A.Vogel Blog

home / advies bij / longemfyseem

Longemfyseem of COPD

Longemfyseem symptomen en behandelen

2

COPD (staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’) is de verzamelnaam voor longemfyseem en (chronische) bronchitis. Er is sprake van een blijvende vernauwing van de kleine luchtwegen, met als gevolg kortademigheid en hoesten. De patiënt is eigenlijk voortdurend benauwd. Dit is tegenstelling tot astma waarbij er ook ‘goede’ perioden zonder veel klachten zijn.

Wat is longemfyseem (COPD)?

Een emfyseempatiënt is te herkennen aan zijn kortademigheid en een constante vermoeidheid. Hij of zij moet hard werken om voldoende lucht binnen krijgen. Vaak vermindert ook de eetlust, waardoor er eigenlijk te weinig wordt gegeten. Iemand kan dus ook nog eens sterk vermageren. Bij longemfyseem zijn veel longblaasjes definitief beschadigd.

Bij iemand met gezonde longen kan de ingeademde lucht goed naar binnen worden gezogen en wordt bijna alle 'afgewerkte' lucht daarna weer naar buiten gebracht. Bij elke in- en uitademing wordt dus een groot gedeelte van de lucht in de longen ververst, waardoor een goede uitwisseling van zuurstof en kooldioxide plaatsvindt. Bij emfyseempatiënten zijn de longblaasjes weinig elastisch, en worden bij de uitademing gemakkelijk dichtgedrukt met benauwdheid als gevolg.

Longemfyseem (COPD) symptomen

  • voortdurende kortademigheid
  • de klachten blijven, ondanks medicijnen
  • de patiënt geeft weinig slijm op

Voorkomen en behandelen longemfyseem (COPD)

Longemfyseem (COPD) is een ernstige aandoening die om medisch toezicht vraagt. Raadpleeg een arts, zeker als u pijn op de borst heeft, als het ademen of hoesten erg pijnlijk is of als u bloed of roestkleurig slijm opgeeft. In overleg met de arts kunt u voor een natuurlijke behandeling kiezen. Van een fysiotherapeut kunt u bijvoorbeeld een ademtechniek leren waarmee u overtollig slijm kunt kwijtraken. Deze techniek heet Forced Expiration Technique (F.E.T.). In een aantal gevallen is tapotage nodig: door het bekloppen van de borstkas kan het slijm makkelijker opgehoest worden. Bij longemfyseem (COPD) is het volgende belangrijk:

  • Stop met roken.
  • Wanneer uw woon- of werkomgeving vochtig is, kan dat de kwaal verergeren.
  • Afkoeling en vocht zijn een aanslag op de weerstand, kies daarom voor warme kleding.
  • Frisse lucht is belangrijk, ga regelmatig naar buiten.
  • Probeer plaatsen waar luchtvervuiling is te vermijden.
  • Let op uw lichaamshouding, ga rechtop zitten met rechte schouders. Ineengedoken kunt u niet goed ademen, de longen zitten in de verdrukking.
  • Een stoombad of sauna kan verlichting geven. Doe dit altijd in overleg met uw arts.

A.Vogel-product bij hoest

Hoestspray nr 2 - Bij vastzittende hoest

A.Vogel Hoestspray nr 2 - Bij vastzittende hoest. De spray verdunt het vastzittende slijm waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. Helpt snel en effectief!
Meer info


Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

A.Vogel-product bij onvoldoende weerstand

Echinaforce tabletten

Dé tip bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid? Echinaforce tabletten. Deze tabletten krijgen maar liefst een 9,1 als waardering van bijna 600 gebruikers.
Echinaforce tabletten bevat bewezen effectieve ingrediënten die het immuunsysteem versterken. Hierdoor neemt de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toe. En wordt u minder snel ziek en herstelt u sneller in geval van ziekte!
Meer info


Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Longemfyseem (COPD) is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Meer over:
Bronchitis (COPD)
Astma
Hoesten
Verkoudheid

Laatste wijziging op deze pagina: 15-10-2014
Bron: Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Biohorma 2011. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 8:30-17:30u, gebruikelijke belkosten.

Nieuw!

Alles weten over hoest? Ga dan nu naar de Hoest-special

Meer informatie:

Nieuw! Bestel gratis het BALANCE magazine over reuma