A.Vogel Blog

home / advies bij / jicht

Jicht: symptomen en behandeling (Artritis urica)

Jicht ontstaat wanneer het urinezuurgehalte in het bloed te hoog is

Wat is jicht?

Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Jicht is als ziekte al heel lang bekend. Zelfs in het oude Egypte kwam deze pijnlijke gewrichtsaandoening al voor, zo blijkt uit onderzoek aan Egyptische mummies, die al jicht in hun voet vertoonden.

Jicht symptomen

Jicht symptomen

Jicht ontstaat wanneer het urinezuurgehalte (een normale afvalstof van het lichaam bij vertering van bijvoorbeeld eiwitten) in het bloed zo hoog wordt dat de nieren en de huid niet langer in staat zijn het teveel aan urinezuur uit te scheiden. De urinezuurkristallen hopen zich dan op in de pezen en de gewrichten. Zo ontstaan tenslotte de bekende pijnlijke jichtknobbels. Opmerkelijk is dat vaak de voet en dan met name de grote teen als eerste wordt getroffen, maar ook andere gewrichten kunnen zijn aangetast. Soms slaan kristallen neer in de oorschelp. Daar zijn dan kleine of grote knobbels te zien. De pijnaanvallen treden meestal 's nachts op. Ze kunnen zeer hevig zijn en soms dagen of zelfs weken duren. Jicht komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen.

Symptomen van jicht:

 • rode, gevoelige, warme en gezwollen gewrichten;
 • hevige pijn;
 • lichte koorts;
 • pijn treedt plots op.

Lees meer over een jichtaanval.

behandeling reumatische pijn

Reumatische pijn verlichten

Atrosan tabletten 60st

Atrosan tabletten: natuurlijke pijnstiller ter verlichting van reumatische pijn. Meer info

Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Harpagophytum procumbens. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Kleine knobbeltjes onder de huid?

Kleine knobbeltjes onder de huid?

Mensen met jicht hebben soms kleine knobbeltjes onder de huid, tophi. Het zijn ophopingen van urinezuurkristallen en ontstaan onder andere op de vingers, tenen, knie, elleboog, op de oorschelp of bij uw hiel. Urinezuurkristallen kunnen ook nierstenen vormen2.

Oorzaken jicht

Oorzaken jicht

Een verstoorde eiwitstofwisseling kan de oorzaak zijn, waardoor het urinezuurgehalte in het bloed stijgt. Maar ook voeding en erfelijke factoren spelen een rol.

Behandeling van jicht

Behandeling van jicht

Jicht op zich is niet geschikt voor zelfmedicatie. De reumatische pijn kunt u verlichten met A.Vogel Atrosan Tabletten. Toch zijn er zaken waar u rekening mee kunt houden. Een te hoog lichaamsgewicht gaat meestal samen met een verhoogd gehalte aan urinezuur in het bloed. Probeer dus indien nodig af te vallen, maar niet te snel. Bij te snel afvallen kan het urinezuurgehalte weer stijgen. Zorg ook voor een goede vochthuishouding en houdt u vocht vast, dan moet u veel water drinken.

Warme pakkingen en een warm bad helpen u ook te ontspannen. Voer de watertemperatuur geleidelijk op. Voeg kamille, heermoes of jeneverbes aan het badwater toe. Een bezoek aan de sauna stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen via uw huid.

Als het gewricht bij een jichtaanval warm en rood is, kan een natte koude omslag (of ijsblokjes in een plastic zakje, in een theedoek) verlichting geven.

Voeding en jicht: urinezuur vermijden

Voeding en jicht: urinezuur vermijden

Let vooral op uw voeding bij jicht. Eet als u aanleg voor jicht hebt de volgende voedingsmiddelen met mate:

 • orgaanvlees (lever, hart, nier, hersenen en zwezerik)
 • vis die we met vel eten (forel, haring, makreel en sardientjes)
 • ansjovis
 • garnalen
 • gist(extract). Eet dan ook een tijd zuurdesem brood!
 • wild

Deze voedingsmiddelen zijn purinerijk en hieruit vormt zich urinezuur.

Jicht dieet

Jicht dieet

In de visie van A.Vogel is het bij jicht belangrijk om matig te zijn met eiwitten, door bijvoorbeeld een ‘eiwitafbrekend’ dieet te volgen, ook wel bekend als het Wendtdieet. Dit hoeft slechts vier weken per jaar gevolgd te worden. In die periode eet men strikt vegetarisch. Dus geen vlees, vis, eieren, melk of melkproducten. Plantaardige voedingsmiddelen zijn wel toegestaan, met uitzondering van soja, omdat dit rijk is aan plantaardige eiwitten. Na die vier weken mag weer worden overgegaan op een gemengd voedselpakket, met een matig gebruik van vlees en vleesproducten. Eén maaltijd per dag, één dag per week en één maand per jaar moeten vervolgens strikt vegetarisch blijven.

meer informatie icoon

Goede vochthuishouding

Genoeg plassen is belangrijk voor het uitscheiden van afvalstoffen. Een goede vochthuishouding is belangrijk en kunnen we stimuleren door veel te drinken. Het kruid guldenroede (Solidago virgaurea) staat van oudsher bekend een goede vochtbalans in het lichaam te ondersteunen.

Veel drinken is belangrijk, vooral mineraalarm, niet-bruisend bronwater en 3x daags brandnetelthee. Als de dokter bij u een verhoogd gehalte aan urinezuur in het bloed heeft geconstateerd, moet u extra veel drinken: 2,5 tot 3 liter per dag.

Wie krijgt jicht?

Wie krijgt jicht?

Slechts één op de tien mensen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed krijgt jicht. Sommige mensen hebben een grotere kans op jicht:

 • Als jicht in de familie voorkomt.
 • Mannen van middelbare leeftijd.
 • Mensen met een hoog lichaamsgewicht .
 • Mensen met hoge bloeddruk.
 • Mensen met hart- en vaatziekten2.
Wanneer naar de huisarts met jicht?

Wanneer naar de huisarts met jicht?

Jicht is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts. Neem meteen contact op met de huisartspraktijk als u zich ziek gaat voelen of als u koorts krijgt2. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Laatste wijziging op deze pagina: 15-10-2014
Bron: Biohorma 2011. Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Bron 2:  Wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Artritis.

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 9:00-17:00u, gebruikelijke belkosten.

Jicht symptomen

 • rode, gevoelige, warme en gezwollen gewrichten;
 • hevige pijn;
 • lichte koorts;
 • pijn treedt plots op.
Probeer de nieuwe A.Vogel Keeltabletten. Vraag hier een GRATIS sample aan!