A.Vogel Blog

home / advies / artrose

Artrose

Gewrichtsslijtage in bijv. knie, rug, schouder, heup

Wat is artrose?

Artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is een (pijnlijke) slijtage van het kraakbeen, het veerkrachtige weefsel dat de uiteinden van de botten in de gewrichten bekleedt. De kwaliteit en dikte van het kraakbeen gaan langzaam maar zeker achteruit, waardoor de boteinden niet meer soepel kunnen bewegen en steeds minder in staat zijn de krachten die op het gewricht komen te absorberen. In plaats van het kraakbeen, moet het bot deze krachten nu opvangen. In Nederland heeft een op de tien mensen artrose.

Symptomen van artrose

Symptomen van artrose

De symptomen die bij artrose horen, worden veroorzaakt door slijtage aan het kraakbeen. De botuiteinden kunnen niet meer soepel bewegen omdat het kraakbeen dun is geworden. Dat veroorzaakt veel pijn. Hieronder een opsomming van de klachten:

  • pijnlijke en gevoelige gewrichten;
  • pijn en stijfheid worden erger bij activiteit, minder bij rust;
  • gezwollen gewrichten die moeilijk te bewegen zijn;
  • pijn en klachten worden langzaam erger.
  • ochtendstijfheid;
  • bij beweging knarsen de gewrichten.

Artrose kan op verschillende plekken voorkomen, bijvoorbeeld in de knie, rug, handen, schouder, heup, nek, vingers, voet, enkel.

Verschil tussen artritis en artrose

Verschil tussen artritis en artrose

Artritis - Eén of meerdere gewrichten zijn ontstoken. De ontsteking veroorzaakt pijnlijke, dikke, rode en stijve gewrichten (vooral ’s ochtends op). Artritis is een vorm van ontstekingsreuma. In Nederland heeft een op de twintig mensen een vorm van ontstekingsreuma.

Artrose - De botuiteinden kunnen niet meer soepel bewegen omdat het kraakbeen dun is geworden. Dat veroorzaakt veel pijn. In Nederland hebben een op de tien mensen artrose.

Behandeling van reumatische pijn en pijnlijke gewrichten

Behandeling van reumatische pijn

Atrosan tabletten 60st

Atrosan tabletten: natuurlijke pijnstiller ter verlichting van reumatische pijn. Meer info


Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Harpagophytum procumbens. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Pijn bij artrose

Pijn bij artrose

De pijn die iemand ervaart bij gewrichtspijn verschilt sterk. Gewrichten kunnen zo ‘vast’ zitten dat ze bij beweging veel pijn doen. De gewrichten  kunnen ook heel  gevoelig zijn. Bijvoorbeeld bij een onverwachte botsing, is er een snerpende pijn. Ook stijfheid van de gewrichten, komt veel voor.
Het bot kan breder worden omdat het de krachten op moet vangen, die normaal gesproken door het kraakbeen worden opgevangen. Het is ook mogelijk dat het bot hierdoor uitsteeksels krijgt, met functieverlies en pijn als gevolg. De klachten doen zich vooral voor na een periode van rust en nemen na enige beweging weer af.

A.Vogel Atrosan Tabletten* is een traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van reumatische pijn en pijnlijke gewrichten.
* Traditioneel kruidengeneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring.

Pijnlijke gewrichten tijdens de overgang

Pijnlijke gewrichten tijdens de overgang

Pijnlijke gewrichten horen (soms) bij de overgang. Maar soms is niet de overgang de veroorzaker, maar wordt de pijn veroorzaakt door reuma. Een van de meest voorkomende soorten van reuma (reumatoïde artritis) start gemiddeld bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar. Omdat dit ook leeftijd is waarop vrouwen in de overgang komen, wordt de reumatoïde artritis soms aangezien voor een overgangskwaal. Juist in het begin is het echter belangrijk artritis goed te behandelen. Raadpleeg bij dit soort klachten daarom altijd een arts.

Zelf doen bij artrose

Om te voorkomen dat de gewrichten stijf worden, is veel bewegen en ook sporten belangrijk. Probeer dagelijks actief te zijn en veel te wandelen, te fietsen of te zwemmen.

Door warmte ontspannen de spieren zich en dat vermindert de pijn. Neem daarom geregeld een warm bad, warme douche, een warm kompres of gebruik een infrarood lamp.

Probeer ook overgewicht te voorkomen omdat dit de gewrichten extra belast.

Voedingsadvies bij artrose: zuren en basen

Voedingsadvies bij artrose: zuren en basen

Veel natuurgeneeskundigen wijzen bij gewrichtspijn op een goed evenwicht tussen zuren en basen in de voeding. Dat zit als volgt; na de spijsvertering en de stofwisseling van ons eten blijft er een zure of een basische rest over in het lichaam.

Ons lichaam streeft van nature naar een basenoverschot. Een overschot aan zuren wordt uitgescheiden door de nieren, huid en longen. Zo blijft het evenwicht constant.

Als het lichaam de zuren niet goed kan afvoeren, wordt het teveel aan zuren afgestoten naar spierweefsel, pezen en de gewrichten. Dit kan klachten geven, waaronder gewrichtspijn. Om die reden wordt het advies gegeven basisch te eten.

Een voedingsmiddel kan een zuren- of een basenoverschot leveren. Dat zegt niets over de smaak; een zure citroen levert na vertering en stofwisseling een basenoverschot op. Het zegt ook niets over gezond of ongezond. Zo zijn vlees, vis, peulvruchten en kaas zuurvormend maar hele gezonde voedingsmiddelen met belangrijke voedingsstoffen.

Bij gewrichtspijn is het daarom belangrijk het evenwicht van de zuren en basen in het lichaam niet te veel te verstoren. Probeer daarom de zuurvormende producten met mate te eten. Door meer groente, rauwkost en fruit (allemaal basisch) te eten, herstelt het evenwicht sneller.

Van oudsher wordt kruidenthee gedronken voor soepele gewrichten, bijvoorbeeld kruidenthee van berkenblad, heermoes, kattendoorn, jeneverbes, brandnetel en guldenroede.

Goede vetten van groot belang voor gezonde gewrichten. Eet om die reden twee keer per week vette vis.

Naar de arts?

Naar de arts?

Raadpleeg bij het vermoeden van artrose altijd een arts. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Laatste wijziging op deze pagina: 15-04-2014
Bron: Biohorma 2011. Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad
Bron 2: Reumafonds

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
       
10 ct per minuut

Nieuw!

Filmpjes met bewegingsoefeningen en tips over de juiste houding.

0 artikelen in winkelwagentjecart-icon