A.Vogel Blog

Dossier griep en verkoudheid

Griep 2015

home / advies bij / griep 2015

Griep 2015

12

Er is weinig griep in Nederland. In de afgelopen nazomerse weken van 2015 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn weinig mensen met influenza-achtige ziektebeelden. Dat is onder de epidemische grens van 51 per 100.000.
Van week 49 in 2014 tot en met week 17 in 2015 is er een milde, maar langdurige griepepidemie geweest.

Al 18 weken griepepidemie in 2015!

Griepepidemie 2015 na 20 weken voorbij

Mei 2015

Er komt nog steeds griep voor in Nederland, maar de griepepidemie is voorbij. In week 20 van 2015 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 25 mensen met IAZ op de 100.000 inwoners. Dat is onder de epidemische grens van 51 per 100.000. Van week 49 in 2014 tot en met week 17 in 2015 is er een milde, maar langdurige griepepidemie geweest. De huisartsen zien vooral jonge kinderen van 0-4 jaar met klachten van IAZ.

Daarnaast melden de huisartsen veel jonge kinderen en oudere patiënten met pneumonie ofwel longontsteking. Longontsteking is een veel voorkomende complicatie van griep.
Sowieso is de aanhoudende hoest een kenmerk van deze griep.

Wanneer is er sprake van een griepepidemie?

Het NIVEL spreekt van een epidemie als de peilstations van de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek het virus aantoont in neus- en keelmonsters.

Griep 2015: wat is de stand van zaken?

Griepmeting 2015: Nivel houdt ons op de hoogte

Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep van huisartsen in het hele land. Hieronder ziet u de grafiek van de griepmeldingen van de afgelopen weken.

Mijn tip bij griep en verkoudheid

Mijn tip bij griep en verkoudheid

- Krista van der Horst, Gezondheidswetenschapper en webredacteur bij A.Vogel.

Echinaforce tabletten

Echinaforce tabletten helpen bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid.
Echinaforce tabletten versterken het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt. Hierdoor wordt u minder snel ziek en herstelt u sneller in geval van ziekte! Meer info

Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Nieuw! Bekijk de A.Vogel video over griep, verkoudheid en weerstand

Nieuw! Bekijk de A.Vogel video over griep, verkoudheid en weerstand

Tip: Doe de grieptest!

Heb ik griep? Doe de grieptest!

Wilt u weten of u griep heeft, doe dan de grieptest.

Bijna 300.000 mensen vulden de A.Vogel grieptest al in! En hier zie je de resultaten van de afgelopen 2 maanden...

Verschijnselen en symptomen van griep

Verschijnselen en symptomen van griep

Griep begint meestal met een onschuldige verkoudheid. Echter, zet dat door, en heeft men het griepvirus te pakken, dan worden de verkoudheidssymptomen al snel gevolgd door:

 • hoge koorts die kan binnen 12 uur oplopen tot 39 °C of hoger
 • koude rillingen
 • bonzende hoofdpijn
 • keelpijn
 • spierpijn over het hele lichaam
 • neusverkoudheid
 • droge hoest
 • verminderde eetlust
 • vermoeid en slap gevoel

De meeste klachten verdwijnen na een week. Maar een vermoeid gevoel kan nog dagen tot wel weken blijven. Ook de hoest kan nog enkele weken aanhouden. Meer over griep duur.

  Alleen laboratoriumonderzoek kan aantonen welk virus de griep veroorzaakt. Lees meer over de 'gewone' griep...

Zo verklein je de kans op griep in 6 stappen!

Zo verklein je de kans op griep in 6 stappen!

Verschillende soorten griep

Verschillende soorten griep

Hoewel Nederland elk jaar weer getroffen wordt door een griepgolf, was het griep-seizoen van 2009-2010 wel een heel speciaal seizoen. De Mexicaanse griep zorgde voor een wereldwijde commotie. Er was namelijk sprake van een nieuw griepvirus, die veel gevaarlijker leek dan de reguliere griepvirussen: Nieuwe Influenza A (H1N1). In het griepseizoen 2012-2013 zijn er nog steeds griepgevallen veroorzaakt door dit type, maar daarnaast circuleren er ook andere varianten, zoals het Influenza B-virus en Influenza A(H3N2).

Mexicaanse griep -Influenza A(H1N1)- is ook in 2014 weer één van de reguliere seizoensgriepvirussen geworden. Het kan dus heel goed mogelijk zijn dat u de Mexicaanse griep heeft.

Wilt u weten of u griep heeft, doe dan de grieptest.

Het verspreidingspatroon van griep in de winter

Hoe kan het toch dat griepepidemieën eigenlijk altijd in het winterseizoen vallen?

Hoe kan het toch dat griepepidemieën eigenlijk altijd in het winterseizoen vallen? De basis voor het antwoord is: onze weerstand is in die periode vaak slechter. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met wisselvalliger weer, de kou die ons immuunsysteem zwakker maakt en minder bewegen in de buitenlucht. We krijgen het daardoor sneller te pakken. Toch zegt dit nog niet alles over het ontstaan van een epidemie. Op dat vlak heeft Bioloog David Earn enkele jaren geleden verder onderzoek gedaan. Om precies te zijn naar het verspreidingspatroon van griep in de winter. Hij ontdekte dat bij zo’n besmettelijke ziekte als griep de allerkleinste verschillen in weerstand al epidemische gevolgen kunnen hebben.

Stel: meneer Boomsma heeft in augustus griep. Gelukkig is de weerstand van de mensen in zijn omgeving op dat moment zo hoog, dat van de 10 mensen die contact hebben met meneer Boomsma er maar 3 daadwerkelijk griep krijgen. Die drie mensen steken op hun beurt ook ieder weer drie mensen aan, waardoor er op dat moment al 13 mensen griep hebben. Na 10 ‘besmettingsrondjes’ komen we dan al gauw op 88.573 mensen die griep krijgen. Dat is al behoorlijk veel. Maar stel nou dat meneer Boomsma in januari griep krijgt, wanneer de weerstand minder is? En er niet steeds drie, maar vier mensen per persoon worden aangestoken? Dan zijn er na diezelfde 10 ‘besmettingsrondes’ maar liefst 1.398.101 mensen  besmet met griep. Een miniem verschil met enorme gevolgen. En een ‘bewijs’ dat een stevige weerstand niet alleen in staat is om griep te voorkomen, maar in sommige gevallen zelfs de doorslag kan geven of het een griepepidemie wordt of niet.

Veel Nederlanders zijn zich prima bewust van het principe dat een stevige weerstand helpt in de strijd tegen griep: bijna 75% van de mensen is regelmatig bezig met het verhogen van de weerstand, juist in de winter. Zorgen voor gezond en gevarieerd eten is met 84% de meest populaire manier om aan een goede weerstand te werken. Gevolgd door voldoende drinken (ruim 70%), voldoende slaap (bijna 70%) en voldoende ontspanning (ruim 50%). Daarnaast staat de Echinacea purpurea (rode zonnehoed) al sinds jaar en dag bekend om haar krachtige invloed op het immuunsysteem. Het stimuleert de werking van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt en op die manier de kans op griep en verkoudheid verkleint. Preventief zolang de “R” in de maand is of zodra de eerste symptomen van griep of verkoudheid opkomen. En acuut: als er al sprake is van griep of verkoudheid, dan helpt de Echinacea purpurea de symptomen ervan – zoals een slap, hangerig gevoel, keelpijn, niezen, een loopneus, koorts en vermoeidheid – te verminderen en het herstel te versnellen. Echinacea purpurea zit in een hoge dosis verwerkt in A.Vogel Echinaforce griep tabletten*.
NB: de rekenvoorbeelden in dit bericht zijn op geen enkele manier gebaseerd op de werkelijke besmettingscijfers en andere daadwerkelijke epidemiologische eigenschappen van griep of welke andere besmettelijke ziekte dan ook. Zij fungeren louter en alleen om aan te tonen hoe een klein verschil in besmettingsrisico (voor ongeacht welke ziekte, onder ongeacht welke specifieke omstandigheden dan ook) kan leiden tot zeer grote verschillen in de populatiedynamica en -grootte van besmette personen.

Note:
1 (meneer Boomsma zelf) + 31 (eerste besmettingsronde) + 32 (tweede besmettingsronde) + 33 (enz.)…310 = 88.573 mensen
2 (meneer Boomsma) + 41 + 42 + 43 (enz.)…410 = 1.398.101

Het A.Vogel griep-team

Het A.Vogel griep-team

Uiteraard houden wij bij A.Vogel de griep goed in de gaten. We zijn niet voor niet de weerstandsspecialist!

We hopen dat u met een goede weerstand gaat genieten van deze prachtige herfst en de komende winter!

Gezonde groet,

 

Laatste wijziging op deze pagina: 04-09-2015
Bron 2: Nivel.nl
Bron 3: DVHN | Gepubliceerd op 02 februari 2014

Volg A.Vogel op Facebook

Vraag het de griepcoach

Send your question