruiken of Herbamare Natriumarm (kruidenzout met diverse kruiden);
 • Als broodbeleg kunt u kiezen voor zoutarme kaas, kwark met tuin-kruiden, stukjes groente en fruit;
 • Bereidt uw bouillon, en soep zelf, getrokken van verse groenten en kruiden, eventueel met stukjes vlees of kip;                  
 • Vers vlees, bereid met een gesnipperd uitje, peper of kruiden is gezonder dan klaargemaakte of bewerkte worst, zoals rookworst;
 • Kant en klaar maaltijden zo veel mogelijk vermijden, kies liever voor een zelfgemaakte maaltijd van bijvoorbeeld verse groente en aardappelen.
 

Laatste wijziging op deze pagina: 13-10-2016
Bron: Biohorma 2011. Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Bron 2: Diagnostisch Handboek voor de eerste lijn. J.P. Persijn. 2003.

Volg A.Vogel op Facebook