A.Vogel Blog

home / advies bij / blaasontsteking

Blaasontsteking: symptomen en advies

Blaasontsteking bij mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen

14

Wat is een blaasontsteking?

Wat is er bij een blaasontsteking precies aan de hand? Er is sprake van een ontsteking van het slijmvlies in de blaas. Maar ook een ontsteking van de lagere urinewegen wordt een blaasontsteking genoemd. De bacteriën die de ontsteking veroorzaken, kunnen via twee wegen tot de urinewegen doordringen. Via de bloedsomloop en, wat veel vaker voorkomt, van buitenaf via de urinebuis. Lees hier alles over blaasontsteking en heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

symptomen van een blaasontsteking

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Blaasontsteking hebben is echt geen pretje. Symptomen van een blaasontsteking zijn:

 • Vaak naar het toilet moeten;
 • Een brandend gevoel tijdens het plassen;
 • Slechts enkele druppels plassen;
 • Troebele urine of wat bloed in de urine;
 • Soms pijn in de onderbuik of rug;
 • Bij een blaasontsteking hoort geen koorts, eventueel wat verhoging;
 • Een blaasontsteking kan overgaan naar een nierbekkenonsteking. U voelt zich dan zieker, met koorts en vaak ook pijn in de flank of zij.
kinderen

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking bij kinderen?

Bij blaasontsteking bij kinderen uit zich dat vaak in andere symptomen:

 • Ze voelen zich niet lekker;
 • Hebben last van buikpijn;
 • Of plassen in bed.
Oorzaken van een blaasontsteking

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

Bacteriën slaan met name toe wanneer de weerstand van iemand niet optimaal is. Maar ook wanneer iemand onvoldoende hygiënisch te werk gaat (niet voor niets wordt vrouwen aangeraden hun billen van voren naar achteren schoon te maken). Geslachtsgemeenschap (seks) kan er voor zorgen dat er vreemde bacteriën binnendringen. Een vorige blaasontsteking waarbij niet alle bacteriën uitgeroeid zijn, kan eveneens opnieuw een bron voor een ontsteking vormen.

Niet na elke infectie ontstaat er ook altijd een ontsteking. Daar is meer voor nodig. Vooral de afvoer van urine speelt daarbij een grote rol. Als die afvoer goed is en de blaas steeds goed geleegd wordt, krijgen bacteriën nauwelijks een kans iets uit te spoken en zich te vermeerderen. Veel drinken en daarmee zorgen voor een voortdurende doorspoeling van de blaas is belangrijk. 

Een algeheel verminderde weerstand geeft meer kans op blaasontstekingen. Zorg dus uiteraard voor een goede weerstand.

Risicofactoren bij een blaasontsteking

Wat zijn risicofactoren voor een blaasontsteking?

 • Seks; gemeenschap hebben is de grootste risicofactor voor het krijgen van blaasontstekingen; door de bewegingen bij gemeenschap komen de bacteriën dichter bij de plasbuis. Met condoom vrijen verlaagt dit risico niet. Advies is om na de gemeenschap te plassen en de blaas te legen;
 • Leeftijd; tussen de 20 en 30 jaar heeft men relatief vaak gemeenschap wat een risicofactor is. Na de menopauze komen blaasontstekingen weer vaker voor omdat er dan minder zure vaginale bacteriën aanwezig zijn, waardoor darmbacteriën moeilijker tegengehouden kunnen worden;
 • Afwijkingen; (aangeboren of later ontstaan) aan de urinewegen waardoor bijvoorbeeld de blaas niet goed leeg is na het plassen;
 • Algeheel verminderde weerstand; geeft meer kans op blaasontstekingen. Zorg voor een goede weerstand met Echinaforce tabletten;
 • Familiaire aanleg; met name als de moeder vroeger ook blaasontstekingen had3.
Behandeling blaasontsteking: tips

Behandeling blaasontsteking: tips van Lucy

De volgende preventieve maatregelen zijn belangrijk bij de behandeling van een blaasontsteking:

 • Zorg voor een optimale weerstand, neem voldoende rust en ontspanning. Rook niet;
 • Vooral bij vrouwen is het hebben van seks is de grootste risicofactor voor het krijgen van blaasontstekingen; door de bewegingen bij gemeenschap komen de bacteriën dichter bij de plasbuis. Met condoom vrijen verlaagt dit risico niet. Bij vrouwen is het ook nuttig gebleken om zo mogelijk direct na het vrijen te plassen;
 • Wacht niet met plassen, maar ga gelijk naar het toilet als u aan drang voelt;
 • Voorkom bij blaasontsteking onnodige urinelozingen door prikkels van buitenaf (bijvoorbeeld het drinken van koude dranken en het hebben van koude voeten). Het toch al geïrriteerde weefsel zou nog meer geprikkeld kunnen worden;
 • Zorg voor warme kleding; vooral het onderlichaam en de voeten moeten warm blijven;
 • Vermijd nauwsluitend nylon ondergoed en panty's, en draag geen nauwsluitende (spijker)broeken; dit helpt irritatie van de urinebuis en een schimmelinfectie van de vagina door Candida albicans voorkomen. C.albicans is een schimmel die op vochtige, afgesloten plaatsen goed gedijt;
 • Zorg voor een goede hygiëne: (vooral voor vrouwen:) reinig de anus na een ontlasting van voren naar achteren;
 • Gebruik geen verschralende zepen en cosmetica in het gebied van de plasbuis;
 • Als de klachten heftig zijn of langer dan een week duren, dan kan antibiotica voorgeschreven worden door de huisarts.

De belangrijkste tip bij een blaasontsteking is te zorgen voor een optimale weerstand!

Sterkte!
- Lucy, A.Vogel informatiecentrum

blaasontsteking naar de huisarts?

Wanneer naar de huisarts met blaasontsteking?

Complicaties bij een blaasontsteking in de vorm van nierbekkenontsteking komen voor. Raadpleeg daarom altijd een arts. Doe dit zeker als uw urine rood, roze of donkerbruin is gekleurd. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

U kunt uw ochtendurine na laten kijken bij uw huisarts; die kan u antibiotica geven. Een urineonderzoek op de huisartspraktijk is vaak voldoende om een blaasontsteking aan te tonen. De uitslag is meestal binnen een dag bekend2.

Een algeheel verminderde weerstand geeft meer kans op blaasontstekingen. Zorg voor een goede weerstand met Echinaforce tabletten.

Blaasontsteking bij vrouwen

Hoe komt het dat blaasontsteking vaker voorkomt bij vrouwen?

Vrouwen hebben een kortere urinebuis dan mannen en de uitgang van de urinebuis ligt bij hen veel dichter bij de anus; in deze omgeving zijn er veel bacteriën. Bacteriën kunnen makkelijker in de urinebuis terechtkomen en soms een blaasontsteking veroorzaken. Bij vrouwen komt blaasontsteking daarom ook veel vaker voor dan bij mannen.
Het hebben van seks is de grootste risicofactor voor het krijgen van blaasontstekingen; door de bewegingen bij gemeenschap komen de bacteriën dichter bij de plasbuis. Met condoom vrijen verlaagt dit risico niet. Advies is om na de gemeenschap te plassen en de blaas te legen.

Blaasontsteking bij zwangere vrouwen

Hoe komt het dat blaasontsteking vaker voorkomt bij zwangere vrouwen?

Als bijvoorbeeld bij een zwangerschap of door een ontsteking de urineleider vernauwd is en er regelmatig wat urine in de blaas achterblijft dan kan dat een prachtige voedingsbodem zijn voor de bacteriën. De kans op een blaasontsteking is zo groter.

Blaasontsteking bij mannen

Hoe ontstaat een blaasontsteking bij mannen?

Bij mannen kan een vergrote prostaat de afvoer van urine belemmeren. Ook een uitzakking van de blaas dat kan doen. Bovendien kunnen ook nierstenen de doorgang belemmeren. Dit kan een blaasontsteking veroorzaken en dient vast gesteld te worden door een arts.

Blaasontsteking bij kinderen

Hoe vaak komt blaasontsteking voor bij kinderen en wat zijn de klachten?

Blaasontsteking bij kinderen komt bij jongens het meest voor onder de 4 jaar en bij meisjes tussen 5 en 9 jaar.
Bij meisjes komt blaasontsteking vaker voor dan bij jongens. Dat komt omdat meisjes een kortere plasbuis hebben die dichter bij de anus uitkomt.
Soms kan een blaasontsteking bij een kind ook komen door verstopping. Als de darm vol poep zit, kan dat tegen de blaas drukken, waardoor uw kind niet goed uit kan plassen.
Jonge kinderen kunnen soms een blaasontsteking krijgen als ze een afwijking hebben van de urinewegen, zoals een te nauwe plasbuis. Deze kinderen hebben vaak een ‘slappe’ of ‘onderbroken’ straal en moeten persen bij het plassen.

Symptomen van een blaasontsteking bij een kind:

 • Uw kind moet vaak plassen;
 • Het plassen doet pijn;
 • Uw kind kan ook pijn hebben in de onderbuik;
 • De plas kan troebel zijn. Soms zit er bloed bij;
 • Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen;
 • Een kind dat zindelijk is kan opeens weer regelmatig een beetje plas verliezen.

Om bij een kind een blaasontsteking aan te tonen is een kweek van de urine in het laboratorium nodig. Een kweek toont aan welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn daar goed tegen helpt. De uitslag van de kweek is binnen een week bekend2.

Voedingsadvies bij een blaasontsteking

Voedingsadvies bij een blaasontsteking

Belangrijk is om de blaas geregeld door te spoelen. Drink daarom tenminste anderhalve liter water per dag. Zodra de eerste symptomen van blaasontsteking zich voordoen, drink dan dagelijks ongeveer een liter meer dan normaal. Vooral aanbevolen om blaasontsteking te voorkomen:

 • Zorg voor een optimale weerstand door gevarieerde, volwaardige voeding, met volop volkorenproducten en verse groenten, fruit en salades met wat geraspte mierikswortel, waterkers, tuinkers en Oost-Indische kers;
 • Vermijd liever scherpe specerijen, ijskoude dranken en alcohol.
Wat zegt de kleur van de urine?

Wat zegt de kleur van de urine?

Wees alert als de urine deze kleur heeft:

 • Rood, roze of donkerbruin: dit kan wijzen op bloed in de urine. Dit komt voor bij bloedingen in de urinewegen, blaasontsteking, prostaataandoeningen, steentjes in de urinewegen of blaas- en niertumoren. Raadpleeg een arts;
 • Erg donker (als donkere thee): dit kan wijzen op een lever- of galaandoening.

Let op: Soms is de urine anders gekleurd door de kleurstoffen in voeding. Zo wordt de urine rood bij het eten van rode bieten en donker bij het eten van rabarber. Ook medicijnen kunnen kleurstoffen bevatten. Wie bijvoorbeeld vitamine B-complex of een multivitaminepreparaat neemt, zal zien dat de urine geler kleurt. Dit is dus geen reden tot ongerustheid.

Laatste wijziging op deze pagina: 03-10-2016
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Bron 2: Thuisarts.nl
Bron 3: Rijnland.nl

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.