A.Vogel Blog

home / advies / eczeem

Eczeem

Constitutioneel eczeem, contacteczeem en seborroisch eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid; één van de bekendste huidaandoeningen. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor, maar vooral bij jonge kinderen.  Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan. Bij baby's noemen we het meestal dauwworm: een jeukende, rode uitslag die meestal begint op het gezicht enkele maanden na de geboorte. Ook wel constitutioneel eczeem genoemd.

Symptomen eczeem

Bij eczeem zijn de aangedane plekken rood en schilferig. Meestal jeukt de huid erg en komen er blaasjes voor die vocht afscheiden als ze stuk gaan.

Oorzaak eczeem

De volgende oorzaken kunnen van invloed zijn op eczeem:

 • eczeem komt vaker voor in families met astma en hooikoorts
 • spanningen
 • verstoorde spijsvertering

De ernst waarmee eczeem bij een kind optreedt, hangt vaak samen met andere factoren zoals voeding, huisstof en huidverzorging. Zaken die de eczeem verergeren zijn:

 • Daling van de weerstand (ziekte, vermoeidheid of stress).
 • Allergie: huisstofmijten, katten, honden, stuifmeel van grassen en bomen.
 • Voeding: een allergie voor voedingsmiddelen. Bekend zijn koemelk, eieren, pinda en noten.
 • Droge huid: een droge huid is gevoeliger voor het ontwikkelen van eczeem. Veel douchen, of de centrale verwarming zorgen voor een drogere huid. Een heet bad wast de huidvetten van het kind weg waardoor de huid droger wordt.

Soorten eczeem

Eczeem kan in verschillende vormen voorkomen zoals:

 • consitutioneel eczeem (atopisch eczeem)
 • contacteczeem (toxisch eczeem)
 • seborroisch eczeem

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel (of atopisch) eczeem is een vorm van eczeem waarbij erfelijkheid een rol speelt. Constitutioneel eczeem komt met name voor bij kinderen. De oorzaak is vaak niet bekend. Jeuk is over het algemeen de ergste klacht. De pijn die ontstaat door krabben is beter te verdragen dan de jeuk.

Wees voorzichtig met zeep, badschuim of doucheschuim. Hierdoor kan de huid nog droger worden. Veelal wordt geadviseerd om korte, lauwe douches te nemen.

Contacteczeem

Contacteczeem (of toxisch eczeem) kan van het ene op het andere moment ontstaan, door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. In dit geval is het dus belangrijk te achterhalen om welke stof het gaat.

Als u last hebt van schilferende, rode handen en u werkt veel met water of irriterende stoffen, dan hebt u waarschijnlijk last van 'slijtage-eceem'. Door voortdurend contact met irriterende stoffen (zoals wasmiddelen of zuren) en het daarna steeds wassen van de handen, kan het beschermende buitenste laagje van de huid beschadigen. Hierdoor kan de huid uitdrogen en grover worden.

Kenmerkend zijn: roodheid, schilfering kloofjes en blaasjes. Het komt nogal eens voor bij huisvrouwen en bepaalde beroepsgroepen, zoals kappers. U kunt veel narigheid voorkomen door bij 'nat' werk handschoenen te dragen. Als u de handen wast, gebruik dan milde, niet geparfumeerde zeep. Wrijf de handen geregeld in met een vette crème. Hierdoor kunt u ook kloofjes in de handen voorkomen.

Seborroisch eczeem

Een andere eczeemvorm die voorkomt bij baby's tot 18 maanden is berg (seborroïsch eczeem). Deze vorm van eczeem verdwijnt meestal vanzelf na enkele maanden. Het komt vooral voor op de hoofdhuid en gaat gepaard met (gele, vettige) schilfers en (lichte) jeuk.

Eczeem behandeling

Eczeem is niet besmettelijk. U kunt het dus niet van iemand anders krijgen of overdragen. Tips voor behandeling van eczeem:

 • Bij een droge huid is het belangrijk om de huid regelmatig in te smeren met een vette crème of zalf. Ook een vettende badolie kan helpend zijn;
 • Neem geen lange, hete douches, maar beperk het tot korte lauwe douches;
 • Gebruik zeepvrije producten als u overgevoelig bent voor zeep;
 • Gebruik zoveel mogelijk ongeparfumeerde en hypo-allergene producten.

Raadpleeg een arts als u veel last hebt van eczeem of als de kwaal erger lijkt te worden. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Zie ook:
Huiduitslag
Huidirritatie

Crème Bioforce bij huidirritatie

Crème Bioforce

Crème Bioforce is een natuurlijke, vette crème op basis van wolvet, met verschillende heilzame planten zoals valkruid, goudsbloem, toverhazelaar, salie en heelkruid. De crème werkt helend en verzachtend en houdt de huid soepel, zowel bij een ruwe, schrale als bij een droge en gevoelige, geïrriteerde huid.
Meer info


Geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Laatste wijziging op deze pagina: 12-05-2014
Bron: Biohorma 2011. Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 460

Van 9:00-17:00u, gebruikelijke belkosten.

Crème Bioforce bij een gevoelige huid

Crème Bioforce is een natuurlijke, vette crème op basis van wolvet. De crème bevat enkele geneeskrachtige planten die van oudsher bij huidaandoeningen worden gebruikt, zoals valkruid, goudsbloem, toverhazelaar, salie en heelkruid.