background

Aderverkalking (atherosclerose, atheromatose)

Symptomen en behandeling van aderverkalking

Wat is aderverkalking (atherosclerose, artheromatose)?

Aderverkalking (eigenlijk slagaderverkalking) is de populaire naam voor het dichtslibben van de slagaderen. Ons lichaam is voor een groot deel zelfherstellend. Dat is prachtig, maar heeft soms ook nadelen. Zodra namelijk de wand van een bloedvat om wat voor een reden dan ook beschadigd raakt, voelen onder meer bloedplaatjes zich geroepen dit te herstellen. Ze klonteren er samen en vormen vervolgens een mooi plekje voor bijvoorbeeld LDL-cholesterol of kalk om zich er te nestelen.

Het gevolg: een rommelige en bobbelige plek of verdikking (de zogeheten plaque) aan de binnenwand van een bloedvat die het bloed belemmert ongestoord door te stromen. In een kransslagader, die toch al niet zo ruim is, kan dat de doorstroming flink belemmeren. Het kan zelfs de boel afsluiten! Op den duur verliest de wand van de slagader zijn elasticiteit en wordt bros en hard.

Laatste wijziging op deze pagina: 06-11-2018
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >