A.Vogel Blog

home / advies bij / artritis

Reumatoïde artritis

Oorzaak en symptomen van reumatoïde artritis

Wat is reumatoïde artritis?

Artritis, ook wel reumatoïde artritis genoemd, is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten. De ontsteking veroorzaakt pijnlijke, dikke, rode en stijve gewrichten (vooral ’s ochtends). Artritis is een vorm van ontstekingsreuma. In Nederland heeft een op de twintig mensen een vorm van ontstekingsreuma.

Symptomen (reumatoïde) artritis

Symptomen reumatoïde artritis

De symptomen die bij artritis horen, worden veroorzaakt door ontstekingen.
Artritis ontwikkelt zich langzaam en sluimerend. Pas als er ontstekingen zicht- en voelbaar zijn in de gewrichten (veelal in de kleine gewrichten zoals die van de handen) wordt gedacht aan artritis. Is de ziekte eenmaal actief, dan ontsteken ook andere gewrichten. Soms verdwijnen de verschijnselen een tijdje, om daarna plotseling weer de kop op te steken.
De ontstekingen zorgen voor dikke en pijnlijke gewrichten in de handen, voeten en knieën. Ook kunnen de gewrichten stijf zijn, vooral ’s ochtends (ochtendstijfheid). Dit vermindert pas na een paar uur.

Behandeling van artritis

Behandeling van reumatische pijn

Hoewel de ziekte blijvende invaliditeit tot gevolg kan hebben, is behandeling steeds beter mogelijk. Daarvoor is het wel belangrijk dat de diagnose snel wordt gesteld en dat de medicijnen goed aanslaan. Als de ontstekingsactiviteit niet wordt gestopt tast het kraakbeen, bot en pezen aan. Hierdoor gaan het kraakbeen, bot en kapsel kapot. Die schade kan niet meer worden hersteld. Dit is de reden dat de behandeling gericht is op een vroege opsporing en een krachtige behandeling in de beginfase van de ziekte.

Raadpleeg bij het vermoeden van artritis altijd een arts. Aanvullend kunt u contact opnemen met een van onze deskundigen van het A.Vogel Informatiecentrum voor persoonlijk advies over voeding en leefwijze.

Atrosan tabletten 60st

Atrosan tabletten: natuurlijke pijnstiller ter verlichting van reumatische pijn. Meer info

Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Harpagophytum procumbens. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Soorten ontstekingsreuma

Soorten ontstekingsreuma

Reumatoïde artritis is een vorm van ontstekingsreuma. Andere vormen van ontstekingsreuma zijn:

  • Ziekte van Bechterew – tast de gewrichten van de onderkant van de wervelkolom en het bekken aan. Het lastige bij de ziekte van Bechterew is dat de ziekte voelt als gewone pijn in de rug, het bekken en de billen. Veel mensen zien hun klachten om die reden jarenlang aan als gewone rugpijn. Heel kenmerkend voor de ziekte van Bechterew is dat de pijn verbetert door te bewegen en juist verergert door rust.
  • Artritis psoriatica – uit zich als rode, schilferige plekken op de huid en door pijnlijke en ontstoken gewrichten. Meer over Artritis psoriatica>
Pijnlijke gewrichten tijdens de overgang

Pijnlijke gewrichten tijdens de overgang

Pijnlijke gewrichten horen (soms) bij de overgang. Maar soms is niet de overgang de veroorzaker, maar wordt de pijn veroorzaakt door reuma. Een van de meest voorkomende soorten van reuma (reumatoïde artritis) start gemiddeld bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar. Omdat dit ook leeftijd is waarop vrouwen in de overgang komen, wordt de reumatoïde artritis soms aangezien voor een overgangskwaal. Juist in het begin is het echter belangrijk artritis goed te behandelen. Raadpleeg bij dit soort klachten daarom altijd een arts.

Zelf doen bij artritis

Zelf doen bij reumatoïde artritis

Neem pijnlijke, rode, gezwollen gewrichten altijd serieus en raadpleeg een arts. Als het artritis is, is het belangrijk de ziekte snel te ontdekken en te behandelen om schade aan de gewrichten te beperken.

  • Het is belangrijk veel te bewegen en te sporten, ook als de ziekte actief is. Door bewegen blijven gewrichten soepel, worden spieren sterker en de conditie beter.
  • Het pijnlijke gevoel van stijve gewrichten kan worden verzacht met warmte, bijvoorbeeld een warm bad of een infrarood lamp. Koude helpt juist bij ontstoken gewrichten.
  • Voor mensen met gewrichtspijn is overgewicht een extra nadeel. De extra kilo’s belasten de gewrichten zwaar. Probeer om die reden geleidelijk en gezond af te vallen.
    Artritis manifesteert zich bij elke persoon anders. Waar de ene persoon juist meer last krijgt bij koud en vochtig weer, ervaren anderen geen verband tussen kou en artritis. Het is daarom belangrijk goed te luisteren naar het lichaam en niet over grenzen heen te gaan.
Voedingsadvies bij artritis

Voedingsadvies bij reumatoïde artritis

  • Goede vetten zijn ontstekingsremmend en dus aan te bevelen. Eet om die reden regelmatig vette vis, waarin omega-3-vetzuren zitten.
  • Plantaardige eiwitbronnen (zoals bonen en gefermenteerde hele sojaproducten) bevatten minder ontstekingsbevorderende vetten dan dierlijke eiwitten. Om die reden is een paar keer per week vegetarisch eten, aan te bevelen.
  • Probeer voedsel te mijden dat ontstekingsprocessen bevordert. Zoals hoog bewerkte (‘geraffineerde’) voedingsmiddelen, fastfood, producten met gedeeltelijk geharde oliën en snel verteerbare koolhydraten (witte suiker en wit meel).
extra informatie linkjes

Extra linkjes

Laatste wijziging op deze pagina: 15-10-2014
Bron: Biohorma 2011. Natuurlijk & Gezond. Gezond leven in harmonie met de natuur. Uitgeverij Mix Media B.V., Lelystad

Volg A.Vogel op Facebook

Vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts!

Of bel ons voor advies:

0900-2 46 46 46

Van 9:00-17:00u, gebruikelijke belkosten.

Nieuw!

Filmpjes met bewegingsoefeningen en tips over de juiste houding.

Probeer de nieuwe A.Vogel Keeltabletten. Vraag hier een GRATIS sample aan!